TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Mizona – A levélspecialista fungicid

Mizona – A levélspecialista fungicid

Növényvédelem - 2022.03.26

Felszívódó hatóanyagok kombinációja biztosítja a széles hatásspektrumot. A hatóanyag-visszavonások miatt a kórokozókkal évről évre nehezebb felvenni a versenyt.

Az ergoszterolszintézis-gátló, azol típusú gombaölők, valamint a morfolinszármazékok száma folyamatosan csökken. A problémák azonban orvosolhatók a kutatások eredményeként megjelenő új hatóanyagokkal. A Sumi Agro gombaölő szere, a Mizona az új generációs hatóanyagcsoportok eltérő hatásmechanizmusú tagjait tartalmazza.

Az abiotikus tényezőknek kiemelt szerepük van a növények életében. A fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot, vizet és fényenergiát egyaránt a különböző időjárási elemek biztosítják. Az utóbbi években hazánk időjárása jelentős változásokon ment keresztül, és Magyarország kontinentális éghajlata lassan kezdi felvenni a mediterrán jellegeket.

Változó klimatikus viszonyok

A folyamatosan rövidülő és enyhülő telek teret adnak a kultúrnövényeinket veszélyeztető károsítóknak. A gyomok szinte egész évben megőrzik csírázóképességüket, a kártevők, kórokozók pedig évről évre zavartalanul át tudnak telelni. Az egyre gyakrabban előforduló tavaszi mínuszok nemcsak a vegetáció átmeneti lassulását, hanem a fagyra érzékenyebb növények teljes pusztulását okozzák. A tenyészidőszakon belüli csapadékok eloszlása rapszodikus és kiszámíthatatlan. A gyakorta hónapokig elhúzódó száraz, aszályos periódusokat hirtelen lezúduló záporok, zivatarok követik. A negatív időjárási tényezőkhöz ideig-óráig képesek alkalmazkodni haszonnövényeink, egy bizonyos pont után viszont stresszhelyzet alakul ki, ami később komoly terméskiesést okozhat. A hatóanyagok folyamatos visszavonása a termelők helyzetét még inkább megnehezíti.

mizona4

Tavaszi mínuszok okozta fagyhatás

Tavaszi mínuszok okozta fagyhatás

A sikeres termesztés érdekében a gazdáknak is alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez. A különböző agrotechnikai megoldásoknak fokozott szerepük van a mai mezőgazdaságban. A talaj vízkészletének megőrzése, a vetés megfelelő időzítése, illetve a fajtaválasztás egyaránt kiemelt szerepet játszik a mai modern termelésben. A talajmintavétel alapján történő tápanyag-utánpótlással nemcsak a költségeket tudjuk csökkenteni, hanem meg tudjuk előzni a túlzott nitrogénkijuttatás okozta gombás fertőzéseket. Egyre inkább felértékelődik a különböző abiotikus stresszek (szárazság, tavaszi fagyok) enyhítésére alkalmas biostimulátorok szerepe is. A fungicid készítményeket érdemes úgy megválasztani, hogy azok a gombaölő tulajdonságon felül pozitívan befolyásolják a növények életfolyamatait. A zöldítő, vitalitást növelő élettani hatások az alkalmazkodóképesség fokozásán túl terméstöbbletet is eredményeznek. Az átalakuló klimatikus viszonyok, illetve a folyamatos hatóanyag-kivonások innovatív megoldásokra ösztönzi a növénytermesztőket. Az eredményes gazdálkodáshoz a jövőben fokozottan szükség lesz a termelők, illetve a növényorvosok szakértelmére, precizitására.

A kalászos gabonák fontosabb kórokozói

Kalászos növényeinket egy tenyészidőszakon belül számos betegség veszélyezteti. Megfelelő mennyiségű és minőségű termést csak egészséges állománnyal lehet elérni. Az egyre inkább enyhülő téli időszakok következtében a kórokozók zavartalanul áttelelnek. A csapadékos tavasz és az egyoldalú nitrogén-műtrágyázás egyaránt kedvező körülményeket teremt a gombák csírázásához és szaporodásához.

