Bayer farm

Korszerű, rugalmas, hatékony

Beszámoló a Bayer Farm szántóföldi bemutatókról

Június első felében három helyszínen (Békéscsaba, Szihalom, Gyóró) tartotta szántóföldi bemutatóit a Bayer Crop Science, ahol a négy nagy kultúra növényvédelmi megoldásait testközelből vehették szemügyre a rendezvények látogatói.

A bemutatott növényvédő szerek és a rájuk épülő technológiák széles választéka rugalmas, a felhasználók igényeihez és a károsító helyzethez igazodó védelmet kínál.

Új fejezet a Bayer életében

Újabb mérföldkőhöz ért a Bayer napjainkban is íródó története, amiről Tora Péter, a Crop Science üzletág vezetője számolt be. A téma aktualitását az adta, hogy június 7-én lezárult a Bayer történetének eddigi legnagyobb felvásárlása, aminek eredményeként a Monsanto cég a Bayer részévé vált.

A Bayer közösen kezeli az élettudományokat, és jelenleg az egyetlen cég, amely az egészségügyben és a mezőgazdaságban is tevékenykedik. A Monsanto beolvadásával értelemszerűen a mezőgazdasági részleg jelentősége megnő a cégen belül, illetve a mezőgazdasági inputok területén kiegyensúlyozott növényvédőszer- és vetőmagkínálat alakul ki.

Tora Péter elmondta: a cég eddig is kiemelt figyelmet fordított az innovációra, az új Bayer azonban még több lehetőséget hordoz magában. Várható forgalmának 10%-át fogja visszaforgatni a fejlesztésbe, aminek eredményességét 8000 kutató, fejlesztő munkatárs szakértelme garantálja.

Az új Bayer a mezőgazdasági inputpiac vezetője lesz, ami egyben felelősséget is jelent. Ennek a tudatában:

• kiemelten kezeli a fenntarthatósági célokat,
• elkötelezett az etikus viselkedésben, fokozottabb társadalmi párbeszédre törekszik,
• elhivatott az egészséges táplálkozás, az életminőség javítására,
• csökkenteni kívánja a cég ökológiai lábnyomát.

Páratlan kukoricaportfólió

A kukorica korai fejlődési időszakában fellépő gyomosodás nagy termésveszteséggel fenyeget. Ez a kritikus időszak a kukorica 3 leveles állapotától 9 leveles koráig tart: ekkor mindenképp védenünk kell a kukoricát. A megfelelő gyomirtási technológia és időzítés kiválasztásához minden gyomosodási helyzetre megoldást kínál a Bayer széles gyomirtószer-választéka. A hatékonyság mellett alapvető tulajdonságuk ezeknek a készítményeknek a rugalmasság és a kiváló szelektivitás is.

A már jól ismert termékek mellett ebben az évben a Bayer két új kukorica gyomirtó szert mutatott be:

• Az Aspect T a benne található terbutilazin és flufenacet hatóanyagokkal szelektív és kompatibilis kombinációs partnert biztosít a Bayer kukoricaherbicidjei számára, hogy tovább szélesítsük a gyomirtó szerek hatásspektrumát, illetve növeljük a talajon keresztüli hatástartamot. Aspect T készítmény kiváló kombinációs partnere a HPPD-gátló herbicideknek.
• A Mester Powert is megismerhették a gazdálkodók. Az OD formulájú készítményben a foramszulfuron és jodoszulfuron mellé társított tienkarbazon-metil tovább szélesíti a hatásspektrumot és talajon keresztüli hatást is biztosít az elhúzódó kelésű fajok ellen. A Mester Power komplex megoldás a gyomok szélesebb spektrumának szabályozására.
A bemutatón a preemergens kijuttatástól a késői állománykezelésekig minden lehetséges időzítésre több megoldási lehetőséget láthattunk:
• A preemergens kezelések sorát az idén kereken 20 éves Merlin széfener technológiával kiegészített utóda, a Merlin Flexx kezdte.
• A Merlin Flexx és Aspect T kombinációja teljes körű védelmet biztosított a magról kelő egy- és kétszikű fajok ellen.
• A már viszonylag kevés csapadék hatására is aktiválódó Adengo szintén kiemelkedő hatékonyságú volt preemergensen kijuttatva.
• A korai posztemergens gyomirtásban is kiváló hatékonyságot mutatott a Merlin Flexx + Aspect T kombináció. Mindkét készítmény talajon és levélen egyaránt kifejti a hatását.
• Az Adengo – száraz időszakban – elsősorban korai állománykezelésre javasolt, és Dicopur Top-kiegészítéssel már évelő kétszikűek és a viaszos levelű fehér libatop ellen is megbízható hatást ad.
• A klasszikus posztemergens időszak (3–6 leveles kukorica) széles spektrumú, tartamhatású készítménye a Capreno, mely három éve része a Bayer palettájának. A megfelelő hatékonyság érdekében a készítményhez minden esetben 2 l/ha Mero tapadásfokozó anyagot kell keverni.
• A Monsoon és Dicopur Top kombinációja magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomok ellen is bevethető.
• Ahol erős évelő egyszikű (fenyércirok) fertőzésre, elhúzódó gyomkelésre lehet számítani, ott kézenfekvő megoldás a talajhatással is rendelkező Monsoon active.
• A Mester Power tökéletes eredményt ért el a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen Olyan problémás gyomok esetében is számíthatunk rá, mint a köles vagy a tarackbúza.
• A késői állománykezelések jól bevált, rugalmas felhasználású készítménye a Laudis, melyet bemutattak önálló kijuttatással és 0,3 l/ha Bika-kiegészítéssel is. A kombinált felhasználás az évelő kétszikűek elleni hatást erősíti, így hatékonyan irthatunk apró szulákot, mezei aszatot is.
• A széfener technológia révén a Laudis még megkésett kezelésben is biztonságos a kukoricára, a Bayer szakemberei azonban hangsúlyozták: minél későbbre marad a gyomirtás, annál nagyobb kárt tesznek a gyomok a termésben, ezért lehetőség szerint időben védekezzünk.

