TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
Mit tehetünk még a napraforgóért? – Optimo® Care gombaölő szer

Mit tehetünk még a napraforgóért? – Optimo® Care gombaölő szer

Növényvédelem - 2021.06.04

A növényvédelem fontos szerepet játszik a termesztés sikerességében, ugyanis a gyomok, a kártevők és a kórokozók hozamcsökkentő hatása jelentős.

A gombabetegségek jelentőségét viszonylag könynyen tudjuk szemléltetni a fertőzéstől megvédett és a kezeletlen  növényállomány hozamának összehasonlításával. „Sok év és sok hibrid átlagában a kétszeri állományvédelem esetében a napraforgó terméstöbblete csapadékos évjáratban 1300 kg/ha, átlagos vízellátottságú évjáratban pedig 650 kg/ha” – írja Dr. Pepó Péter egyetemi tanár*. Természetesen fontos a megfelelő eredmény eléréséhez a szakértelem, a helyhez adaptált hatóanyag, kezelésszám, időzítés kiválasztása a kijuttatástechnológia mellett. A gazdasági szempontból legfontosabb kórokozók köre jól ismert, a fehérpenészes szár- és tányérrothadást (Sclerotinia sclerotiorum), az alternáriás levél- és szárfoltosságot (Alternaria helianthi), a szürkepenészes szár- és tányérrothadást (Botrytis cinerea), a fekete szárfoltosságot (Phoma macdonaldii) és a hamuszürke szárkorhadást (Macrophomina phaseolina) emelném ki. A kémiai növényvédelem eszközeivel hatékonyan tudunk legtöbbjük ellen fellépni, a kezelések időzítése kulcsfontosságú. A felsorolt betegségek, kórokozók megjelenésének ideje évjárat- és fajfüggő, leghatékonyabb ellenük a megelőző jellegű kezelés.

corteva1

A fehérpenészes szár- és tányérrothadást mindenképpen számításba kell venni a fungicidkezelés célpontjaként, tudva, hogy a primer fertőzést állománypermetezéssel nem tudjuk megakadályozni. Itt egyetlen cél a terjedés blokkolása lehet. Mivel az elsődleges fertőzési gócok a talajszinten találhatók, a terjedést csak az oda lejuttatott hatóanyagok akadályozhatják meg. Ez a törekvés kell indokolja a viszonylag korai kijuttatást, ami a napraforgó 6-10 levélpáros fejlettségét jelenti. A tányért veszélyeztető további fertőzések blokkolását a későbbi kezelések kiválóan képesek végrehajtani a csillagbimbós állapotra, virágzás elejére időzítve.

Az engedélyezett hatóanyagok között fontos szerepet játszanak a strobilurinszármazékok, mindegyikük erős direkt gombaölő hatással rendelkezik, ha létrejön a hatóanyag-célszervezet találkozása. E hatóanyagcsoport kiváló tagja a piraklostrobin, mely az Optimo® Care gombaölő szer hatóanyaga.

corteva2

Az Optimo® Care nagy mennyiséget tartalmaz a piraklostrobinból, mely biztosítja a magas szintű gombaölő hatást. Ez kiegészül a hatóanyagcsoportban kiemelkedő erőteljes élettani hatással. Az Optimo® Care beavatkozik a napraforgó élettani folyamataiba, megemeli a tápanyagfelvétel intenzitását, fokozza a szárazanyagbeépülést, késlelteti a növényi szövetek öregedését, ezáltal hozzásegíti, hogy fertőzésmentes körülmények között is emelkedjen a kaszattermés. Napokkal hosszabbá válik az aktív fotoszintézis időtartama, mely hozamnövekedést eredményez. Az Optimo® Care használatát 2 alkalommal javasoljuk egy tenyészidőszakon belül. Először akkor, amikor még le tudjuk juttatni a hatóanyagot a növényzet talajközeli régiójába a fehérpenészes fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Ekkor az alacsony dózis használata nagyon kedvező költségszintet eredményez. Később csillagbimbós állapotban, illetve a virágzás első felében javasoljuk alkalmazását. Minden esetben javasolt nagy (250-350 l/ha) permetlémennyiség használata a jobb hatékonyság érdekében. Jó tápanyag- és vízellátottság mellett ezek a beavatkozások jelentősen hozzájárulnak a minél nagyobb tömegű napraforgókaszat létrejöttéhez.

cortevahirdetes

Nagyítás a képre kattintva

 

Bálint Sándor
gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

corteva.hu

cortevalogo min

 

Az Optimo® Care megegyezik a Retengo készítménnyel. A Retengo a BASF SE bejegyzett márkaneve. A növényvédő szereket biztonságosan kell használni!
Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

* Dr. Pepó Péter: A napraforgó-termesztés kritikus elemei. 2018. december 27.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

® A Corteva Agriscience, valamint leányvállalatainak védjegyei. © 2021 Corteva

Címkék: napraforgó, gombaölő szer, Corteva Agriscience™, Optimo® Care
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nagy István: a sikeres agrártermelés alap-ja a minőségi vetőmag

Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai  jelentőségű ágazat, ...