TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
 A szárazság az igazi probléma, nem a kevesebb műtrágya

A szárazság az igazi probléma, nem a kevesebb műtrágya

Növénytermesztés - 2023.03.18

Egyre többen serénykednek traktorral a határban: a gazdák a tavaszi fejtrágyázást és a tavaszi magágyelőkészítést, kalászosok vetését végzik sok helyen.

Hirdetés

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a mostani időszakra jellemző viharos szélnek nem örülnek a gazdák, az erős széllökések kiszárítják a talajt, a földek porosodnak, és a szél elhordja a talaj felső rétegét. Mint mondta, a tavaszi fejtrágyázás már korábban elkezdődött, a műtrágyaárakat elfogadhatónak tartják a termelők.

Ismeretes, 2022-ben közel harmadával kevesebb műtrágya fogyott a hazai piacon, s mintegy 400 ezer tonnányi hiányzik a termőföldekről. Ennek alapvetően az az oka, hogy tavaly az egekbe szöktek a műtrágyaárak, miközben egyes növényi kultúrákban – főleg a kukoricában – óriási bevételkiesés realizálódott.

Petőházi Tamás elmondta: a kevesebb műtrágyahasználat miatt véleménye szerint a terméseredmények szempontjából nem várható visszaesés; sokkal érzékenyebben érinti a hazai szántóföldi növénytermesztést a víz és annak hiánya.

Ugyan az öntözésfejlesztés országszerte elindult, a beruházásokkal óvatosan bánnak a termelők. Hiába állnak rendelkezésre ehhez uniós források, a pályázati pénzhez saját tőkére is szükség van, amit a legtöbben hitelből fedeznének. A jelenlegi hitelkamatok mellett azonban mindenki óvatos, a gazdák és a pénzintézetek is – mutatott rá az elnök. 


Forrás: Vg.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: aszály, szárazság, műtrágya, öntözés, magágyelőkészítés, fejtrágyázás, vetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Yanmar e-X1 – autonóm elektromos erőgép, traktoros nélkül

A Yanmar Agribusiness Co., Ltd., a Yanmar Holdings leányvállalata is belépett az elektromos meghajtású ...