TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Amit a gyümölcsért megtehetünk

Amit a gyümölcsért megtehetünk

Növényvédelem - 2020.04.30

A teljesítmény- és minőségnövelés lehetőségei rügyfakadástól érésig A legtöbb fás szárú álló kultúrában duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárás-jelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk 
a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak 
a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

A növények szöveteinek szénhidráttartalma (ozmotikus és ionegyensúlya) jelentősen befolyásolja azok fagytűrését. 
A virágzáskori kedvezőtlen időjárásra való felkészülésben, a virágok védelmében és a terméskezdemények károsodásának mérséklésében segít a Megafol stresszcsökkentő biostimulátor. Hatására megnő az ozmotikus egyensúlyért felelős fehérjék termelése és a fagytűrést támogató Ca2+ felhalmozódásával járó élettani folyamatok aktivitása. 
A Megafol fagyvédő hatása tovább fokozható a a Boroplus és a magas káliumtartalmú Plantafol 0.25.50 készítményekkel, melyek növelik a sejtnedvek szénhidráttartalmát (cukortartalmát).

A talajban jelen lévő elegendő mennyi­ségű csapadék és a relatív magas hő­­­­­mérséklet korai kihajtást, valamint a táp­­­­anyagraktár gyors aktiválását és felhasználását eredményezi. Készen kell állnunk a gyors hajtási folyamatokra és a megnövekedett tápanyagigény kielégítésére. Az M-Grow szulfátos alaptrágya magas tápelemtartalmának és prémium technológiai minőségének köszönhetően kiválóan alkalmas valamennyi gyümölcsfaj tápanyagigényének gyors és hatékony kielégítésére.

A tápanyagok további hasznosulása és a kedvezőtlen talajviszonyok, a talajuntság kialakulásának elkerülése érdekében gondot kell fordítani a talajélet és a növényi szimbiózisok támogatására. A három szinergista mikroorganizmust tartalmazó Myco’Sol PTC javítja a kedvezőtlen talajflóra hatásait és a tápanyag-feltáródás, tápanyagfelvétel körülményeit.

A növényi kondíció alapja a jól felépített faszöveti váz, valamint a kifogástalanul működő szállítószöveti és raktározórendszer. Ez biztos alapot nyújt az ültetvény életkorának maximalizálásához, az al­­­ternancia jelenségének elkerüléséhez és a szezonbeli kedvezőtlen körülmények átvészeléséhez. A Vitaséve készítmény hatására a növény energiatermelő folyamatai, a cellulóz bioszintézise és a kambium szöveti aktivitása jelentősen fokozódik. A magasabb stabilitású szilárdító- és raktározószövet, valamint 
az in­­­­­tenzívebb energiatermelő folyamatok növelik a növények cukortermelő és -raktározó képességét. A cukorfelhalmozódás hatására javul a virágzási erély, majd a termés kötődése, minősége és 
a vesszők áttelelési képessége.

A tenyészidőszak teljes hosszában fontos a kiegyensúlyozott tápanyagellátás. 
A csepegtető öntözéssel kijuttatható Master öntöző műtrágyák pontos, okszerűen adagolt tápanyagellátást tesznek lehetővé. A lombon keresztül történő táplálásban kimagasló hatású a Plantafol NPK lombtrágyacsalád. A szükséges mikroelemek nagy hatékonyságú pótlását pedig a Brexil mikroelemműtrágya-család szolgálja. A Brexilben található, lignin alapú kelát a növény bőrszövetében szintén megtalálható ligninmolekulával való azonossága miatt sokkal hatékonyabban felvehető, mint az egyéb kelátképzővel kijuttatott nyomelemek.

A gyümölcs növekedését a genetikailag meghatározott összes sejtmennyisége korlátozza. A gyümölcsök végső méretét meghatározó maximális sejtszám jellemzően a zöld gyümölcs növekedésének első 1–3 hetében véglegesedik, a sejtosztódás leáll, és megkezdődik a tápanyagok intenzív beépülése. A Benefit PZ + MC Cream technológiai biostimulátor-kombináció sikeresen növeli a képződött sejtek számát és azok méretét. A nagyobb mennyiségű sejtet tartalmazó termés jobban kitelik, a sejtfalak rugalmasságának megőrzése következtében repedésre kevésbé hajlamos.

A kiegyenlített kalciumellátás hatására a termés héja rugalmasabbá válik, kevésbé lesz hajlamos a repedésre, mechanikai sérülésre. A kalciummal megfelelően ellátott gyümölcs jobban színeződik, és az érzékeny fajtáknál nem alakul ki a jellemző barna foltosság, rázott szüretkor pedig csökken a sérülés esélye. Az LSA kelatizált Calbit C egy természetes növényi sejt­alkotó molekula, a lignin segítségével gyakorlatilag maradékmentesen juttatja a levél szövetébe a kalciumot, s ezzel maximalizálja annak jótékony hatását.

Az érőfélben lévő gyümölcsök nap­égés és légköri hőstressz elleni védelmét 
a természetes kalcium-karbonát tartalmú DeccoShield készítmény alkalmazásával hatékonyan csökkenthetjük.

Az idei szezonban az előrejelzések alapján, mivel a tél enyhe volt, intenzívebb levéltetű-betelepülésre számíthatunk, ami fokozott védekezést igényel majd a vegetatív növekedés során. A NanoTac fizikai hatású levéltetű irtó-gyérítő polimer szilikát hatóanyaga a levéltetvek kutikuláján szilárd hálót képez, helyhez rögzíti, szinte megfojtja a kártevőket. 
A NanoTac jó fedést biztosítva hatékonyan irtja a levéltetveket és kíméli a na­gyobb testű, hasznos szervezeteket (katicabogarak, méhek).

A Malagrow gyümölcs-biostimulátor technológiáját használva tudományos, növényélettani alapokra helyezett teljesítmény- és minőségnövelés mellett javítható a gyümölcstermesztés eredményessége.

 

malagrowagro

Címkék: műtrágya, biostimulátor, gyümölcs, lombtrágya, Malagrow Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyári ellenőrzés: drónos növényvédőket értek tetten

A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgáltatókat és az ...