A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Új hatóanyag szívó kártevőkre

Növényvédelem - 2019.03.25

A Bayernél a középpontban az innováció és a fenntarthatóság áll Egerben, Akasztón, Szekszárdon és Pannonhalmán rendezte meg szőlőtermesztőknek szóló tanácskozását a Bayer Hungária Kft. február második felében. A növényvédelmi tanácskozás egyik fő témáját a szőlő aranyszínű sárgaság adta.

Új hatóanyag szívó kártevőkre


 A betegség terjesztésében a főszerepet az amerikai szőlőkabóca játssza, ezért az ellene való hatékony védekezést és a rendelkezésre álló növényvédő szereket részletesen is bemutatták a rendezvényen. Emellett a Bayer szakemberei ismertették a cég 2019-es, korszerű termékeken alapuló szőlő növényvédelmi ajánlatát.

Kabóca közvetíti a fitoplazmát

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma 2013-as hazai megjelenését követően már számos helyen felütötte a fejét. Az óriási károkozásra képes betegség egyelőre csak szórványosan fordul elő az országban, de a betegség terjesztője (vektora), az amerikai szőlőkabóca azonban az ország nagy részén megtalálható , így a szőlősgazdáknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk erre a problémára. A karantén kórokozó terjedésének megakadályozásában kulcsfontosságú a szőlőkabóca elleni hatékony védekezés, így Székely Tamás és Balás Gergely (Nébih NTAI Növényegészségügyi Osztály) nem csak a betegséggel, hanem a szőlő kabócával is foglalkozott előadásában.

Az aranyszínű sárgaság fitoplazmának – amellett, hogy a szőlő súlyos betegségét okozza – egy viszonylag gyakori gyomnövény, a közönséges iszalag is gazdanövénye. Szőlőből eddig 8, iszalagból pedig 11 megyében mutatták ki a kórokozót.

A betegség tipikus tünetei a levelek sárgulása (kékszőlő-fajtáknál bordó elszíneződés), a levél háromszögletű besodródása a fonák felé, a visszafogott növekedés. A tünetek felvethetik a betegség gyanúját, egyértelmű azonosítás azonban laboratóriumi vizsgálattal lehetséges – hangsúlyozta a két szakember. A fertőzött tőkék termőképessége drasztikusan visszaesik, és néhány év után nagyarányú pusztulásuk várható.

A betegséget terjesztő kabóca fő tápnövénye a szőlő. Az imágó kiválóan repül, így ültetvényen belül és ültetvények között is hatékonyan és gyorsan képes terjeszteni a betegséget. Az amerikai szőlőkabóca országos elterjedésű, így minden szőlőtermő vidéken magában hordozza a potenciális veszélyt a kórokozó terjesztésére.

A terjedés módja és megelőzése

A betegség terjedését leghatékonyabban az amerikai szőlőkabóca elleni, időben elvégzett védekezésekkel tudjuk megakadályozni, amihez érdemes néhány információt feleleveníteni a kártevő életmódját illetően. A pete alakban áttelelő kabóca lárvái jellemzően április végén, május elején kezdenek kelni, amit öt lárvastádium követ, mielőtt imágóvá vedlenének. A fiatal lárvák még nem képesek átvinni a kórokozót, ezért az elhúzódó kelés, fejlődés nyomon követése mellett az L3-as lárvák megjelenésekor érdemes elvégezni a védekezést. Az L3-as lárvák megjelenése körülbelül egy hónappal 
az első L1 stádiumú lárvák kelését követően várható, általában szőlővirágzás idején

A lárvák a levelek fonákán szívogatnak, itt találhatjuk meg a levedlett lárvabőröket is, amik árulkodnak a kártevő jelenlétéről. A lárvák és a lárvabőrök farki részének két oldalán egyaránt látható egy-egy fekete pont.

A védekezést mindenképp az L3-as lárva stádiumra időzítsük, ne várjuk meg vele a jól repülő, a fitoplazmát nagy távolságokra eljuttató imágók megjelenését.
Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre állami támogatás is igényelhető, amit március 1. és 31. között lehet igényelni. A támogatás a felhasznált növényvédő szer költségének 75%-át, növényvédelmi szolgáltatás esetén annak is 75%-át fedezi.

bayer szakemberek

A Bayer szakemberei: Lovász Csaba, Fogl Tamás, Hegyi Tamás, Rónai Gábor, Tora Péter, Kratancsik Elvira

Sivanto Prime egyedi rovarölő

A növényvédő szerekkel szemben támasztott egyre szigorúbb elvárások különösen erősen érintik a rovarölő szereket. Számos korábbi inszekticid tűnt el az utóbbi években az európai piacról, új hatóanyagok azonban alig-alig jelentek meg.

