TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
A sokszínű Bayer-termékpaletta

A sokszínű Bayer-termékpaletta

Növényvédelem - 2019.08.19

Szántóföldi bemutatókon a cég technológiái és a Dekalb hibridek Június első felében az ország négy pontján (Békéscsaba, Sárbogárd, Szihalom és Gyóró) tartott szántóföldi bemutatókat a Bayer Crop Science. A Bayer-farmokon az érdeklődők bemutatóparcellákon tanulmányozhatták a négy nagy szántóföldi kultúrában ajánlott növényvédelmi technológiákat, emellett pedig a Dekalb kukorica- és repcehibridkínálatát.

A Bayer és a korábbi Monsanto egyesülésével a cég igen erős és összehangolt növényvédelmi és vetőmagkínálattal áll 
a gazdálkodók rendelkezésére. Ennek egyik példáját az Acceleron vetőmagvédelmi megoldások adják, aminek előnyeit már az idei évben is élvezhetik a Dekalb hibrideket használó gazdálkodók.

Biztonságos kukoricatermesztés

A kukorica növényvédelmében változatos igények kielégítése alkalmas, sokszínű termékpalettával és az ezekhez kapcsolódó technológiai megoldásokkal találkozhattak a Bayer-farmok látogatói.

A paletta jelentős részét adó gyomirtó szerek révén a Bayer, illetve a Bayer termékei meghatározó tényezők a kukorica herbicides gyomirtásában. A széles választékot alkotó gyomirtó készítmények lefedik a preemergens időzítéstől a késői állománykezelésekig tartó teljes időszakot. Ez a rugalmasság különösen nagy előnyt jelent a gazdálkodónak olyan évjáratokban, mint az idei, amikor az időjárás szélsőségei miatt esetleg át kell értékelni a korábbi terveket, és más időzítésben, eltérő módon ható herbicideket kell használni.

Az egész korai kezelésekre használható Adengo levélen és talajon keresztül is markáns hatással rendelkezik. Az 1–4 leveles kukoricában megjelenő, egy- és kétszikű magról kelt gyomok széles körét irtja, a később kelők ellen pedig hosszú tartamhatása véd. Ez a tartamhatás jól érvényesült az esős május beköszöntével. Időzítésben az Adengót követi a Capreno és a Monsoon active. A két készítmény optimális időzítése a kukorica 3–6 leveles állapotára esik. A kikelt gyomok irtásán túl a talajon tartamhatással is rendelkeznek. A Capreno a magról kelő egy- és kétszikű fajok irtására használható, 
a Monsoon active hatásspektrumába a magról kelő gyomokon túl évelő fajok (fenyércirok, mezei aszat) is beletartoznak. A Bayer egyszikű-specialista készítménye a kukorica 3–7 leveles korában kijuttatható Monsoon. A levélen keresztül ható készítmény hatásspektruma magról kelő és évelő egyszikű fajokra is kiterjed.

A gyomok kelése vagy az időjárás miatt késői gyomirtásra lehet szükség, amire már több mint egy évtizede a Laudis nyújt megoldást. Kiváló szelektivitású készítmény, amely a fejlettebb kukoricát sem károsítja, a magról kelő egy- és két­­­­­szikű gyomokon pedig gyors és látványos hatást eredményez a kezelés. 
A Bayer kukorica gyomirtó szerei hatékonyságuk mellett szelektivitásukkal is kitűnnek: valamennyi terméknek részét képezi 
a szé­­­­fener technológia, aminek köszönhetően ezek a herbicidek maximálisan kíméletesek a kukoricával.

A rovarkártevők közül a kukoricabogár, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke a kukoricatermesztés egyre jelentősebb veszélyeztető tényezőivé váltak. A kártételük ráadásul segíti toxintermelő gombák megtelepedését a csöveken, ami a mennyiségi kár mellett súlyos minőségi problémákat okozhat. Ennek a problémának a megoldása a kártevők és a kórokozók elleni összehangolt védekezéssel lehet a legeredményesebb.

