TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
A napraforgó deszikkálása Glyfos® Dakar és Mission készítményekkel

A napraforgó deszikkálása Glyfos® Dakar és Mission készítményekkel

Növényvédelem - 2017.08.24

A napraforgó-termesztés jövedelmezőségét számos dolog befolyásolja, mint például az előrejelzett terményárak, de alapvetően a vegetációs periódus vége felé jellemző időjárási tényezők határozzák meg a napraforgó deszikkálási igényét.

Ezenkívül a termelők döntése a gyomirtás hatékonyságától, a kórokozók által okozott fertőzésektől (1. kép) is függhet, azonban az intenzíven gazdálkodók rendszeresen elvégzik az állományszárítást.

A napraforgó-betegségek korai állományszáradást okoznak, ezért a termésveszteség megakadályozása érdekében fontos az állományszárítás (Glyfos Dakar, Mission)
1. kép: A napraforgó-betegségek korai állományszáradást okoznak, ezért a termésveszteség megakadályozása érdekében fontos az állományszárítás (Glyfos Dakar, Mission)

 

A deszikkálásra alkalmazhatunk felszívódó vagy kontakt készítményeket. Az FMC-Agro Hungary Kft. mindkét megoldásra tud ajánlani termékeket. A cég felszívódó glifozát hatóanyagú készítménye a szilárd halmazállapotú Glyfos® Dakar (680 g/kg glifozát – 748,4 g/kg glifozát-ammónium só), amelyet repcén kívül 
a napraforgó állományszárítására lehet használni. A technológia előnye, hogy 
a kijuttatott glifozát hatóanyag a növénybe felszívódik és teljes, egyöntetű száradását eredményezi. Az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy a hatástünetek a kijuttatást követő 7–14 nap múlva jelentkeznek (hűvös, esős időben a glifozátok lassabban hatnak), ezért Glyfos® Dakarral végzett állományszárítást a felgyomosodott – főként évelőkkel (fenyércirok, mezei acat, nád) fertőzött – területeken, mélyebb fekvésű, nyirkosabb helyeken, illetve az átlagosnál csapadékosabb évjáratok esetén kimondottan javasoljuk.

A Glyfos® Dakar formulációját tekintve fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum, amely szilárd tulajdonságából adódóan számos előnnyel rendelkezik:
– 
kiváló logisztikai paraméterek (kisebb szállítandó mennyiség),
– 
kiváló raktározhatóság (–18 és 54 °C közötti tartományban, hatóanyag-veszteség nélkül),
– 
habosodás nélkül rendkívül gyorsan oldódik, törzsoldat készítésére nincs szükség, folyamatos keverés mellett önthetjük közvetlenül a permetlébe,
– 
oldódás után nem ülepszik,
– 
nem porzik,
– 
nincs kiömlési és elfolyási veszteség.

A Glyfos® Dakarral napraforgóban a deszikkálás a kaszatok 20–30-%-os nedvességtartalmánál, a tányér és a felső szárrész citromsárgára színeződésekor szükséges. Gyommentes állományban 
a Glyfos Dakart 1,5 kg/ha dózisban, gyomokkal erősen fertőzött területen 2,6 kg/ha dózisban alkalmazzuk, de átlagos területen a középdózist (2,0 kg/ha) vegyük figyelembe.

A glifozát hatóanyag 15–25 °C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. Glifozáttal történő deszikkálást a vetőmagtermesztésben nem javasoljuk. Légi deszikkálás 50-60 l/ha lémennyiséggel kizárólag napraforgóban, összefüggő 10 ha terület esetén cseppnehezítővel lehetséges. Javasolt permetlé 150–250 l/ha, de erős állományban az alsó szintek jobb eléréséért magas lémennyiséget alkalmazzunk.

Elsodródásgátló készítmény alkalmazása földi gépes kijuttatás mellett is kötelező!

A szigorított technológia betartásának megkönnyítéséhez az FMC-Agro Hungary Kft. a deszikkálási akciójában minden 20 kg (2 zsák) Glyfos Dakar vásárlása esetén 1 l Dropmaxot (elsodródásgátló) ad ajándékba.

A napraforgó és szója kontakt készítménnyel történő deszikkálására az FMC-Agro Hungary Kft. a Missiont (200 g/l diquat – 373,6 g/l diquat-dibromid) ajánlja.

A Mission a napraforgón és szóján kívül borsó, mustár, olajretek, vetőburgonya, magrépa, lucerna stb. lombtalanítására is engedélyezett. A készítmény hatása gyors. Napraforgóban a kaszatok 25–30%-os nedvességtartalmánál, szójában a tervezett betakarítás előtt 4–6 nappal végezzük el a kezelést.

Hatását az időjárás kevésbé befolyásolja, mint a glifozátokét, amelyeknél a kijuttatást követő tartós eső esetén akár visszanedvesedés is történhet. Használatával jelentős szárítási költség takarítható meg. Teljes deszikkáló hatásának köszönhetően a gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így a gyomos táblákon is megkönnyíti a betakarítást. Mivel a kultúrnövény szárát is leszárítja, a betakarítás utáni talajművelést is segíti. 
A Mission-ös kezeléssel a további gombafertőzések megelőzhetők és a madárkártétel is csökkenthető, így alkalmazásával több termést lehet betakarítani a területről.

Napraforgóban és szójában földi és légi kijuttatással egyaránt alkalmazható. Ajánlott dózisa napraforgóban 2,0 l/ha, szójában 2,5 l/ha, a javasolt lémennyiség földi gépes kijuttatásnál 300–400 l/ha, légi kijuttatásnál 50–60 l/ha.

A deszikkálás hatékonyságát fokozhatjuk a legújabb fejlesztésű multifunkciós hatásfokozó és habzásgátló, a Superspray (0,2-0,3 l/ha) hozzáadásával.

Az FMC-Agro Hungary Kft. deszikkálási akciójában minden 20 liter Mission vásárlásához 2 liter Superspray-t ad ajándékba!

FMC-Agro Hungary Kft. 

 

Címkék: napraforgó, FMC, Glyfos® Dakar , deszikkálás, dakar, glyfos, Mission
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és ...

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása ...