TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
A repcével óvatosak idén a magyar gazdák, pedig nem biztos, hogy tartani kellett volna tőle

A repcével óvatosak idén a magyar gazdák, pedig nem biztos, hogy tartani kellett volna tőle

Növénytermesztés - 2023.03.13

Sok repcetermelő kedvét vette el a tavalyi példátlan aszály, ezért Magyarországon jelentősen csökkent is a növény termőterülete. Az EU egészében viszont bővülés várható idén a termelésben és felhasználásban egyaránt.

Hirdetés

Nincs könnyű dolguk mostanában a magyar repcetermesztőknek, a tavaly nyári aszály különösen sokak kedvét elvette ettől a haszonnövénytől. A szaksajtó már 2022 áprilisában arról írt, hogy a megelőző száraz ősz megnehezítette a vetést, az enyhe és csapadékmentes tél, valamint az aszályos kora tavasz pedig alaposan megviselte a hazai állományokat.

Ezután következett tehát a példátlan nyári szárazság, ami nyilvánvalóan hozzájárult, hogy őszi káposztarepcét már csak 186,1 ezer hektáron terveztek idén a magyar gazdák, márpedig

200 ezer hektár alatt legutóbb 2013-ban jártunk.

Még nem tudjuk, milyen lesz az idei nyár, de tavaly jól indult a repce fejlődése, hiszen augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így a növény vetése már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, ezáltal a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött – olvashattuk az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.Minden adott ahhoz, hogy 2023-ban jó éve legyen a repcének, bár a német Agrarheute lap március elején éppen arról adott hírt, hogy zuhanásba kezdett a repce ára az olcsó import és a különféle bizonytalansági tényezők miatt. Az új esztendő elején 700 euró körül járt a tonnánkénti ár, és már akkor jó esélyt adtak a további csökkenésnek.

Az Európai Unió intenzív importja sem tett jót az áraknak, illetve az sem, hogy erre az évre magas termésmennyiséget, 19,6 millió tonna repcét jeleznek előre az elemzők. Ez 2,5 millió tonnával több, mint a tavalyi száraz évben, és már majdnem a 2014-es csúcsot döntögeti, amikor 20 millió tonna fölötti mennyiséget takarítottak be az EU-ban.

Ami az EU-importot illeti, 2022 júliusa és 2023 februárja között az uniós országok 5,33 millió tonna repcét vásároltak harmadik féltől. Ez 1,9 millió tonnás (57 százalékos) emelkedés a megelőző év azonos időszakához képest. A behozott termény felét, mintegy 2,7 millió tonnát a háború sújtotta Ukrajna biztosította, majd Ausztrália következik 2,1 millió tonnával.

A magyarokkal ellentétben a többi uniós gazda optimista a növényt illetően, a vetésterület félmillió hektárral, 5,9 millió hektárra emelkedett idén. Már csak néhány jó kis eső kellene a megfelelő fejlődéshez. Jól jönne a nagyobb termés, az Európai Bizottság szerint ugyanis 2,5 millió tonnával nő most a felhasználás a közösségen belül.

(Fotó: Uschi Dugulin/Pixabay)

Címkék: repce, termesztés, visszaesés, aszály, magyarország, európai unió, bővülés, import, Ukrajna
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukorica gombabetegségei képekkel

A kukorica az egyik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúránk, amely komoly gazdasági ...