TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Készüljön a tavaszra ISTERRA szójákkal! – Támogatások és a magas terményárak segítik a jövedelmező termesztést

Készüljön a tavaszra ISTERRA szójákkal! – Támogatások és a magas terményárak segítik a jövedelmező termesztést

Növénytermesztés - 2021.11.26

Alig két és fél éve született meg a döntés, hogy az Isterra Kft. a kalászosok mellett a szójával is megjelenik a magyar piacon. Mára olyan portfólióval rendelkezünk, amely mind tenyészidőben, mind a felhasználási célt tekintve teljesnek mondható.

Igen korai, korai és középérésű fajtát is felölel a kínálatunk, amely ezzel az ország teljes területére kiterjed. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, alacsony antinutritív szinttel bíró, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is. Az EU országaiban ebben az évben jelentősen nőtt a szója vetésterülete, ezzel hosszú idő óta először elérte az 1 millió hektárt. Sajnos ez a tendencia nem jellemző hazánkra, 2021-ben alig 63 ezer hektáron vetették ezt a növényt. Évek óta nem mozdul el erről a szintről a támogatások és a kedvező és stabil terményárak ellenére sem. A lehetőség megvan a bővülésre, ebben próbálunk segíteni.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája, az ES Liberator igen korai (00), tenyész-idejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Nagyon korán, szeptember első felében betakarítható. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. Magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tenyészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be.

szojad2

RADIOSA

Új, 2020-ban elismert, kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajta. Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha, a standard fajták szintje felett 5%-kal. A korai (0+) csoport közepén érik. A tavalyi Magyar Szója-kísérletek győztes fajtája, 5 hely átlagában a legnagyobb termést adta. A magjában található antinutritív anyagok mennyisége alacsony, ezért közvetlenül (feltárás nélkül) etethető, a megfelelő szabályok betartása mellett. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező szója. Kimagasló termésének a titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 45 cm-es sortávra ajánljuk. Tapasztalatok alapján a fajta gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége kifejezetten jó. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A fajta termése humán felhasználásra is alkalmas.

szojad1

ES GENERATOR

A középérésű csoport egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A Nébih kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több mint 9%-kal előzve meg. Fehérjetermése 110% az elmúlt két év eredményei alapján. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget. Magja sárgás, köldöke barna. Jellemző, hogy erőteljes oldalhajtásokat hoz, ezzel tovább nő a hüvelyszám és a termés is. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését.

szojad3

A vetőmagjainkat kizárólag oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba, biztosítva a magas gümőszámot és ezáltal a hozamot.

Ebben az évben a teljesítménykísérletek mellett több helyen végeztünk agrotechnikai kísérleteket is, ezek eredményeivel is hamarosan jelentkezünk.

 

Virágné Pintér Gabriella
Kereskedelmi vezető

 

isterra

Címkék: szója, Isterra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...