A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Az EU ombudsmanja egyetért azzal, ahogy az ECHA kezeli a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat

Az EU ombudsmanja egyetért azzal, ahogy az ECHA kezeli a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat

Növényvédelem - 2018.01.19

Emily O’Reilly európai ombudsman visszautasított egy bejelentést arról, ahogy az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) reagált a glifozát gyomirtó szerről készített veszélyértékelésével kapcsolatos aggodalmakra. A panaszos, egy egyesült királyságbeli állampolgár, nem volt megelégedve az ECHA válaszával, de O’Reilly arra a következtetésre jutott, hogy az ügynökség nem követett el hibát.

Az EU ombudsmanja egyetért azzal, ahogy az ECHA kezeli a glifozáttal kapcsolatos aggodalmakat


Kiemeli, hogy a panaszos mindaddig nem jelezte aggodalmait, amíg az ECHA glifozátról szóló nyilvános egyeztetése tartott, és rámutat, annak is vannak korlátai, hogy az egyes intézmények mennyire tudják figyelembe venni a kifogásokat az egyeztetések lezárulta után.

Az ECHA a glifozáttal annak az értékelésnek a keretében foglalkozott, amelyet a gyomirtó EU-engedélyének meghosszabbítása érdekében végeztek. A nyilvános egyeztetés 2016-ban volt. 2017 márciusában az ECHA Kockázatértékelő Bizottsága (RAC) arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyag nem rákkeltő, mutagén vagy szaporodásgátló hatású.

A panasz azzal a levelezéssel áll kapcsolatban, amelyben az ügynökséget azzal vádolták meg, hogy nem reagált megfelelően a felhozott aggodalmakra. A panaszos több tanulmányra és véleményére utalt, amelyek szerinte alátámasztják az általa említett gondokat, és azt állította, hogy a RAC-nek figyelembe kellett volna ezeket. Azonban O’Reilly rámutat, hogy az ECHA megindokolta, azért nem fogadta el ezeket a tanulmányokat, mert a színvonaluk nem volt megfelelő. Ráadásul azt is elmondták, hogy a munkájuk a veszélyértékelésre korlátozódott, amely nem adott volna választ a panaszos kockázatértékeléssel kapcsolatos aggodalmaira. Összefoglalva: az ECHA megfelelően kommunikált a panaszossal, jelentette ki az ombudsman.

Az ECHA és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság pozitív értékelése ellenére az EU-tagállamok még mindig problémásnak tartják, hogy a glifozát karcinogén hatású lehet. Hosszú viták után végül novemberben támogatták a gyomirtó engedélyének ötéves meghosszabbítását.

Forrás:Agrow


Címkék: növényvédelem, glifozát, gyomirtó szer, engedély, ECHA

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...