TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A tápanyagutánpótlás aktualitásai/ Yara ajánlatok!

A tápanyagutánpótlás aktualitásai/ Yara ajánlatok!

Növénytermesztés - 2023.04.18

A tavaszi szezon kellős közepén vagyunk, vannak termelők, akik javában vetnek, mások még a talaj hőmérsékletet mérik, megint mások a száraz és a nedves területek között keresik az optimális időpontot. Közben az őszi vetések növényvédelmi, lombtrágyázási beavatkozásai is folyamatosan zajlanak. A legfontosabb lehetőségekről egy pár gondolatot szeretnénk megosztani Önökkel, elsőként azokra gondolva, akik még különböző okok miatt a tavaszi vetésűek alaptrágyázásában gondolkodnak.

A tápanyagutánpótlás aktualitásai/ Yara ajánlatok!

Akik még szeretnének komplex műtrágyát tavasszal kijuttatni növényeik tápanyagszükségletének kielégítésére, azoknak a YaraMila termékcsalád a megoldás. Nagyon sok helyen elmaradt az alaptrágyák kijuttatása, tehát nagyon időszerű a kérdés. A YaraMila műtrágyacsalád a kezdeti időszaktól tud tápanyagot biztosítani a növényeinknek. A nitrogén, foszfor és a kálium hatóanyag mellett a magnézium és a kén pótlását is megoldjuk. A mikroelemek talajon történő pótlását is orvosolni tudjuk ezzel a műtrágyával (pl. B, Zn, stb). Fontos megemlíteni, hogy a YaraMila műtrágyák könnyen kijuttathatóak, nem állnak össze, a szemcseméretük közel azonos, nem porosak, és kemények a szemcsék. Aki vetéssel egymenetes kijuttatásban gondolkodik, annak csak a granulált formuláció jöhet szóba.

A hektár dózisa: 200-400 kg/ha a teljes felületen, de sok esetben a vetéssel egy menetben történik a kijuttatás, ilyenkor átlagosan 150 kg/ha mennyiségben kell és lehet gondolkodni.

A tápanyagutánpótlás aktualitásai/ Yara ajánlatok!

YaraMila műtrágyák összetételei

A starter műtrágyákban levő technológiai lehetőségek kihasználásról szeretnék néhány gondolatot megosztani. A Yara a mikrogranulátumok piacán is meghatározó piaci szerepet ért el.

Miért a Yara NP Starter (10,5% N, 47% P2O5, 1,8% Zn, 0,1 % B) mikrogranulátumot válasszuk a gazdálkodásunkhoz, hisz nagyon széles ebben a szegmensben is a kínálat?

Az érvek:

 • Egy megbízható gyártó terméke (termékelérhetőség, minőség).
 • A termék fizikai paraméterei (keménység, egyforma méret) kiemelkedőek.
 • Nincs összeállás, ennek köszönhetően a vetés zavartalan, nincs dugulás, a szükséges kijuttatandó mennyiség egyszerűen beállítható.
 • Valódi mikrogranulátumról beszélünk, nem őrlemény.
 • A foszfortartalom valóban 100%-os vízoldékonyságú.
 • A kiemelt cinktartalom részben biztosítja a kukorica növényünk korai cink igényét.
 • Csomagolásának (10 kg zsák) köszönhetően könnyű a mozgatása, rakodása.
 • A hektáronkénti 15kg dózis elegendő kezdeti foszfort, cinket, bórt és nitrogént biztosít a csíranövénynek.
 • A terméknek kedvező az árfekvése, még a nem granulált termékekhez képest is.

Összegezve, aki növényeit jól szeretné indítani a vetés után, egy minőségi termékben gondolkodik megfizethető áron, annak a Yara NP Starter a jó választás.