A lisztharmat fehér micéliumtelepei már ősszel megjelenhetnek. Tavasszal konídiumokkal terjed tovább, később pedig a leveleken és kalászokon fehér, lisztszerű bevonatot képez. A legtöbb betegséggel ellentétben itt a közvetlen csapadék gátolja a fertőzéshez szükséges csíratömlők fejlesztését.

A kalászos gabonákon gyakorta találkozhatunk különböző foltbetegségekkel. A szeptóriás levélfoltosság többnyire a búzatáblákon okoz komolyabb problémát. A kezdetben kisebb átmérőjű, barna foltok fokozatosan növekednek, majd összeolvadnak, legvégül pedig megjelennek a fekete pontszerű szaporítóképletek. A kalászosok helmintospóriumos betegségét több kórokozó (hálózatos levélfoltosság, sötétbarna levélfoltosság, fahéjbarna foltosság, levélcsíkosság, barnafoltosság) is okozhatja. Szaporodásuk melegágya a hűvös, csapadékos tavaszi időjárás. Kései diagnosztizálás következtében az asszimilációs felület csökken, aminek közvetlen következménye a fotoszintézis mérséklődése.

mizona1

Septoria nodorum

Septoria nodorum

A bazídiumos gombák csoportjába tartozó rozsdabetegségek melegigényesek, így általában a tavasz második felében jelennek meg búzatábláinkon. A feketerozsda a száron, míg a sárga-, illetve a levélrozsda a leveleken képez telepeket. Az ecidiospórák szél segítségével gyorsan terjednek. Kezdetben világosabb uredotelepek alakulnak ki, majd a fertőzés előrehaladtával megjelennek a sötétebb színű teleutotelepek is.

Közös jellemzőjük, hogy az asszimilációs felület csökkentésén felül nagymértékben fokozzák a növények párologtatását is. Intenzív fertőzés esetén akár 30-50%-os terméskiesést is okozhatnak. A kalászfuzárium a vegetáció végén, jellemzően virágzáskor támadja meg a gabonafélék kalászait. Talajon és levegőn keresztül egyaránt képes fertőzni, ezáltal gyakorlatilag az egész tenyészidőszak alatt jelen van. A kórokozó hatására apró, töppedt szemek képződnek. A gomba toxintermelésének következtében jelentős minőségromlás következik be, ami sok esetben értékesítési problémákat is okoz.

A felsorolt betegségek elleni védekezés összetett, egymásra épülő folyamat. Profitban mérhető eredményt csak és kizárólag a megfelelő agrotechnikai műveletek (vetésváltás, talajművelés, fajtaválasztás, csávázott vetőmag) és az okszerű fungicides kezelések összehangolásával érhetünk el.

A betegségek elleni védekezés összetett. Profitban mérhető eredményt csak és kizárólag a megfelelő agrotechnikai műveletek (vetésváltás, talajművelés, fajtaválasztás, csávázott vetőmag) és az okszerű fungicides kezelések összehangolásával érhetünk el.

MIZONA – új lehetőség a levélbetegségek leküzdésére

A Mizona gombaölő szer többféle hatóanyagot tartalmaz: a piraklostrobin a strobilurinok, a fluxapiroxad pedig a karboxamidok csoportjába tartozik. Felszívódó tulajdonságuk révén a növények belsejében folyamatosan transzlokálódnak. Közös jellemzőjük, hogy a gombák sejtlégzését gátolják. A Mizonát széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen használhatjuk a kalászos növényekben előforduló valamennyi levélbetegség ellen. A betegség kialakulását megelőző (preventív) hatása mellett kiválóan alkalmas a már fertőzött növényi részek gyógyítására is. A kórokozók leküzdésén felül zöldítő, vitalitást növelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A pozitív élettani hatások következtében a tenyészidőszak végén magasabb termésátlag realizálható. Adagolásának felső határa 1 liter/ha, de már 0,75 literes dózisnál is nagyszerű eredményt érhetünk el. A készítményt alkalmazhatjuk búzában és árpában a járványveszély előtt megelőző jelleggel, illetve legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. A Mizona gombaölő szert elsődlegesen levél- és szárbetegségek leküzdésére fejlesztették ki, a kalászok védelmére kevésbé alkalmas. A strobilurinok csoportjába tartozó hatóanyagok közös jellemzője, hogy az etilé szintézis csökkentésével kitolják a növények vegetációját. Ennek közvetlen következménye, hogy a virágzás is hosszabb ideig fog tartani, ami a fuzáriumnak teret és időt ad a fertőzésre.
A megfelelő hatás elérése érdekében az időzítésen túl kiemelt figyelmet kell fordítani a minél jobb permetléfedettség elérésére is. A folyamatos megfigyeléseken (monitoring) alapuló, okszerű növényvédelem a profitorientált termelés fontos építőköve. 

