A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Készüljön a tavaszra ISTERRA szójákkal! – Támogatások és a magas terményárak segítik a jövedelmező termesztést

Növénytermesztés - 2021.11.26

Alig két és fél éve született meg a döntés, hogy az Isterra Kft. a kalászosok mellett a szójával is megjelenik a magyar piacon. Mára olyan portfólióval rendelkezünk, amely mind tenyészidőben, mind a felhasználási célt tekintve teljesnek mondható.

Készüljön a tavaszra ISTERRA szójákkal! – Támogatások és a magas terményárak segítik a jövedelmező termesztést


Igen korai, korai és középérésű fajtát is felölel a kínálatunk, amely ezzel az ország teljes területére kiterjed. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, alacsony antinutritív szinttel bíró, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is. Az EU országaiban ebben az évben jelentősen nőtt a szója vetésterülete, ezzel hosszú idő óta először elérte az 1 millió hektárt. Sajnos ez a tendencia nem jellemző hazánkra, 2021-ben alig 63 ezer hektáron vetették ezt a növényt. Évek óta nem mozdul el erről a szintről a támogatások és a kedvező és stabil terményárak ellenére sem. A lehetőség megvan a bővülésre, ebben próbálunk segíteni.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája, az ES Liberator igen korai (00), tenyész-idejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Nagyon korán, szeptember első felében betakarítható. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. Magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tenyészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be.

szojad2

RADIOSA

Új, 2020-ban elismert, kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajta. Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha, a standard fajták szintje felett 5%-kal. A korai (0+) csoport közepén érik. A tavalyi Magyar Szója-kísérletek győztes fajtája, 5 hely átlagában a legnagyobb termést adta. A magjában található antinutritív anyagok mennyisége alacsony, ezért közvetlenül (feltárás nélkül) etethető, a megfelelő szabályok betartása mellett. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező szója. Kimagasló termésének a titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 45 cm-es sortávra ajánljuk. Tapasztalatok alapján a fajta gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége kifejezetten jó. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A fajta termése humán felhasználásra is alkalmas.

szojad1

ES GENERATOR

A középérésű csoport egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A Nébih kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több mint 9%-kal előzve meg. Fehérjetermése 110% az elmúlt két év eredményei alapján. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget. Magja sárgás, köldöke barna. Jellemző, hogy erőteljes oldalhajtásokat hoz, ezzel tovább nő a hüvelyszám és a termés is. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését.

szojad3

A vetőmagjainkat kizárólag oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba, biztosítva a magas gümőszámot és ezáltal a hozamot.

Ebben az évben a teljesítménykísérletek mellett több helyen végeztünk agrotechnikai kísérleteket is, ezek eredményeivel is hamarosan jelentkezünk.

 

Virágné Pintér Gabriella
Kereskedelmi vezető

 

isterra


Címkék: szója, Isterra

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...