A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Repcegyomirtás az FMC-Agróval

Növényvédelem - 2019.09.05

Átfogó megoldásokat kínálunk a termesztő igényeire szabva A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni 
a hatósági előírásra, amely szerint metazaklór hatóanyagú készítményeket ugyanazon területen 3 évente egyszer lehet használni.

Repcegyomirtás az FMC-Agróval


Az FMC gyomirtási megoldásai metazaklór-mentesek, így a dön­téshozót nem korlátozzák használatukban. A repcetermesztő a gyomosodásnak, időjárási feltételeknek és a kultúrnövény fenológiájának legmegfelelőbb lehetőséget választhatja ki.

A vetés utáni, kelés előtti gyomirtással a gyomok csírázását akadályozzuk meg, így a repce zavartalanul tud fejlődni, megerősödve mehet a télbe. Az FMC kínálatában preemergens gyomirtásra a Nero® repcegyomirtó szert ajánljuk, mely 400 g/l petoxamid és 24 g/l klomazon gyári kombinációja. A hatóanyagok egymást kiegészítve a repce legfontosabb gyomnövényei ellen adnak jó gyomirtó hatást.

repcegyi

Nero gyonirtóval kezelt repce, tiszta állomány (Újkígyós, 2018. október2.)

A megfelelő hatás kifejtéséhez a permetezés után 2-3 héten belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszín szükséges. A készítmény használata alacsonyabb szervesanyag-tartalmú talajokon (1% humusz alatt) nem ajánlott.

Kedvezőtlen talajállapot, aprómorzsás magágy vagy bemosó csapadék hiánya, mélyről csírázó és/vagy évelő gyomok jelenléte posztemergens gyomirtás elvégzését indokolja. Az FMC ajánlatát erre a problémára a Gajus® gyomirtó szer adja.

repcegyidiagr

A Gajus® egy ÚJ, preemergensen és korai posztemergensen is használható repcegyomirtó, mely levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Két hatóanyag gondoskodik a biztos gyomirtásról és a tartamhatásról:

- 
petoxamid (400 g/liter): csírázásgátló, és a szik- és lombleves állapotú egyszikű gyomok irtásában segíti a felhasználót, rugalmasan használható vetés után vagy akár a repce 4 leveles állapotában is,
- 
pikloram (8 g/liter): a már csírázó és kikelt kétszikű gyomokat irtja, a repce gyomosodásra legérzékenyebb fejlődési fázisában alkalmazható.

A Gajus® alkalmazása során (3 l/ha) a gyomok fejlettségére kell figyelemmel lenni, mert azok szik- és lombleveles állapotukban a legérzékenyebbek. A készítmény rugalmas „védelmi vonal” 
a kultúránk gyomirtási sorában, mely repcefajtától és -hibridtől függetlenül a bemosó csapadék bizonytalansága esetén posztemergensen szolgálja a gyommentesítést az őszi káposztarepce akár 4 leveles állapotáig.

Az őszi káposztarepce későbbi gyomirtására a Salsa® 75 DF alapkészítmény szolgál. Kiváló hatékonyságú posztemergens herbicid a kétszikű gyomnövények, köztük a nehezen irtható problémás fajok (sebforrasztó zsombor és vadrepce) ellen is. Kiváló szelektivitással rendelkezik, bármely fajtában, illetve hibridben használható (hagyományos és IMI repcében is). Rugalmas kijuttatási időzítést tesz lehetővé (repce: 2-8 levél, ősszel vagy tavasszal), és a hőmérsékletre sem érzékeny. Elsősorban levélen keresztül hat, de van tartamhatása is, ami meggátolja a későbbi gyomkelést. Kedvezményesen, kereskedelmi csomagokban is beszerezhető.

A Salsa® 75 DF a gyomspektrumhoz igazítható kombinációkban használható:

• 
Egyszikű és kétszikű gyomok esetén:

Salsa® 75 DF 25 g/ha + Successor® 600 2 l/ha + Trend® 90 0,1%

• 
Kétszikű gyomok (viola, veronika) erős fertőzése estén:

Salsa® 75 DF 15-20 g/ha + metazaklór 750 g/ha + Trend® 90 0,1%

• 
Kétszikű gyomok (pipacs és mezei aszat) erős fertőzése esetén:

Salsa® 75 DF 15-20 g/ha + 72g/l klopiralid + 24 g/l pikloram + 12 g/l aminopiralid +Trend® 90 0,1 %

Bízunk benne, hogy termékeink ebben a repcegyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

 

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.


Címkék: repce, FMC, gyomirtás, gyomirtó szer, őszi káposztarepce