mizona2

A kezelést megelőző tünetek

Gyakorlati tapasztalataink

A Sumi Agro új gombaölő szeres készítményét összesen 170 hektár őszi vetésű búzában teszteltük, a Szeged határában magas szinten gazdálkodó Szabó József gazdaságában. A Bologna és Aurelius fajták előveteménye EXPRESS-toleráns napraforgó volt. Alaptrágyának 300 kg/ha komplex (8-24-24) műtrágyát szórtak ki, amit TopDown kultivátorral dolgoztak be a földbe. A vetést ezenfelül megelőzte még két egymást követő rövidtárcsázás is. A gombaölő szeres kezelést megelőzően jelen voltak a kora tavaszi fagyok okozta sárgulás jelei a levélvégeken. Ezenfelül általánosságban megfigyelhetőek voltak a szeptóriás levélbetegségek kezdeti tünetei. Mivel a hosszú távú időjárás-előrejelzés nagyobb mennyiségű esőket ígért, időszerűnek látták az első kezelés elvégzését. A John Deere 4730-as önjáró permetezőgépük 27 méter szélességű kerettel van ellátva. A megfelelő permetléfedettség eléréséhez 8-as méretű TeeJet fúvókákat használtak, a permetező nyomását pedig 5 barra állították be. A Mizona készítményt gyomirtó, rovarölő szerrel és levéltrágyával tankkombinációban juttatták ki az őszi búza kétnóduszos állapotában. A legmagasabb, 1 liter/ha-os dózissal dolgoztak, így hektáronként 200 gramm piraklostrobin és 30 gramm fluxapiroxad került kijuttatásra.

mizona3

Két héttel a permetezés után

Megfigyeltük, hogy a kezelést követően a kultúrnövényen sárgulás és perzselés jelei egyáltalán nem jelentkeztek. Két héten belül a fagy okozta fitotoxikus tünetek mérséklődtek, a szeptóriás gombabetegség terjedése megállt. A búza növekedése és bokrosodása jelentősen felgyorsult, a levelek pedig egyöntetűen haragos zöldekké váltak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Mizona kalászos gombaölő szer kimagasló hatékonyságot biztosított a búzát veszélyeztető levélbetegségek ellen. A kórtani problémák megoldásán felül rendkívül látványos élettani (juvenizáló) hatást is tapasztaltunk. Az eredményes búzatermesztéshez a precízen végrehajtott agrotechnikai műveletek, a megfelelően időzített növényvédő szeres kezelések, illetve a kedvező időjárási feltételek összhangja és egymásra épülése szükséges. Egy fungicides készítmény önmagában nem csodaszer, de az eddig látott pozitív tapasztalatok alapján a Mizona kalászos technológiájuk állandó elemét fogja képezni a jövőben.

 

Sipos József területi képviselő, Csongrád-Csanád megye, Sumi Agro Hungary Kft.
Szabó Zoltán növényvédelmi mérnök, egyéni vállalkozó

 

sumiagrologo min 1

 

Címkék: kalászos, gabona, kórokozók, Sumi Agro Hungary Kft., Mizona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

A 7. NAK Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n jártunk, ahol számos újdonságot és érdekességet láttunk, amelyekkel ...