A bibét rágó és a tejes szemeket odvasító kukoricabogár-imágók ellen hatékony megoldást nyújt a tartamhatású Biscaya. A tojásrakás előtt elvégzett kezeléssel egyúttal a következő évben a gyökéren károsító lárvák száma is csökkenthető. A piretroidok közé tartozó Decis Mega hatásspektrumába a kukoricabogár, a gyapottok-bagolylepke és a kukoricamoly is beletartozik. A kórokozók ellen két gombaölő szert is kínál a Bayer. 
A Pro­pulse fungicid hatása mellett markáns zöldítő hatással is rendelkezik, a kalászos gabonák kalászvédelméből jól ismert Prosaro pedig a Fusarium fajok elleni kimagasló hatékonyságával járul hozzá a termés értékének növeléséhez.

Védelem vetéstől betakarításig

A repce védelmében az őszi és a tavaszi időszakban is számos tennivalója van a gazdálkodónak. Már a vetőmag kezelésével elkezdődik a kórokozók elleni harc, amihez az idei évben már kérhető a Bayer legújabb gombaölő csávázó szere, a két hatóanyagú Scenic Gold. A Scenic Gold részét képezi a Dekalb Acceleron ve­­tőmagkezelési megoldásának.repce

A kikelt repce rovarkártevők elleni vé­­delmére a Decis Mega és a két hatóanyagú Proteus is választható, míg a biztonságos áttelelést megalapozó őszi regulátoros kezeléshez a Tilmor a cég első számú ajánlata. A tavaszi kártevők közül kiemelt jelentőségű a fénybogár. Az ellene való védekezést nehezíti az országszerte általánossá váló piretroid-rezisztencia. Rezisztenciatörésre felhasználható a tiakloprid hatóanyag, amely a Proteus és a Biscaya készítményekben is megtalálható. Virágzó állományban biztonságosan használható a méhekre nem jelölésköteles Biscaya, a becőormányosok elleni védelemhez. A Biscaya kombinálható Propulse gombaölő szerrel a fehérpenész ellen. 
A két készítmény kombinációja esetében sincs korlátozás a felhasználásában: kijuttatható nappal, virágzó állományban is.

A termés védelmének utolsó lépése a pergési veszteség csökkentése: ehhez rendelkezésre áll a Lamfix készítmény „becőragasztásra”.


Őrizzük meg a napraforgó lombját!

A napraforgó-bemutatóparcellákon többféle időzítésben demonstrálták a Bayer szakemberei a gombaölő szeres kezelések lehetőségeit. A technológia kiválasztásáról a termelőnek a termesztett hibrid tulajdonságai, a fertőzési nyomás, a termőhelyi adottságok és a műszaki lehetőségek tükrében kell döntenie. 
A gombaölő szeres kezeléseknek a szárbetegségek elkerülése, csökkentése mellett a lomb védelmében is nagy szerepük van! Akárcsak más növények esetében, itt is a levelek állítják elő a termésképzéshez szükséges asszimilátákat, másrészt a tenyészidőszak vége felé fontos szerepük van a gyors vízleadásban is.

napraforgó

A magas színvonalú és biztonságos termesztéshez a Bayer kétkezeléses technológiát javasol:

• 
Az egyik bemutatott változatban az el­­­­­­­­ső kezelés 6–8 leveles fejlettségben, majd a második kezelés csillagbimbós állapotban történt.

• 
A másik változatban az első kezelés időzítése közvetlenül virágzás előtt, 
a má­­sodik pedig virágzásban volt.

Ahol egy kezelésre van lehetőség, azt célszerű a virágzáshoz minél közelebbi időpontban elvégezni, ameddig még be lehet menni az állományba. A Bayer két készítménye, a Propulse és a Sfera egyaránt széles gombaölő spektrummal bír, emellett zöldítő hatásuk hozzájárul a napraforgó-állomány jobb teljesítményéhez.

Rovarkártevők (például levéltetvek) elleni védelemhez napraforgóban is felhasználható a Decis Mega és a Biscaya.


