TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Az EU-nak le kellene állítania a betiltott növényvédő szerekkel kezelt termékek behozatalát, mondta a fő agrárszakember

Az EU-nak le kellene állítania a betiltott növényvédő szerekkel kezelt termékek behozatalát, mondta a fő agrárszakember

Növényvédelem - 2020.07.31

Az Európai Uniónak be kellene tiltani azoknak a mezőgazdasági termékeknek a behozatalát, amelyekhez olyan növényvédő szereket használtak fel, amelyeket az unió területén betiltottak, mondta az EU legfőbb mezőgazdasági hivatalnoka.

„Nem hiszem, hogy megengedhető olyan termékek importja, amelyeket az EU-ban betiltott szerekkel kezeltek” – mondta Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa a francia szenátorokkal folytatott videós meghallgatáson.

Az unió nagyszámú, mezőgazdaságban használatos vegyszert vezetett ki egészségügyi és gazdasági okokból, és a végrehajtó hatalmának célja a növényvédőszer-használat 50%-os csökkentése 2030-ra. Az unió élelmiszerszabványokkal és környezetvédelemmel kapcsolatos hozzáállása hozzájárult, hogy a mezőgazdasági termelés miatt akadozzanak a kereskedelmi tárgyalások, főleg az Egyesült Államokkal.

Janusz Wojciechowski kijelentette, hogy ezen a területen még nehézségek léphetnek fel, mivel a kereskedelmi világszervezet (WTO) szabályainak követésére van szükség, és az importra ugyanazoknak a szabályoknak kellene vonatkozniuk, amelyek Európában érvényesek.

Az európai termelők, környezetvédelmi aktivisták és néhány politikus már jó ideje kritizálja az EU-t, hogy nem viselkedik következetesen, nem ugyanazokat a szabályokat alkalmazza az import-élelmiszertermékekre, egyebek mellett a genetikailag módosított terményekre.

Egy kereskedelmi egyezmény, amelyet az EU kötött a dél-amerikai országok által létrehozott Mercosur szövetséggel, vitákat váltott ki a termesztéssel és a környezetvédelmi normákkal kapcsolatban, arra késztetve néhány EU-tagországot, hogy mégse ratifikálják a megállapodást.

Címkék: növényvédő szerek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének ...

Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. ...