A gyomirtás mellett egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a kukorica védelmében a mikotoxin-tartalom minimalizálását szolgáló kezelések. Ebben a fertőzési kaput nyitó rovarkártevők és toxintermelő gombák elleni védelemnek egyaránt jut szerep. A Bayer két gombaölő készítményt is kínál erre a célra: az egyik az őszi búzánál már jól ismert, erőteljes fuzárium elleni hatással bíró Prosaro, a másik a markáns zöldítő hatással is büszkélkedő Propulse.

Propulse a napraforgóban is

A napraforgót több jelentős szár- és tányérbetegség is fenyegeti, melyek egyenként is nagymértékű termésveszteséget idézhetnek elő. A napjainkban jelentősebb betegségek (fehérpenész, szürkepenész, fómás és alternáriás levélfoltosságok, hamuszürke szárkorhadás) eltérő ökológiai igényei miatt szinte minden évben jelentős kártételre lehet számítani. A feszes vetésváltás, melyben nemcsak a napraforgó visszakerülésére, hanem a közös betegséget hordozó növényekre (például repce) is tekintettel kell lenni, tovább növeli a kockázatot.

A védekezések számát, az időzítést illetően többféle technológia is létezik a napraforgó-termesztők körében, amit a gépi háttér is meghatároz. A tavalyi évtől napraforgóban is engedélyezett Propulse gombaölő szer ezek mindegyikében megállja a helyét, széles gombaölő spektruma mellett zöldítő, termésnövelő hatása is kihasználható.

A bemutatott kísérleti parcellákon három, Propulse-ra alapozott technológiai megoldás is helyet kapott:

• Az első variációban a 6–8 levélpáros napraforgóra kijuttatott kezelést virágzás után követi a második permetezés.
• A második variációban az első kezelést csillagbimbós állapotban végzik, amikor záródik az állomány, és a mikroklíma kedvezőbbé válik a kórokozók számára, a másodikat virágzást követően.
• A harmadik variáció a vontatott szántóföldi permetezőgéppel, egy alkalommal elvégzett permetezés hatását modellezi, arra a fenofázisra igazítva, amikor még bele lehet menni az állományba.

Kalászosok védelme

A Bayer kalászostechnológiája a tenyészidőszak egészére védelmet biztosít a gyomnövényekkel, betegségekkel és kártevőkkel szemben. A technológia első elemét a csávázás adja. A bemutatóparcellák mindegyikére a rovarölő és gombaölő hatóanyagokat is tartalmazó Yunta Quattro csávázószerrel kezelt vetőmagot vetettek. A Yunta Quattro jövőjét illetően a Bayer szakemberei elmondták: az EU illetékes bizottságának döntése értelmében ezen az őszön lesz utoljára rendes felhasználási engedélye búzában és árpában a terméknek. Mivel a pótlására a közeljövőben semmilyen alternatíva sincs, komoly problémák várhatók őszi árpában, korábbi vetésű őszi búzákban a vírusvektor levéltetvek, kabócák kártétele következtében. A Bayer a maga részéről igyekszik megteremteni az alapfeltételeit egy esetleges jövőbeni szükséghelyzeti engedély kiadásának.

