TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Tiszta vizet a pohárba!

Tiszta vizet a pohárba!

Növénytermesztés - 2021.01.28

A termésnövelő anyagok és azon belül is különösen a biostimulátorok piaci szabályozása, használatuk tudatossága finoman szólva is gyerekcipőben jár még.

A növényvédő szerek, a vetőmagok és az alapműtrágyák ismert csoportjai után következik egy olyan inputkategória, melynek használata már elkezdett a köztudatba vésődni, de még messze nem azzal a tudatossággal használjuk, amit növényeink és gazdasági céljaink megkívánnak. Gazdálkodóként nehéz eligazodni, hiszen hány és hány új forgalmazó jelenik meg hány és hány „megváltó” termékkel, amelyekről azt állítják, hogy a hatásukra megéri majd gazdálkodni. Az igazság viszont az, hogy ebben a zavaros tóban jelenleg az halászik, aki csak szeretne, és a gyors meggazdagodás reményében azt ad el, amit nem szégyell.

A ki eljutott arra a gazdálkodási szintre, hogy növényei igényeit már nemcsak az alaptápanyagokkal, hanem jó talajerő-gazdálkodással, a fenológiának megfelelő, optimális tápelem-utánpótlással és a kiadott tápanyagok hasznosulásának maximalizálásával, biostimulációval szeretné kielégíteni, annak tisztában kell lennie azzal, hogy az erre a célra ajánlott készítmények valóban képesek-e a beígért hatásra. Növényvédő szeren és NPK-n szocializálódva nehéz a hatóanyag-szemléletből hatásszemléletre váltani, ezért kihívás a valódi biostimuláció értelmét megfogni. A növények fejlődnek, erőforrásokat használnak, és egyetlen céljuk, hogy utódokat hozzanak létre. A környezeti erőforrások változó mennyiségben és elérhetőségben állnak rendelkezésre. Ahhoz, hogy optimalizálni tudjuk a rendelkezésre álló tápanyagok, létfeltételek felhasználását, bizony olyan összetett rendszerben kell gondolkodnunk, melynek központja a növény, amellyel dolgozunk. Rendszerben kell szemlélnünk a technológiát, 
a ta--lajt, az időjárást, a kiadott input anyagokat és ebben a rendszerben kell olyan egyensúlyban tartanunk a növényt, hogy magasabb mennyiséget, minőséget termeljünk.

A meglévő erőforrások jobb kihasználásának lehetőségét kínálják a valódi bio-stimulátorok, amelyek ismert fenológiai fázisban célzott hatással fokozzák 
a növények teljesítményét, kondícióját. Nem elég tápanyagot adnunk, tudnunk kell, hogy mikor mire van szükség, mikor adhatunk és mikor nem. Nem elég, ha adunk valamit, aztán majd „válogassa ki magának” a növény, mert erre nem képes. Nekünk kell tudni, hová akarunk eljutni, ehhez mit kell tennünk, és mivel érhetjük el 
a kívánt eredményt. Enélkül nem fog menni. Biztos eredményhez tudatosan fejlesztett és ismert úton ható készítmények kellenek, nem csodaszerek.

Felejtsük el az egymás mellé tett kezelt és kezeletlen növényegyedeket, a zöldebb, magasabb, stb. fotókat! Ezek mindenkinek a könyökén jönnek ki. Egy valódi stimulátor hatása válogatás nélkül és élő, egyenes adásban is mérhető kell, hogy legyen. Mérhető, de nem feltétlenül látványos! Ha valaki biostimulátort használ, annak tudnia kell, hogy mikor mit és miért tesz, és nem csak azt nézi, hogy „zöldebb vagy nem zöldebb”, mert ezek a termékek jellemzően nem zöldítenek, elemi nitrogéntartalmuk igen alacsony, hatásukat nem tápanyaghatással, hanem a növény életfolyamatainak irányításával, javításával fejtik ki.

A Malagrow portfóliójában kivétel nélkül olyan tudományos kutatásra alapozott termékek szerepelnek, melyek hatását a kezdetektől fogva célzottan fejlesztjük, ismerjük és alkalmazzuk a termesztésben. A zavaros piacon merjük vállalni, hogy termékeinket tényleges hatásukat ismerve, technológiára szabva ajánljuk és mért eredményekkel tudjuk alátámasztani hatékonyságukat.

Demonstrációs elemzési rendszerünk egy olyan objektív bizonyítási módszeren alapul, amelynek segítségével a táblán – a gazdálkodóval együtt – felmérve mutatjuk meg a valós biostimulátor hatást, mérhető eredmények mentén. Felméréseink tudományosan megalapozott, statisztikailag megbízható módszertan alapján történnek, legtöbbször a felhasználó gazdával közösen kivitelezve, így már a szezonban láthatóvá és mérhetővé tesszük a hatást, hogy a technológia további részeiben is fenntartható legyen az elért részeredmény.

A biostimuláció lehetőséget ad a kezünkbe, ha megértjük és okszerűen használjuk. Nem varázsszer, nem használható bármire, de jó technológiában látványos eredményeket hoz, a jóból jobbat csinál.

malagrowhirdetes

 Nagyítás a képre kattintva!

Címkék: biostimulátor, Malagrow, termésnövelő anyagok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...