A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Műtrágya: csak a magra

Műtrágya: csak a magra

Növénytermesztés - 2023.01.11

A Las Vegas-i CES 2023 kiállításon mutatta be a John Deere az ExactShot vetési technológiát, mely révén a gazdálkodók több, mint 60% -kal csökkenthetik az indítóműtrágya mennyiségét.

Műtrágya: csak a magra


A John Deere ExactShot vetési technológiája érzékelőket és robotikát használ, hogy a műtrágyát pontosan a magokra helyezze, amikor azok a talajba kerülnek, ahelyett, hogy folyamatos műtrágyaszórást alkalmazna a teljes vetőmagsorra.

A vetőegységen lévő érzékelő érzékeli a talajba került magot, amire az eszköz körülbelül 0,2 milliliternyi folyékony műtrágyát permetez rögtön a talajba kerülésekor. Ez az eljárás a műtrágya-felhasználást 60 százalékkal képes mérsékelni a hagyományos módszerekhez képest.

A John Deere ExactShot újdonsága egyelőre elsősorban az amerikai piacokon játszik fontos szerepet. Ugyanis míg Németországban főként szemcsés műtrágyát használnak starterként a kukoricavetésnél, Amerikában már széles körben elterjedt a folyékony trágyázás. Az ottani gyakorlat szerint a szemenkénti vetőgép folyamatosan ellátja az egyes vetőmagsorokat folyékony műtrágyával. Az ExactShot azonban képes rá, hogy a folyékony műtrágyát csak a kukoricamagra permetezze. Ehhez azonban nem haladhat a gépkapcsolat 16 kilométeres óránkénti sebességnél gyorsabban.

Az új technológia csak az Egyesült Államokban évente több mint 93 millió liter műtrágyát takaríthat meg a kukoricatermesztésben a John Deere szerint. Előnye még, hogy mivel a műtrágyát célzottan juttatja ki, nem járul hozzá a gyomnövekedéshez, s mivel nem beszélhetünk feleslegről, a kimosódás veszélye is csökken. 
Forrás: Agrarheute


Címkék: john deere, exactshot, vetés, műtrágya

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...