Hirdetés
Az EU ombudsmanja egyetért azzal, ahogy az ECHA kezeli a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat

Az EU ombudsmanja egyetért azzal, ahogy az ECHA kezeli a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat

Növényvédelem - 2018.01.19

Emily O’Reilly európai ombudsman visszautasított egy bejelentést arról, ahogy az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) reagált a glifozát gyomirtó szerről készített veszélyértékelésével kapcsolatos aggodalmakra. A panaszos, egy egyesült királyságbeli állampolgár, nem volt megelégedve az ECHA válaszával, de O’Reilly arra a következtetésre jutott, hogy az ügynökség nem követett el hibát.

Kiemeli, hogy a panaszos mindaddig nem jelezte aggodalmait, amíg az ECHA glifozátról szóló nyilvános egyeztetése tartott, és rámutat, annak is vannak korlátai, hogy az egyes intézmények mennyire tudják figyelembe venni a kifogásokat az egyeztetések lezárulta után.

Az ECHA a glifozáttal annak az értékelésnek a keretében foglalkozott, amelyet a gyomirtó EU-engedélyének meghosszabbítása érdekében végeztek. A nyilvános egyeztetés 2016-ban volt. 2017 márciusában az ECHA Kockázatértékelő Bizottsága (RAC) arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyag nem rákkeltő, mutagén vagy szaporodásgátló hatású.

A panasz azzal a levelezéssel áll kapcsolatban, amelyben az ügynökséget azzal vádolták meg, hogy nem reagált megfelelően a felhozott aggodalmakra. A panaszos több tanulmányra és véleményére utalt, amelyek szerinte alátámasztják az általa említett gondokat, és azt állította, hogy a RAC-nek figyelembe kellett volna ezeket. Azonban O’Reilly rámutat, hogy az ECHA megindokolta, azért nem fogadta el ezeket a tanulmányokat, mert a színvonaluk nem volt megfelelő. Ráadásul azt is elmondták, hogy a munkájuk a veszélyértékelésre korlátozódott, amely nem adott volna választ a panaszos kockázatértékeléssel kapcsolatos aggodalmaira. Összefoglalva: az ECHA megfelelően kommunikált a panaszossal, jelentette ki az ombudsman.

Az ECHA és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság pozitív értékelése ellenére az EU-tagállamok még mindig problémásnak tartják, hogy a glifozát karcinogén hatású lehet. Hosszú viták után végül novemberben támogatták a gyomirtó engedélyének ötéves meghosszabbítását.

Forrás:Agrow

Címkék: növényvédelem, glifozát, gyomirtó szer, engedély, ECHA
Kiemelt hírek