A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak

Növényvédelem - 2019.04.24

A klímaváltozás hatására a környezeti tényezők egyre szélsőségesebb értékeket mutatnak és ezek a negatív hatások csökkentik a termesztett növényeink termését.

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak


Gondoljunk csak a talajaink állapotára, a kései fagyokra, a hőségperiódusokra, a csapadékhiányra vagy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőre. Mivel ezeket a tényezőket megszüntetni nem tudjuk, felvetődik a kérdés, hogyan tudjuk mérsékelni ezen károsító hatások következményeit.

Az Amalgerol összetevői révén egyaránt alkalmas a talaj és a növény kondicionálására. Elődeink a szerves trágya rendszeres használatával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talajbaktériumok fennmaradását, a talaj szerves anyagának szintentartását. Istállótrágyázás ma már alig van, így a talaj biológiai aktivitása csökken, a talajbaktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le és csökken a talaj humusztartalma. A humusztartalom csökkenésével csökken a talaj vízmegtartó képessége, porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg vizet, erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad. A talaj termőképességének megőrzése érdekében a talajainkat is kezelni kell, hiszen ez közvetlen hatással van a területen termesztett növények termőképességére is.

Talajkezeléskor az Amalgerol egyedien magas növényiolajtartalma miatt óriási határfelületen terül szét a talajszemcséken, nagy életteret biztosítva a talajmikrobáknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag a talajbaktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol könnyen felvehető széntartalma pedig azonnal hasznosuló tápanyagot is ad a talajbaktériumok számára, így a talaj hasznos élő szervezetei látványos működésbe kezdenek, gyors szaporodásnak indulnak. Az intenzív talajélet jól mérhető következménye a talaj szén-dioxid termelésének növekedése. Ennek hatására nő a talajhőmérséklet, ami a növények gyors, egyöntetű kelését segíti. Az Amalgerol rendszeres használatával ez a folyamat az alsóbb talajrétegekben is megfigyelhető, így ott is javul a talajszerkezet és a tápanyagok felvehetősége. A talaj idővel visszanyeri normális vízgazdálkodó képességét.

Az Amalgerol kezelés hatására a növények gyökerén élő mikorrhizamennyisége meghétszereződik. A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. Az Amalgerolt tavaszi vetésű növények esetében alkalmazhatjuk vetés előtti talajkezeléssel, vagy vetéssel egy menetben, vagy a már kikelt növényekre permetezve 3 - 4 l/ha dózisban.
A növényi stresszeket okozó tényezők (szárazság, fagy, szélverés, belvíz, stb.) bekövetkezése utáni Amalgerol kezelés mérsékeliezen tényezők termést csökkentő hatását. Az Amalgerol használata következtében a növények tápanyag felvétele megnő, hasonlóan mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat. Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a növények erőteljes növekedéssel vészelik át a stresszhelyzeteket és termésük növekszik.

A fagykáros táblákon 4–5 l/ha Amalgerolt juttassunk ki a fagy észlelésekor, illetve 7-10 nap elteltével. Ha a fagyot előre jelezték, akkor megelőzésként előtte is kijuttathatjuk az Amalgerolt, ez főleg gyümölcsösökben lehet „életmentő”.

Aszály esetén érdemesAmalgerolt használni, a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig. Az Amalgerol 3-4 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között.

Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Jégverés esetén, mihelyt rá tudunk menni a területre, juttassunk ki 4-5 l/ha Amalgerolt. Az Amalgerol segít a sebek gyógyulásában is, de a további fertőzések megelőzésére az adott kultúrában engedélyezett gombaölő szerrel is kombinálható.

A növényvédő szerek elsodródásából eredő károk, perzselések gyógyítására is használható az Amalgerol.

 

AMALGEROL Logo Takács Attila
Hechta Kft.
www.hechta.hu

 


Címkék: Amalgerol

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...