TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Az Avaunt® 150 EC kulcsszerepe a repce-fénybogár elleni védekezésben

Az Avaunt® 150 EC kulcsszerepe a repce-fénybogár elleni védekezésben

Növényvédelem - 2022.03.17

Az elmúlt néhány évben gyökeresen megváltozott az őszi káposztarepce növényvédelmi technológiája. Ennek oka elsősorban a növényvédőszer hatóanyagok kivezetése (klórpirifosz, tiakloprid), valamint a piretroid rezisztencia kialakulása a repce-fénybogár populációk esetében.

 kiterepcekart

Repce kártevők munkában (Forrás: Kecskés István, KITE Zrt.)

A kivont, korlátozott hatóanyagok száma folyamatosan bővül. Az idei évben visszavonásra kerülnek az indoxakarb hatóanyagtarmalmú készítmények, tovább nehezítve a repcetermesztők és a növényvédelemben dolgozó szakemberek munkáját. A repce eredményes védekezésének lehetőségét tovább rontja a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) állományokban tapasztalható piretroid-rezisztencia, melyre már Magyarország teljes területén számítanunk kell.

kiterepcekartevok

Rovarölő szer hatóanyacsoportok megoszlása (%) őszi káposztarepcében (Forrás: Nébih, 2020.)

A KITE Zrt. portfóliójában megtalálható Avaunt® 150 EC, melynek indoxakarb hatóanyaga rezisztenciatörő hatással rendelkezik, ami már bizonyított a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) elleni védekezés eszközeként. Ezzel a hatóanyaggal olyan technológiai alternatívát nyújt a KITE Zrt. a termelők számára, mellyel a fent említett kártevővel szemben eredményesen fel tudják venni a harcot. A KITE Zrt. szaktanácsadói hálózata segítséget tud nyújtani a növényvédőszerek okszerű felhasználásával kapcsolatosan azáltal, hogy az egész országra kiterjedő növényvédelmi előrejelzési hálózatot üzemeltet.

Magyarországon 2018-2020 között több helyszínen került elvégzésre hivatalos IRAC rezisztenciateszt az indoxakarb hatóanyagra. A vizsgálatok alátámasztották, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen, így biztonságosan kordában tartja a piretroidokkal szemben már rezisztens repce-fénybogár populációkat is.

A kontakt- és gyomorméreg készítmény hatására a bogarak táplálkozása néhány órán belül leáll, mozgásuk fokozatosan zavarttá válik, azután lassan megbénulnak. A kezelést követő 1-4. napon még találhatunk élő egyedeket a növényen, de ezek kártételre már nem képesek. A termelői szemlék gyakorlati eredményeképpen elmondható, hogy a kezelt rovarállományon túl a kezelést követő hét-tíz napon belül a repcetáblára betelepülő fénybogarak is elpusztulnak.

A védekezés tekintetében fontos tényező az imágólétszám tábla szintű figyelemmel kísérése, a kártételi küszöbérték 3-4 imágó/növény. Az Avaunt® 150 EC zöldbimbós állapotban történő kijuttatásával a repce a teljes virágzásig (8-10 napon keresztül) védettséget élvez. A méhek és egyéb beporzó rovarok védelme érdekében virágzási időszakban a készítmény nem alkalmazható!

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Avaunt® 150 EC engedélyét visszavonta, a készítmény megvásárlására 2022.07.01-ig van lehetőség.

® Az Avaunt 150 EC az FMC Corporation által gyártott rovarölő szer és az FMC bejegyzett márkaneve.

 

kite logo min

Címkék: repce, repcefénybogár, KITE Zrt., Avaunt® 150 EC
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Karaj, tarja, comb – alacsonyabb feldolgozói értékesítési árak

A hazai termelésű vágósertés termelői ára az AKI PÁIR adatai szerint áfa és szállítási költség nélkül 860 ...