TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak

Növényvédelem - 2019.04.24

A klímaváltozás hatására a környezeti tényezők egyre szélsőségesebb értékeket mutatnak és ezek a negatív hatások csökkentik a termesztett növényeink termését.

Gondoljunk csak a talajaink állapotára, a kései fagyokra, a hőségperiódusokra, a csapadékhiányra vagy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőre. Mivel ezeket a tényezőket megszüntetni nem tudjuk, felvetődik a kérdés, hogyan tudjuk mérsékelni ezen károsító hatások következményeit.

Az Amalgerol összetevői révén egyaránt alkalmas a talaj és a növény kondicionálására. Elődeink a szerves trágya rendszeres használatával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talajbaktériumok fennmaradását, a talaj szerves anyagának szintentartását. Istállótrágyázás ma már alig van, így a talaj biológiai aktivitása csökken, a talajbaktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le és csökken a talaj humusztartalma. A humusztartalom csökkenésével csökken a talaj vízmegtartó képessége, porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg vizet, erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad. A talaj termőképességének megőrzése érdekében a talajainkat is kezelni kell, hiszen ez közvetlen hatással van a területen termesztett növények termőképességére is.

Talajkezeléskor az Amalgerol egyedien magas növényiolajtartalma miatt óriási határfelületen terül szét a talajszemcséken, nagy életteret biztosítva a talajmikrobáknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag a talajbaktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma pedig azonnal hasznosuló tápanyagot is ad a talajbaktériumok számára, így a talaj hasznos élő szervezetei látványos működésbe kezdenek, gyors szaporodásnak indulnak. Az intenzív talajélet jól mérhető következménye a talaj szén-dioxid termelésének növekedése. Ennek hatására nő a talajhőmérséklet, ami a növények gyors, egyöntetű kelését segíti. Az Amalgerol rendszeres használatával ez a folyamat az alsóbb talajrétegekben is megfigyelhető, így ott is javul a talajszerkezet és a tápanyagok felvehetősége. A talaj idővel visszanyeri normális vízgazdálkodó képességét.

Az Amalgerol kezelés hatására a növények gyökerén élő mikorrhizamennyisége meghétszereződik. A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. Az Amalgerolt tavaszi vetésű növények esetében alkalmazhatjuk vetés előtti talajkezeléssel, vagy vetéssel egy menetben, vagy a már kikelt növényekre permetezve 3 - 4 l/ha dózisban.
A növényi stresszeket okozó tényezők (szárazság, fagy, szélverés, belvíz, stb.) bekövetkezése utáni Amalgerol kezelés mérsékeliezen tényezők termést csökkentő hatását. Az Amalgerol használata következtében a növények tápanyag felvétele megnő, hasonlóan mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat. Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a növények erőteljes növekedéssel vészelik át a stresszhelyzeteket és termésük növekszik.

A fagykáros táblákon 4–5 l/ha Amalgerolt juttassunk ki a fagy észlelésekor, illetve 7-10 nap elteltével. Ha a fagyot előre jelezték, akkor megelőzésként előtte is kijuttathatjuk az Amalgerolt, ez főleg gyümölcsösökben lehet „életmentő”.

Aszály esetén érdemesAmalgerolt használni, a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig. Az Amalgerol 3-4 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között.

Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Jégverés esetén, mihelyt rá tudunk menni a területre, juttassunk ki 4-5 l/ha Amalgerolt. Az Amalgerol segít a sebek gyógyulásában is, de a további fertőzések megelőzésére az adott kultúrában engedélyezett gombaölő szerrel is kombinálható.

A növényvédő szerek elsodródásából eredő károk, perzselések gyógyítására is használható az Amalgerol.

 

AMALGEROL Logo Takács Attila
Hechta Kft.
www.hechta.hu

 

Címkék: Amalgerol
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hazai mezőgazdasági termékek külföldre juttatása közös ...

A magyar agrárium helyzetéről, az agrár-külkereskedelem és a nemzetközi együttműködés eredményeiről, jövőbeli ...