TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Tarlón vagy barázdában járva szántani? A Pöttingernél ez már nem kérdés

Tarlón vagy barázdában járva szántani? A Pöttingernél ez már nem kérdés

Növénytermesztés - 2023.03.12

A tarlón járó szántásnak több előnye van a barázdában járó megoldáshoz képest, ám az eke nem mindig alkalmas arra, hogy a kezelő válasszon a két opció közül. A Pöttinger ezt most megoldotta.

Hirdetés

Az utóbbi időszakban az ekések társadalma két nagy csoportra oszlott. Az egyik a tarlón járó, a másik pedig a barázdában járó megoldás mellett tette le a voksát, és persze mindkettőnek vannak ugyanúgy előnyei, mint hátrányai.

Az ekét célszerű a már meglévő erőgéphez választani. Ha túl nagy a munkagép a traktorunkhoz képest, akkor nem lesz megfelelő a munkasebesség, ezáltal a szántás minősége sem, ha pedig túl kicsi, akkor több lesz a talajtaposás és nő a fajlagos fogyasztás – derül ki az Agroinform korábbi cikkéből.

6 eketest, illetve 200 lóerő alatt jellemzően csak barázdában járó ekéket találunk a piacon, efölött pedig már tarlón járó változatokat is. Az utóbbi talán azért praktikusabb (különösen nehezebb erőgépek esetén), mert a talajnyomás egyenletesebben oszlik el a kerekek között, hiszen a traktor vízszintesben van.A barázdában járó ekéknél nagyobb a talajtaposási kár, ráadásul a barázda fenékaljától számítódik a kerék 30–50 cm-es visszatömörítési tartománya. Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagynunk, hogy a nagyobb traktorokat ma már szélesebb gumiabroncsokkal látják el a nagyobb felfekvő felület (ezáltal kisebb talajnyomás) érdekében, így viszont az erőgép a barázdában járva óhatatlanul is rátapos a szomszédos barázdára.

Ez a problémát ismerte fel a Pöttinger is, amely egy új megoldással bővítette az ekéi használhatóságát. A Servo T 6000 féligfüggesztett váltvaforgató ekéje ugyanis mostantól barázdában és tarlón is alkalmazható.

A kettő közötti váltáshoz mindössze néhány apró és gyors változtatásra van szükség. Ezeket elvégezve a munkagép akár már 4 méter széles traktorokhoz is alkalmassá válik, a stabil munkamélységet pedig egy opcionális mélységszabályozó kerékkel lehet még biztosabbá tenni. A tarlón/barázdában járó átálláshoz nincs szükség semmi extra kapcsolatra az erőgép és a hidraulikus beállító mechanizmus között. A Servo T 6000 akár 500 LE-s traktorokkal is használható.Címkék: eke, pöttinger, újdonság, tarlón, barázdában, talajtaposás, előnyök, váltás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva kukorica hibridjei elismerést kaptak a 2023-as ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által előállított Pioneer® ...