TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Döbbenetes: levél szinten ad javaslatokat a gazdáknak egy magyar cég fejlesztése

Döbbenetes: levél szinten ad javaslatokat a gazdáknak egy magyar cég fejlesztése

Növénytermesztés - 2023.04.14

A precíziós gazdálkodás ma már a magyarországi gazdák számára is egyre vonzóbb termelési forma, és ezt teheti hatékonyabbá egy friss hazai fejlesztés.

Hirdetés

A Proofminder egy magyar mezőgazdasági start-up cég, amely a mesterséges intelligenciára (AI) alapozva ad tő-, sőt levélszintű javaslatokat a vetéstől a betakarításig a gazdáknak, annak érdekében, hogy nagyobb hozamot érjenek el kevesebb erőforrással.

A drónok által készített képek, az AI és a többi ultramodern megoldás révén a módszerük akár több ezer hektáron is használható. A növényállapot és virágzás megfigyelése, a növénybetegségek észlelése, valamint a termésbecslés éppúgy hozzátartozik a szolgáltatásukhoz, mint a rendszeres ültetvénymonitorozás, illetve az időjárási károk felmérése.

A közelmúltban a Forbes újság magyar kiadása készített egy hosszú anyagot a start-up kiötlőivel. Ebből kiderül, hogy nemcsak a Bonafarm, de Franciaország egyik legnagyobb vetőmagos cége, a MAS Seeds is velük dolgozik már, sőt a portugál olívagazdákhoz is eljutott a hírük.A műholdkép alapú precíziós mezőgazdasági megoldások nem képesek ugyanarra, mint a közelebbről készített, magas felbontású drónos felvételekre támaszkodó eljárások, a Proofminder tehát kifejezett utóbbira támaszkodik.

A menet a szokásos: a termőterületről készített felvételeket szoftverrel elemzik, mégpedig az ügyfélre szabott tulajdonságokat keresve. Az adatgyűjtés eredményét értelmezhető formába csomagolva adják át a gazdáknak. A vizsgálódás alapját az képezi, hogy lényegében minden egyes növénynek megvan a GPS koordinátája, illetve a hozzá tartozó minőségi mutatók, ez pedig egy négyzetkilométeren 10–15 millió adatpontot is jelent.

Az adatok birtokában a termelő pontos, célzott tápanyag-, illetve permetszerkijuttatást végezhet, okszerűen avatkozhat be a területein, éppen ott, ahol szükséges. A Proofminder első fizetős ügyfelei tavaly jelentek meg, az üzlet tehát beindult, és további részletek is olvashatók róla a Forbesban.

(Fotó: Proofminder)

Címkék: magyar, start-up, mezőgazdaság, proofminder, mesterséges intelligencia, drón, precíziós gazdálkodás, döntéshozatal
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és ...