Az idei évben engedélyt kapott Sivanto Prime a 21. század követelményeinek maradéktalanul megfelelő rovarölő szer.

• 
Kiváló hatékonysága mellett eleget tesz napjaink szigorú környezet- és humántoxikológiai elvárásainak.
• 
Kiszerelése, formulációja kényelmes felhasználást tesz lehetővé.
• 
Rugalmas felhasználást biztosít a v­e­getációs időn belül.
• 
Méhekre nem jelölésköteles, virágzásban is felhasználható készítmény.
• 
A rovarölő szerek szűkös hatóanyag-választéka mellett hozzájárul a rezisztencia kezeléséhez.
• 
AKG-programokban is felhasználható.

Hatóanyaga, a rovarok ingerületátvitelét befolyásoló flupiradifuron egy új hatóanyag-alcsoport első képviselője. A növényekben kiválóan szállítódik, felszívódó, kontakt és transzlamináris hatása van, így a rejtett életmódú rovarok ellen is hatékony. A kártevők a hatóanyag felvételét követően körülbelül másfél órával befejezik a táplálkozást, egyúttal az általuk közvetített betegségek (vírusok, fitoplazmák) terjesztése is abbamarad.

A Sivanto Prime rovarölő szerrel a Bayer nemcsak egy hatóanyagot, hanem egy új formulációt is bevezet, ami jobb stabilitást, hidegtűrést, keverhetőséget és felszívódást biztosít. A készítmény szívó kártevők (kabócák, levéltetvek, körte-levélbolha) elleni felhasználásra engedélyezett számos kultúrában: szőlő, alma, birs, körte, naspolya, hajtatott paprika, paradicsom, uborka, saláta, és szamóca, valamint dísznövények.

Felhasználása szőlőben

A Sivanto Prime kiválóan alkalmas 
az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre. A kezelést a harmadik lárvastádium megjelenésére érdemes időzíteni, ezzel elejét vehetjük az aranyszínű sárgaság terjesztésének. A készítmény gyorsan leállítja a kártevő szívogatását és tartós hatást ad. A fürtvirágzat nyúlása idején a javasolt dózis 0,4 l/ha, zsendülés idején 0,5 l/ha.

A készítmény tebukonazol-tartalmú nö­­­­­­­vényvédő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki.

Bayer szőlővédelmi technológia

A Bayer a szőlő állati kártevői és betegségei ellen egyaránt átfogó kínálattal áll 
a szőlőtermesztők rendelkezésére.

Az atkák elleni kezelésekre 3-4 leveles állapotban, illetve a telelőre vonuláskor javasolt az Envidor 240 SC használata. 
Az amerikai szőlőkabóca ellen a cég első számú ajánlata a Sivanto Prime, elsősorban az L3 stádiumú lárvák ellen. 
A szőlőmolyok, szőlőilonca, szőlőkabóca irtására kijuttatható a Decis Mega, továbbá a sző­­­­­lőanyatelepeken a filoxéra levéllakó alak­­­ja ellen a Movento készítmény engedé­lyezett.

A fungicides technológia a vegetáció elején kontakt technológiával indul, ditiokarbamátok és kén felhasználásával, amit a három hatóanyagú, népszerű fungicid, a Falcon 460 EC követ a sorban. Amennyiben a lisztharmat mellett peronoszpóra ellen is védekezni kell ebben az időszakban, akkor a Falcont a Melody Compact 49 WG készítménnyel kombinációban kell használni.

Virágzásban a Luna Experience bizto­sítja a lisztharmat elleni kimagasló hatékonyságú védelmet. A Luna termékcsalád alapját adó, korszerű fluopiram hatóanyag az SDHI fungicidek egyedi képviselője. Megbízható hatása mellett egyedisége folytán a fungicidrezisztencia elleni harcban is bővíti a szőlőtermesztők eszköztárát. Amennyiben a lisztharmat és peronoszpóra egyaránt veszélyeztet, akkor használjuk a Profiler készítménnyel kombinációban.

Kisbogyós állapotban a Falcon és a Me­­­lody Compact ad védelmet a lisztharmat, illetve a peronoszpóra ellen, fürtzáródáskor pedig kén és réz kombinációja szerepel a technológiai ajánlatban. A fürtzáródást követő időszakban csapadékos időjárás esetén a Teldor 500 SC biztosítja a szürkepenész elleni védelmet.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, Bayer, szőlőtermés, szőlővédelem