TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 641 Ft
Benzin ára: 619 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 360,22
CHF: 409,48
GBP: 461,66
Hirdetés
Rooter – a biztos alapozásért

Rooter – a biztos alapozásért

Növényvédelem - 2018.09.09

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (például kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz, ezért a kérdést komplex módon megközelítve, az egymást erősítő termesztéstechnológiai, agrotechnikai elemek alkalmazásával kell elérnünk a jól fejlett gyökérzet kialakulását.

Ennek a rendszernek az egyik fontos szereplője lehet a gyökér-biostimulátorok alkalmazása az őszi időszakban. Bár használatukkal elsősorban intenzív termesztéstechnológia mellett érhetünk el látványos eredményeket, némileg tompíthatóak a fent említett elemek hiányosságai, gyengeségei is.

Ezeket szem előtt tartva az Arysta olyan irányú fejlesztésekbe fogott, melyek az ősszel vetett növények élettanába, tápanyagfelvételi mechanizmusaiba beavatkozva elősegítik 
a korai, fejlett gyökérrendszer kialakulását. Ezen fejlesztések hozadéka a Rooter, a gyökérfejlődés és gyökérnövekedés stimulátora, melynek hatása a korábban már ismertetett PAT technológián alapul.

A készítmény Ascophyllum nodosum algaszűrlet mellett foszfor és kálium tápelemeket is tartalmaz, melyek átmeneti segítséget nyújthatnak időszaki tápanyagzavarok esetén. A Rooter erőssége viszont nem a közvetlen tápanyaghatás, hanem az algaszűrletben jelen lévő kulcsfontosságú, a növényi életfolyamatokra ható „katalizátor” vegyületek: az oligoszacharidok, növényi hormonok, vitaminok, betain stb., melyek a növénybe jutva:

• 
Fokozzák a gyökér tápanyagfelvevő kapacitását. A tápanyag felvételéért felelős enzimrendszerekre hatva (nitrátreduktáz, foszfatáz, vasreduktáz) közvetett tápanyaghatást váltanak ki. Ezek az enzimek közreműködnek a felvett tápanyagok bontásában, növényben történő szállításában (gyökerekben 
a nitrátreduktáz a felvett nitrátot bontja nitritté), így visszacsatolással utasítják további tápanyagfelvételre a gyökérzetet, vagy a gyökérszőrökön kiválasztódva a talajkolloidok felületén lekötött ásványi anyagokat (például foszfort és vasat) alakítják a növények számára felvehető formájúvá.
• 
A tápanyagok felvételének mechanizmusát katalizálva a Rooterrel végzett kezelés (PAT technológia) fokozza a növények ásványianyag- és vízfelvételét, ellátottságát, ezáltal fokozza a kijuttatott alapműtrágyák felvételét, javítja azok hatásosságát.
• 
A kezelt növények fotoszintetikus aktivitása megnövekszik, aminek eredményeképpen növekszik a hektáronkénti gyökértömeg (ez jól látható a mellékelt képeken a gyökér hosszát és a gyökérnyak vastagságát figyelve), valamint 
a gyökérrendszerben elraktározott tápanyagok mennyisége. Ennek köszönhetően kora tavasszal az állomány regenerációja jobb lesz, nagyobb fotoszintetikusan aktív levélfelület képződik egységnyi idő alatt.
• 
Abiotikus stressz bekövetkeztekor (szárazság, fagy) a növény regenerációja gyorsabb lesz, az kevésbé okoz károsodást, mivel a fejlettebb gyökérrendszer csökkenti az állomány kitettségét és növeli a télállóságot.

rooter buza   rooter repce

Balra kezeletlen, jobbra Rooter 1,0 l/ha-os dózissal kezelt növények (bal oldalon búza, jobb oldalon repce látható)

Javasolt növényvédelmi technológia

• 
Minden szántóföldi kultúrában 1,0–2,0 l/ha dózisban, a kultúrnövény 2–8 leveles állapota között használható, 100–300 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
• 
Elsősorban őszi vetésű gabonafélékre és repcére fejlesztett biostimulátor.
• 
Különösen későn vetett állományok kezelésére javasoljuk.

Kompatibilitás és kijuttatás:

• 
A Rooter a legtöbb gyomirtó és rovarölő szerrel, illetve lombtrágyával kompatibilis, de ennek ellenőrzésére célszerű előzetes keverési próbát végezni.
• 
Növekedésszabályozó termékekkel (például Conatra) keverhető.
• 
Önmagában kijuttatva a Silwet Star 0,05%-os koncentrációjával növelhetjük a permetlé fedését és a hatóanyag felszívódását a viaszos levélfelületeken.
• 
A Rootert mindig utoljára adjuk a tankkeverékhez.

Indítsa őszi vetésű növényeit Rooterrel az erőteljesebb gyökérnövekedés és magasabb termésmennyiség érdekében.

Arysta LifeScience Magyarország Kft.
További információ: www.arysta.hu



Címkék: Arysta, gyökérfejlődés, Rooter
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kubota fűnyírók: Jobb módszer a fűnyírásra

Legyen szó kertről vagy nagy pázsitról, a Kubota®, a professzionális fűnyírók széles skáláját nyújtja, ...