A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Kukorica és napraforgó lombtrágyázása

Növénytermesztés - 2022.05.02

Tápanyagok, de már lombon keresztül A kapásnövényeket legtöbbször csak 1-2 alkalommal tudjuk lombon keresztül is „etetni”. Mi legyen ilyenkor a tápanyag és mekkora dózisban?

Kukorica és napraforgó lombtrágyázása


Kén biztosan kell nekik

Az egyre inkább nitrogéntúlsúlyos tápanyagpótlás nagy vesztese a kén. A talajok teljesen kénhiányosak, a növények pedig – különösen a napraforgó – egyre több ként igényelnek. Senki ne gondolja, hogy évtizedekig lehet 10 tonna/ha felett kukoricát termelni, ha nem pótolunk legalább 10–20 kg/ha mennyiségben ként is. A napraforgó pedig – ha évek óta alig éri el a 3 tonna/ha mennyiséget, ennek oka lehet a kénhiány. A Vulcan Profi S80 vagy MagmaS nagyon magas kéntartalmú termékek. Távol tartják a vadakat, tápanyagot adnak a növénynek.

VA Profi S80 es Magma ackio 2022maj 200x100mm min

Magnéziumos nitrogénlombtrágyák

Amikor már az 50%-ot eléri a növények talajtakarása, érdemes lombon keresztül is elkezdeni a tápanyagok pótlását. Ebben az időszakban a nitrogén–magnézium alapú lombtrágyák használata javasolt. Hamarabb elérjük a talajok árnyékolását, így hűtését és vízmegtartását, valamint az erősebb gyökérzet kialakulását. Egy kevés mikroelem már lehet a lombtrágyában, de fiatal még a növény, túlzásba ne vigyük.

VA RapidN ackio 2022maj 200x100mm min

Egy-egy mikroelemet is, nagyobb mennyiségben

Amikor a növények már erősebbek, vastagabb a viaszréteg a levélzeten, és érdemes a magnézium mellett egy-egy mikroelemet is nagyobb mennyiségben pótolni. A kukoricánál a cinket, mangánt mindenképpen, mivel ezekből hatalmas a növény étvágya. A napraforgónál a bór mellett adjunk rezet, vasat, mangánt, de még cinket is, lombon keresztül. Mindkét növény gyökérzete mélyre tudna hatolni a talajban, de sajnos száraz az altalaj, így az ott felvehető tápanyag ott is marad.

VA KeserusoZN B ackio 2022maj 200x100mm min

A VulcanAgro-technológia olcsó és bármilyen növény termesztésénél alkalmazható!

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu
Szerző: VulcanAgro


Címkék: napraforgó, kukorica, lombtrágya, VulcanAgro Kft.

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...