TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Hogyan vessünk

Hogyan vessünk

Növénytermesztés - 2023.03.30

Nézve az időjárást és a meteorológiai adatokat, lassan itt a vetés ideje. A vetés az egyik legfontosabb művelet, ha itt hibázunk, az egész termésre hatással van. Célunk az egyenletes kelés és az egyenletes növényállomány.

A vetés minőségét, illetve a vetéshez szükséges vetőgép típusát meghatározza a termesztéstechnológia. Teljesen más eszközre van szükség, ha hagyományos termesztéstechnológiát, forgatásos, forgatás nélküli vagy no till technológiát használunk.

Vetés követelményei:

  • Azonos vetési mélység
  • Egyenletes nedvességtartalom
  • Egyenletes hőmérséklet
  • Egyenletes tőtávolság
  • Jó szem-talaj kapcsolat
  • Egyenletes kelés 24-36 órán belül

Hagyományos technológia használatánál már az alapművelés meg fogja határozni a vetés minőségét. Egy rosszul vagy rossz időben elvégzett alapművelést nehéz helyrehozni, nehéz elművelni. Ebben az esetben már nem tudunk minőségi magágyat sem készíteni. Elő kell készíteni a vetést, és minden megelőző műveletre oda kell figyelni. A magágy esetében fontos, hogy egyenletes legyen, és minden mag számára ugyanolyan feltételt biztosítsunk.

Kiváló minőségű vetést csak kifogástalan állapotú vetőgéppel lehet elvégezni. Mindig ellenőrzött és jól felkészített vetőgéppel dolgozzunk! Meg kell tervezni a vetést és a vetés kiszolgálását. Mivel 6 nap van az optimális időben történő vetés elvégzésére, így elengedhetetlen a vetőgép gyors és hatékony kiszolgálása. A vetőmag megválasztását is nagy odafigyeléssel kell elvégezni, hiszen, ha nem megfelelő vetőmagot választunk, sok problémába ütközhetünk. A saját gazdálkodási körülményeinknek megfelelő vetőmag szükséges, illetve a mag alakja és fajsúlya meghatározza a kivethetőségét.

Hogyan vessünk

1. ábra Egyenletes vetőmag

Mikor is kezdjük a vetést? Mindig az adott növény, vetőmag, az időjárás, a talajállapot, talajhőmérséklet, talajnedvesség fogja meghatározni alapvetően a vetés kezdését. A talajnedvesség, talajhőmérséklet mérésére segítség a területre kitelepített meteorológiai állomás. A meteorológiai adatok segítségével pontosan tudjuk időzíteni a vetési folyamatokat.

Mielőtt elkezdjük a vetést, ki kell választani a megfelelő vetőtárcsákat a vetőmaghoz. Ebben segítséget nyújt a KITE Zrt. vetőgépleforgatási szolgáltatása, amely segítségével a kollégák meg tudják mondani, hogy az adott vetőmagot milyen sebességgel, milyen vákuumértékkel és melyik tárcsával lehet a legpontosabban kivetni. Természetesen ezek kiindulási értékek, és a vetés során mindig a gépkezelőnek kell figyelni a változásokat, és korrigálni a beállításokat.

Kezdő lépésnek be kell állítani a magágykészítő egységet és a vetési mélységet. A vetési mélységnek egyenletesnek kell lenni, hiszen, ha nem egyenletes, akkor nem lehet biztosítani az egyenletes kelést. A vetési mélység egyenletességét befolyásolja a talajnyomás, amelyet a talaj szerkezete határoz meg.

Hogyan vessünk

2. ábra Kiváló magárok

A magágykészítő egységet úgy kell beállítani, hogy ne művelje teljes mélységében át a magárkot, mert akkor nagyon laza lesz és gyorsan kiszáradhat. Egy centivel a magárokfenék felett kell lenni a maximális művelési mélységének.

Jöhet a magtakarás ellenőrzése! Törekedni kell arra, hogy ne maradjon nyitott magárok, mert abban az esetben kiszárad, és nem tud kikelni a mag. Fontos a jó talaj-mag kapcsolat.

Néhány alap dolgot említettem a fentiekben, de ennél sokkal több dologra kell figyelni a vetésnél.

Pontos, kiváló vetés=kiemelkedő termés.

A gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a www.kite.hu, a www.pgr.hu weblapra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!
Szerző: Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető

Címkék: vetés, vetőmag, magárok, kite zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyúltenyésztés alapjai

Legyen szó hobbiról vagy kereskedelmi célú tenyésztésről, a nyulak gondozása tudatosságot és odafigyelést ...