Repce- és kukoricahibridek 
a Dekalbtól

A Bayer-farmokon a Dekalb aktuális repce- és kukoricahibrid-kínálata is felsorakozott. A portfólió összeállítása mindkét növény esetében biztosítja, hogy minden termőhelyre megtalálhassák a gazdálkodók 
a számukra legkedvezőbb genetikát.

kukorica

A repce termesztése során számos olyan problémával találkozhatunk, aminek az orvoslásában nagy segítséget jelent a megfelelő hibridválasztás. Ehhez a Dekalb számos technológiai újdonsággal járul hozzá. A hibridek bemutatása közben ezek a tulajdonságok, adottságok is ismertetésre kerültek. A repce esetében kiemelt tulajdonságok: az optimális nitrogénhatékonyság (DK EXCEPTION, DK EXPANSION), a Clearfield technológia (DK IMARET CL, DK IMPRESSION CL), gyökér­golyva-rezisztencia (DK PLATINIUM). 
A Dekalb márka magától értetődő tulajdonsága a gyors genetikai előrehaladás, aminek legújabb példája a DMH440 hibrid. A genetikai háttér biztosításán túl 
a biztonságot és a termesztés hatékonyságát szolgálja a kelésikockázat-átvállalási program, illetve az Acceleron vetőmagvédelmi megoldások.

Kukorica esetében a genetikai előrehaladás olyan új, HD minősítésű (hőség- és szárazságtűrésre tesztelt) hibridekben testesül meg, mint a DKC4098, DKC4391, DKC4792, DKC5092, DKC5685. A genetikán túl a területre és technológiára szabott tőszámajánlat adja a Dekalb hibridek egyediségét, ami a hibridekben rejlő terméspotenciál minél jobb kiaknázását segíti. A Dekalb a több millió adatpont összefüggései alapján minden termesztési környezetbe, minden technológiai és termésszint esetén tud a hibridjeihez egészen pontos tőszámajánlatot adni.

A termesztési hatékonyság fokozása érdekében kukoricában is elérhető az Acceleron vetőmagkezelési megoldás. 
Ez többek között olyan biostimulátorokat is magában foglal, amelyek elősegítik 
a talajban a gyökér–mikorrhiza kapcsolatok kialakulását, ezáltal javítják a tápanyagfelvétel hatékonyságát.


Preventív védekezés kalászosokban

Aki elmulasztotta a preventív védekezést a tavasz elején (az aszályos, száraz időszakban!) a kalászosbetegségek ellen, különböző kórtani problémákkal szembesül aratás előtt – hangsúlyozta Csorba Csaba kalászos-termékmenedzser. 
A kísérleti helyszín szemléje során láthattuk, hogy a félig zöld árpaállományban, illetve a még teljesen zöld búzaállományban a zászlós levelek a kezeletlen parcellákon fertőzöttek voltak. Rozsda, szeptória, továbbá lisztharmatfertőzés volt látható a kísérleti parcellák növényein. Nemcsak a gyórói, hanem a békéscsabai, szihalmi és sárbogárdi helyszíneken is látványos volt, hogy a kalászvédelem elmulasztása komoly fuzáriumfertőzést okozott az állományokban.

A szakember hangsúlyozta, a következő években a hatóanyag-kivonások következtében a megszűnő triazolok szerepét egy új hatóanyagcsoport (az ún. SDHI – szukcinát-dehidrogenáz-inhibitorok vagy -gátlók) tagjai vehetik át, s ezek alkotják majd a gabonában a gombaölő szeres védekezés gerincét. Kiemelte, a kalászosgabona-termesztésünk egyetlen esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező, minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára van szükség, amely magában foglalja 
a hatékony, korszerű fungicidek okszerű alkalmazását is. A Bayer új generációs kalászos gombaölő szerének, az Ascra Xprónak – amely a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is – az alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget. A három, köztük két SDHI hatóanyagot tartalmazó készítmény valamennyi fontos gabonabetegség ellen a zászlós levél védelmére vethető be. Az Xpro formulációs technológia kivételes esőállóságot és zöldítő hatást, kiemelkedő hatástartamot és megnövelt stressztűrést biztosít.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Bayer, napraforgó, repce, kukorica, szántóföldi bemutató, hibrid, Dekalb
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajnedvesség-megőrzés és kiváló minőségű vetés egyszerre?

Igen! A HORSCH-sal a lehető legkevesebb talajbolygatás párosul a legmagasabb technológiai színvonallal