TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Kulcskérdéssé vált az alkalmazkodás

Kulcskérdéssé vált az alkalmazkodás

Növénytermesztés - 2023.02.08

Genetikai háttér, vetőmag minősége és az ehhez kapcsolódó szolgáltatási kör mértéke. Ez az a 3 fő pillér, ami a szójatermesztők eredményességét alapjaiban befolyásolják. Különösen fontossá válnak ezek a „pillérek” napjainkra.

Kulcskérdéssé vált az alkalmazkodás


Alkalmazkodás a magas költségekhez…

Az inputanyag árak emelkedésével egyre takarékosabban vagyunk kénytelenek gazdálkodni. A takarékosság a szója esetében többek között a hozzáadott N nélküli gazdálkodást jelenti. Ahhoz, hogy a szója növényünk önellátó lehessen nitrogénből, mindenekelőtt magas minőségben előállított vetőmagra van szükség.

A hazai hagyományos szójatermesztési gyakorlat a N kezdeti pótlását elengedhetetlennek tartja. Ezzel szemben a Karintia Kft. Pannon régióra nemesített genetikáit a szomszédos Ausztriában N pótlása nélkül eredményesen termesztik, akár igen magas (5 t feletti) üzemi eredményekkel is.

Hogy lehetséges ez?

A technológiai fegyelem mellett, a prémium minőségben előállított vetőmaggal. A Karintia Kft. modern vetőmag gépsorokkal, innovatív vetőmag tárolási és mozgatási eszközökkel, magas minőségű oltástechnológiával, továbbá szigorú minőségvizsgálatokkal éri el a lehető legmagasabb vetőmag minőséget.

Alkalmazkodás a szélsőséges időjárási körülményekhez…

A szója az előző évi rendkívül aszályos évben is bizonyítani tudta a létjogosultságát a hazai agráriumban. Az 5 év átlagához képest elért 24%-os országos termésátlag csökkenésével 2022-ben is meg tudta őrizni jövedelemtermelő képességét, alternatívát mutatva a kukorica termesztőknek is. Nemesítőházunk a szója genetikáinkat számos kísérletben, akár szélsőséges körülmények között is teszteli. Ez segít minket abban, hogy a szelekció eredményeképp vetőmag kínálatunkban már csak a magasan teljesíteni tudó genetikák szerepeljenek.

Meggyőződésünk, hogy a Pannon régióra nemesített szójagenetikáink, hozzá tudnak járulni az Ön sikereihez is.

Ahol a magas vetőmag minőséghez magas genetikai tudás párosul…

Cégcsoportunk innovatív és intenzív szójanemesítési programjának köszönhetően az elmúlt években számos szójafajta kerülhetett piacra, melyek közül 11 fajta, Magyarországon is egyre nagyobb területen kerül köztermesztésbe.

A Karintia Kft teljes hazai érésidejű igényeket (000 – I) lefedő szójagenetikái között megtalálhatóak AGROmashEXPO díjazott genetikák, sőt éréscsoport is. A nemesítőink magas minőségű munkáját igazolják a 2022-évi eredmények. Az üzemi körülmények között versenyző kultúrák közül ugyanis 2022-ben a szójafajták is megmérettethették magukat Vas megyében. Büszkék vagyunk arra, hogy a NAK termésverseny mind 3 helyezését a Karintia Kft. Pannon régióra nemesített 00-s korai éréscsoportú, bőtermő, szójafajtával érték el.

BIO-ban is…

2023-tól várhatóan hazánkban is jelentősen fognak növekedni az ökológiai gazdálkodásba bevont területek. Szójagenetikáink közül több fajtát tudásuk alapján ÖKOLÓGIAI termesztésbe is ajánljuk. Ennek a kiváló tápanyaghasznosító képesség mellett többek között a magas beltartalmi paraméterek és a betegségellenálló képesség is a feltételei. Ausztriában, ahol a BIO terület aránya EU szinten a legmagasabb, fajtáink üzemi körülmények között is bizonyítják tudásukat.

TELJES KÖRŰ KISZOLGÁLÁS…

Mi nem csupán értékesítjük a vetőmagot és biztosítjuk a szükséges műtrágyát továbbá növényvédőszert. Termény üzletágunk folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy az Ön termése a lehető legkedvezőbb feltételekkel kerülhessen piacra. Fontosnak tartjuk, hogy Ön is naprakész információkkal rendelkezzen, hiszen a terménypiacon egyre jelentősebb árkülönbségeket tapasztalhatunk.

Bízunk abban, hogy a nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően a Pannon Régióra nemesített genetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljeskörű szolgáltatásunkkal Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.

Az Ön érdeklődést is felkeltette a szója termesztése iránt érzett szenvedélyünk?

Szaktanácsadóink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére.

Fajtakínálatunkat és kollégáink elérhetőségét a honlapunkon találja. https://karintia.hu/

Vetőmag üzletágunkat közvetlenül az alább telefonszámon éri el: 06 94 572 054.

Szeretne tájékozódni a szója nemzetközi és hazai piacáról? Terményüzletágunk segítségével Ön is naprakész információk birtokában hozhatja meg döntését. Tel: 06 94 572 051Kulcskérdéssé vált az alkalmazkodásKulcskérdéssé vált az alkalmazkodásKulcskérdéssé vált az alkalmazkodás

Címkék: karintia, vetőmag, genetika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

High-tech megoldások szolgálják a tehenek kényelmét a MATE új ...

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek a 341 millió forintból megépült Precíziós tejtermelő laboratóriumban, a ...