A kalászos gabonák gyomirtásában egyre nagyobb szerephez jutnak az őszi kezelések, elsősorban a nagy széltippan elterjedése, illetve a korai, gyors fejlődésű árvacsalán-, veronika-, árvácskafajok miatt. Erre a célra kínálja kedvező árfekvésű Expert met termékét a Bayer.

Alapvetően tavaszi kijuttatásra javasolt, de ősszel is felhasználható az Atlantis OD, amely a nagy széltippan és a rozsnokfajok mellett parlagi ecsetpázsit ellen is hatékony.

A tavaszi időszak jól ismert kétszikűirtó készítménye a Sekator OD. A magról kelő és évelő kétszikűek mellett nagy széltippan irtására is alkalmas a Huszár Aktív, illetve a kínálat vadzab és széltippan ellen hatékony egyszikűirtó-specialistája a Puma Extra.

A kórokozók elleni védelemben három készítmény adja a Bayer-technológiák alapját:

• A Falcon Pro rugalmas felhasználású, levél- és kalászbetegségek ellen egyaránt bevethető, három hatóanyagú fungicid.
• A Zantara a levélbetegségek specialistája. Felhasználása a zászlós levél védelmére javasolt, széles gombaölő spektrumán túl markáns zöldítő és levélfelület-növelő hatására is felhívták a figyelmet.
• A Prosaro kiváló fuzárium elleni készítmény, kifejezetten a kalász védelmére.
A szárszilárdításban rugalmas megoldást kínál a 2 szárcsomós állapottól a zászlós levél kiterüléséig használható Cerone. A kezelés optimalizálását a Bayer honlapján lévő dóziskalkulátor is segíti.

Az egészséges repcéért

A repce gombaölő szeres védelmére és őszi, tavaszi regulátorázására komplett technológiát kínál a Bayer. Az őszi és kora tavaszi kezelések készítménye a Tilmor, mely a télállóságban, a tavaszi meginduláskor az oldalágak képzésében is segíti a repcét, emellett kiemelkedő hatású a levél és a szár fómás betegségével szemben. A virágzásban kijuttatott Propulse markáns zöldítő hatása mellett a fehérpenész és a becőrontó fertőzésétől is védi az állományt.

A bemutatóparcellák rovarkártevők elleni védelmét a Decis Mega, a Biscaya és e két inszekticid hatóanyagait egyesítő Proteus készítmények látták el. A rovarölő szeres védekezésekkel kapcsolatban a Bayer szakemberei megjegyezték: napjaink egyik jelentős problémája a fénybogarak egyre elterjedtebb piretroidrezisztenciája. Erre az eltérő hatásmódú hatóanyagok váltogatása vagy kombinálása jelenthet megoldást, és az utóbbira éppen a Proteus egy jó példa.

InVigor – a jövő repcéi

Egy jó repcehibridnek számos elvárásnak kell megfelelnie: a nagy terméspotenciál és olajtartalom mellett a termésstabilitás, télállóság, betegség-ellenállóság, kis pergési hajlam egyaránt fontos értékmérő. A Bayer öt éve forgalmazza a magyar piacon repcehibridjeit, melyek ez idő alatt bizonyították, hogy megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A bemutatón már jól ismert és új genetikák is helyet kaptak:

A nagy termésre nemesített Silver alapvetően intenzív termesztésbe ajánlott, hogy valóban képes legyen megvalósítani a benne rejlő terméspotenciált.

A Safer egyik nagy erőssége a termésstabilitás, éppen ezért válhatott a regisztrációs vizsgálatok egyik standard hibridjévé.

A már piacon lévő hibridek mellett természetesen folytak és folynak a fejlesztések ma is, aminek eredményeként a Bayer bevezette az InVigor márkanevet, mely mérföldkövet jelent a repcenemesítésben. Nagyon biztató eredményeket mutat a regisztrációs vizsgálatokban az InVigor 1022 és az InVigor 1030.

Az InVigor brand sajátja lesz a szabadalmi oltalom alatt álló kipergésmentes tulajdonság, mely elsőként az InVigor 2000PS hibridben ölt majd testet. Ezt a hibridet Európában elsőként Magyarországon hozzák forgalomba, 2019-ben.

A szihalmi bemutatóról készült fotókat megtekinthetik itt!

Szerző: AgrárUnió

Tags: Bayer, napraforgó, repce, kalászosok, kukorica, farm, szántóföldi bemutató

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom