TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
A tények beszélnek - napraforgó és kukorica lombtrágyázás

A tények beszélnek - napraforgó és kukorica lombtrágyázás

Növénytermesztés - 2022.04.21

A műtrágya és terménypiacon kialakult helyzet okán, a korábbinál is jobban felértékelődik a növény igényének megfelelő, okszerű tápanyagutánpótlás szerepe, a hatékony formák használata, a technológiában leírt kijuttatások időzítésének pontos tartása.

Hirdetés

A megfelelő termékválasztás, a kitűzött célok eléréséhez az indokolt dózisban elengedhetetlen. A modern termesztéstechnológiában nemcsak a magas termésátlag, de a piaci és technológiai szempontok teljesítése is fontos cél. A tavaszi kapás kultúráknál a mennyiség mellett például napraforgónál az olajtermés, kukorica hibrid élelmiszeripari céltermeltetésnél a fehérjetartalom fontos kritérium a szerződésben. A Yara teljes portfólióval rendelkezik a tápanyagellátáshoz az alaptrágyától egészen a speciális mikroelem kijuttatásig.

Az olajos növények csoportjába tartozó napraforgó jó tápanyagreakcióval rendelkezik, és érzékenyen reagál a mikroelem hiányra. Tápanyagutánpótlás szempontjából fontos, hogy a megfelelő technológiai szinthez válasszunk napraforgó hibridet. Az intenzív, magas hozamú fajták igénylik, de meg is hálálják a megfelelő tápanyagellátást. A harmonikus, talajon keresztüli NPK-ellátáshoz a YaraMila családot javasoljuk, és mellette szükséges a levélen keresztül a speciális mezo- (Ca, Mg, S) és mikroelemek (B,Mn,Mo) ellátását biztosítani. A ma használt korszerű napraforgó hibridek tápanyagigénye jelentősen meghaladja a korábban köztermesztésben lévőkét, ezért esetükben az intenzív tápanyagellátás elengedhetetlen. A tápelemek felvehetőségére a talajtani tényezők közül például a kémhatás, a kötöttség, humusztartalom, és a tápelemek aránya van jelentős hatással. Az időjárási körülményeket is figyelembe kell venni a tápanyagellátásnál. A száraz körülmények között intenzívebb visszapótlás szükséges levélen keresztül, de például a tömörödött talajnál akadályozott a legtöbb mikroelem felvehetősége. Ha a talajállapot nem megfelelő, akkor a lombtrágyázás mellett erre is figyelmet kell fordítani. Az említett szempontokra figyelve, az intenzív napraforgó termesztésben a YaraVita Brassitrel Pro-t javasoljuk. Összes tápelem tartalma 444 g/liter, amely 6 féle esszenciális tápelemet tartalmaz. Kiemelem a magas bórtartalmat, mely a tányér berakodáshoz szükséges, és növeli az olajtermést. Másik fontos tápelem a kalcium, ami a gyökérképzés mellett a betegség ellenállóságot is fokozza, és növeli a szárszilárdságot. Ez a tulajdonság minden éréscsoportban fontos a biztonságos betakarításhoz. A Yara kísérletek alapján a Brassitrel Pro alkalmazásával a legjobb eredményt akkor érjük el, ha az első kezelést 4-8 levélben végezzük, majd csillagbimbós állapotban megismételjük 2-4 l/ha mennyiségben az extra mennyiségért és minőségért. (1.ábra)

yaratabl1 min 

1.ábra

Másik tavaszi kapás növényünk a kukorica. A nemesítés egyik iránya a terméspotenciál növelése, ez a mai hibrideknél eléri a 20 tonnát is. Ennek egyik fontos összetevője a tápanyagellátás, ami a körülményektől függően harmadával is növelheti a termésátlagot. A tápanyagellátásnál a tervezett termésátlag mellett figyelembe kell venni a hibrid FAO számát, az állománysűrűséget. De a hibridek „cold teszt” értékét is érdemes figyelembe venni a foszfor mennyiség meghatározásánál, ezzel is javítva a hatékonyságot. A kukorica egyöntetű, gyors kelése nagyon fontos ahhoz, hogy az érési időnek megfelelő szemnedvességet időben elérje -ahogy mondani szokás „jól adja le a vizet,” de a gyomirtás is jobban időzíthető egységes állománynál. A kukorica csődifferenciálódása már 4-8 levélben megtörténik, ezért az első lombtrágyázást erre az időszakra tegyük, amikor folyamatosan nő a tápelemek felvétele. Másik fontos szempont a talajhőmérséklet, ami a vetésidő mellett a foszfor felvehetőségét befolyásolja. Ekkor, egy jól időzített lombtrágya jelentős termésnövelő hatású, ami jól látszik az alábbi kisparcellás kísérletben.

yaratabl2 min 

A YaraVita Zeatrel, a kukorica igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 440 g/l foszfor-pentoxid-ot, 75 g/l kálium-oxidot, 67 g/l magnézium-oxid-ot és 46 g/l cinket. A kukoricába 4-8 leveles állapotban 3-5 l/ha dózisban kell kijuttatni. A bórpótlásra is érdemes figyelni ahhoz, hogy a csövek hiánytalanul berakódjanak egészséges szemekkel; erre a YaraVita Bortrac-ot 1 l/ha dózisban javasoljuk.

A hatékonyságot segíti a Yara Megalab szolgáltatása, a talaj és levélvizsgálatok elvégzésével. A hiánytünet azonosításhoz használjuk a Yara digitális eszköztárát, a CheckIT programot. A lombtrágya és növényvédőszer keverhetőség ellenőrzésére használják a www. tankmix.com oldalt. A szaktanácsadó kollegák elérhetősége, friss hírek információk a www.yara.hu oldalon n találhatóak. Keressenek bennünket bátran!

 

Tóth Gábor
+36 30 689 8094

Címkék: napraforgó, kukorica, lombtrágya, lombtrágyázás, Yara, YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Zeatrel, tápanyagutánpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...