TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

Növénytermesztés - 2021.06.29

Ki időt nyer, több termést és magasabb olajtartalmat érhet el A napjaikban egyre sűrűbben előforduló hatóanyag-visszavonások elérték az állományszárítás, deszikkálás területét is. A dikvát elvérzett az EU újraengedélyezési eljárásán, és az a művelet, amit a köznyelv reglonozásnak nevez, már csak eseti engedéllyel végezhető el, időlegesen. A glifozát hatóanyag körüli viták és események miatt ezen hatóanyagú készítmények jövője sem biztató. Ám még mindig a rendelkezésünkre állnak a pergésveszteség csökkentésére 
a becőragasztók.

Repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpattannak, 
a madarak kiverik belőlük a magokat, arról nem is beszélve, ha aratáskor bemegyünk egy jó repcetáblába az egyik végén a kombájnnal, akkor a másik vége is mozog.

A repcében leggyakrabban használt becőragasztó hatóanyag a sztirol-butadién, amely többek között a Laminex® LP-45 készítmény hatóanyaga is. A készítmény hatóanyaga szintetikus polimer alapú ragasztóanyag, amely a kipermetezése után vízben nem oldódó, féligáteresztő latex membránburkolatot képez a kezelt növény felületén. Ez a membránburkolat körülbelül 20-30 napon keresztül a kezelt felületen marad. 
A védőburkolat nem gátolja a kezelt növények természetes vízleadását, de megakadályozza a föld feletti részein keresztül a nedvesség felvételét, a becők visszanedvesedését. Így a készítmény egy egyszerű fizikai hatással – 
a növény felületén kialakított féligáteresztő membránnal – segíti elő a természetes öregedési folyamatok mielőbbi befejeződését, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne az érés folyamatára és az olajtartalom beépülésére.

Őszi káposztarepcében, deszikkálószerrel történő együttes kijuttatás esetén a Laminex® LP-45 becőragasztó készítmény kijuttatása közepes vagy közepesnél nagyobb cseppmérettel (>175 mikrométer) történhet. A permetlé készítésénél először a deszikkálószert kell bekeverni, majd ezt követően folyamatos keverés mellett a Laminex® LP-45-öt. Deszikkálószerekkel kombinálva a becők 70%-os érettségénél, a betakarítás előtt 7–14 nappal kell kijuttatni a készítményt.

repce ragasztas ideje

A Laminex® LP-45 nagy előnye, hogy elsodródásgátlásra is engedéllyel rendelkezik. Mivel a glifozáttal történő deszikkáláshoz légi és földi kijuttatás esetén 
az elsodródásgátló szer használata kötelező, így a Laminex® LP-45 használata esetén nem kell még külön elsodródásgátló szert vásárolni a becőragasztó mellé, mert a Laminex® LP-45 mindkét problémát egyszerre oldja meg.

Őszi káposztarepcében, csak önmagában hasz­­­­­­­nálva a ké­­­­­­szít­ményt a repce pergési veszteségének a csökkentésére a becősárgulástól 
a becők 30%-os érettségéig kell kipermetezni, 0,8–1 liter/hektár dó­­zisban, a várható betakarítás előtt 3-4 héttel (becősárgulás–érés BBCH 80–87), szántóföldi géppel 200–400 liter, légi permetezés esetén 60–80 liter víz felhasználásával. 
A keverési sorrend betartása fontos a köny­­­­­­­­­­nyebb oldódás érdekében, a készítményt kell a vízhez hozzáadni, hogy a megfelelő oldódást elérjük.

A Laminex® LP-45 drónnal is kijuttat­ható őszi káposztarepcében, be­­cő­ra­gasztó készítményként. Eb­­ben az esetben nem keletkezik taposási kár, és a kezelés gyorsabban, minimális víz felhasználásával végezhető el. A Laminex® LP-45 légi kijuttatása engedélyezett.

www.hechta.hu

 

hechtalogo

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: repce, deszikkálás, becőragasztás, glifozát, Hechta Kft., Laminex® LP-45
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos kihívások várnak a növényorvosokra

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, ezért a növényorvosok, ...