Az elmúlt évek termelői tapasztalatait szedtem egy csokorba, amelyek arról szólnak, hogy melyek a Yara starter trágya alkalmazásának előnyei:

 • Erős a csíranövényünk, amely a csírafertőző betegségekre így kevésbé fogékony.
 • A könnyen felvehető foszfor eredményeként gyors fejlődésnek indult a növényünk.
 • Hűvösebb tavasz esetén is zöld állományt kapunk, a talajhőmérséklet csökkenése estén sem fordul elő pl. a kukorica belilulása.
 • Az egyöntetű kelés csökkenti a vadkárt, pl. napraforgó esetén, hidegebb talajokon is.
 • Erősebb a növény fejlődése, ez korábbi talajborítást eredményez és az állományunk gyomelnyomó képessége így növekszik.
 • Erőteljesebb növényünk gyökérzete, ennek köszönhetően jobb a tápanyagfelvétele, és az aszálytűrése is.
 • A 4-8 leveles állapotban az optimális tápanyag- és vízellátás termésnövekedést eredményez.

2023-ban is fontos technológiai elem a lombtrágyázás. A Yara a növények számára szükséges mikroelemeket tartalmazó növényspecifikus, vagy egy tápelemet tartalmazó termékekkel rendelkezik; ez a YaraVita termékcsalád. A lombtrágyák piaca nagyon széles, sok termékből tudnak választani a termelők. Hogy a várt eredményeket elérjük, nem mindegy, milyen terméket választunk, a lombtrágyák között is óriási a különbség. Nézzünk néhány szempontot!

Az első fontos szempont lomtrágyáknál, hogy jó legyen a formulációjuk, pl. szuszpenziós lombtrágyák legyenek. Ennek köszönhetően esőállósággal és tartamhatással rendelkeznek, növényvédő szerekkel jól keverhetőek lesznek, nem okoznak perzselést. A termékek magas hatóanyag mennyiséget tartalmaznak. A növényvédő szerekkel való keverhetőségről bárki megbizonyosodhat a Yara TankmixIT mobilapplikációján keresztül.

A második fontos szempont a, hogy növényspecifikusak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott növénykultúra számára fontos tápelemeket tartalmazza a megfelelő dózisban a készítmény.

A harmadik fontos szempont a, hogy a termék mögött több éves gyakorlati fejlesztő munka legyen, amelynek eredményeképpen tudjuk a növény fenológiai állapotához igazítani az optimális kezelési időpontokat.

Ha ezeket a főbb szempontokat szem előtt tartjuk, már csak nagyon kevés termék marad, amiből érdemes választani.

De van egy negyedik fontos szempont is, a termék ára. Kedvező legyen a kijuttatott hatóanyag egységár, s a termékár is. A Yara lombtrágyái megfelelnek ezen szempontoknak.

Néhány YaraVita növényspecifikus termék, mely segít az adott kultúrák minél sikeresebb termesztésében:

A YaraVita Brassitrel Pro a napraforgó és a repce mellett a borsó, bab, cukorrépa, mák és a szója igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 69 g/l N-t, 124,6 g/l CaO-t, 116 g/l MgO-t, 60 g/l B-t, 70 g/l Mn-t és 4 g/l Mo-t. Dózisa: 2-4 l/ha. (Részletes tápanyagellátási javaslatainkat érdemes kiadványainkban vagy a yara.hu weboldalunkon megtekinteni.)

A YaraVita Gramitrel, amely az őszibúza (árpa, tritikálé) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 64 g/l N-t, 260g/l MgO-t, 50 g/l Cu-t, 150 g/l Mn-t, és 80 g/l Zn-t. Dózisa 2-4 l/ha bokrosodástól. Alacsonyabb dózis esetén a kezelést érdemes megismételni 4-6 hét múlva.

További információk termékekről, tápanyagellátási javaslatokról yara.hu weboldalunkon találhatóak.
 

Kovács András

Yara Hungária Kft.

Címkék: tápanyagutánpótlás, yara, műtrágya, lombtrágya, yaramila, yara np starter
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...