TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Kukorica helyett napraforgó: sokan döntenek idén így, de nem biztos, hogy jól teszik

Kukorica helyett napraforgó: sokan döntenek idén így, de nem biztos, hogy jól teszik

Növénytermesztés - 2023.03.22

A tavalyi drámai aszály sok magyar gazda kedvét vette el a kukoricától, ezért úgy néz ki, hogy idén a napraforgó termésterülete fog növekedni. Szakemberek szerint ez nem biztos, hogy jó döntés.

Különös év eddig a 2023-as, hiszen a búza olcsóbb a kukoricánál, ami nem sűrűn fordul elő. A magyar gazdák sokat morgolódnak a szabadon beáramló ukrán gabona miatt, azt viszont el kell ismerni, hogy a tavalyi súlyos aszály után idehaza úgy kellett a kukorica, mint egy falat kenyér, az importot tehát nem lehetett elkerülni.

Mindez az Agrárium 2023 konferencia kerekasztal-beszélgetéséből derült ki, amelyet a Portfolio Csoport rendezett Kecskeméten. A megszólaló szakemberek szerint gondot jelent az is, hogy a szokásos értékesítési ütemek nagyon lelassultak idén. A kukorica esetében 60–70 százaléknál tart a kereskedelem, a napraforgónál valamivel jobb az arány.

Kissé nyugtalanító helyzet, hogy sok gazda még nem döntött a végleges vetésszerkezetről, kivárnak a vetőmag beszerzésével, de úgy tűnik, hogy a kukorica helyett – a tavalyi rossz tapasztalatok miatt – sokan a napraforgó mellett fogját letenni a garast.Ez nem biztos, hogy bölcs dolog, mert rengeteg napraforgó nyersolaj érkezett hozzánk importként, miközben a végtermékek iránt visszaesett a kereslet, ezáltal nagy mennyiségű napraforgómag maradt bent a magyar raktárakban, sokkal több, mint kukorica.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy minden nehézség ellenére idén is inkább a kukoricával érdemes próbálkozni. Persze, ez nem lesz olcsó mulatság, annak ellenére, hogy valamelyest csökkentek az inputárak, ám még így is 450–600 ezer forint lesz egy hektár önköltsége, és nemcsak a kukoricánál, de a búzánál is. Várakozások szerint egyébként a kalászosok tonnánkénti ára 80–90 ezer forint közt fog beállni.

További részletek az Agrárszektor cikkében.

(Fotó: Ioachim Marcu/Pixabay)

Címkék: kukorica, napraforgó, magyarország, aszály, termesztés, készletek, vetés, szakemberek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...