TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Fenn és lenn a kalászostermesztésben

Fenn és lenn a kalászostermesztésben

Növénytermesztés - 2020.09.22

Idén is lesz mire odafigyelni a fajtaválasztásnál Az idei év sem telt el a változékony időjárás okozta termesztési nehézségek nélkül.
Az ország számos pontján elégtelen mértékű téli csapadékot tovább tetézte a rendkívül aszályos tavasz.

Hirdetés

A május második dekádjában érkezett, né­­­­hol rendkívüli mennyiségű csapadék a termés mennyiségét kevésbé, viszont a szemek kitelítődését és a fehérjebeépülést segítette. A cikk írásakor még javában tart a betakarítás, de az előzetes adatok nemritkán 8-10 tonna körüli árpa- és búza-terméseredményeket mutatnak.

A stabilitás mindenekelőtt

Az utóbbi években a gazdák körében hí­vószóvá vált a bőtermő kalászos kifejezés.Ennek eredményeképpen a kalászos fajták képviselői többségében bőterméssel kecsegtető fajtákat értékesítenek.

Bár a bő termés rendkívül fontos tulajdonsága a fajtának, véleményünk szerint ennél sokkal fontosabb, hogy adott fajta mennyire stabilan képes teljesíteni. A Ka­­­­rintia Kft. hét modern genetikájú, pannon régióra nemesített fajtát kínál a gazdák számára, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK-termésverseny-győztes BALATON, a hasonló tudással rendelkező, szálkás Balatonként is emlegetett GAUDIO bőtermő őszi búza, továbbá a BAROK és a PEDRO bőtermő négyes fogatunk az idei évben is kiváló terméseredményükkel hívják fel magukra a figyelmet.


Kis körültekintéssel több pénzünk marad

A szolidabb termőhelyi adottságokkal rendelkező gazdáknak érdemes lenne ugyanakkor elgondolkodni azon, hogy szabad e erőltetni a bő termést ígérő fajták termesztését. Azokban a gazdaságokban, ahol az elmúlt évek során kénytelenek voltak beérni 5-6 tonnás őszibúza-terméssel, érdemes lenne elgondolkodni 
a prémiumminőséget adó fajták használatán. A hazai búzatermés jelentős része továbbra is Közép-Európa legnagyobb felvevőpiacán kerül gazdára, Olaszországban. Az olaszországi malmok jelentős, akár tízezer forintot is meghaladó tonnánkénti felárral honorálják a magas fehérjeminőséggel rendelkező őszibúza-fajtákat.

A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő CSIKO, ALESSIO, IS SPIRELLA 
és CHRISTOPH fajták a legmagasabb mal­mi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI és MAURIZIO fajtáink évek óta bizonyítják tudásukat a prémiumszegmensben.

Egyre sikeresebb a durumbúza

A dél-olaszországi terménypiaci helyzet a hazai felvásárlási árakra is rányomja bélyegét. A 90 000 Ft/tonna egységárat is meghaladó aktuális durumbúza felvásárlási árak az Olaszországban is jól ismert AURADUR és a SZAMBADUR durumbúzáink iránt tovább fogják gerjeszteni a ke­­­­­­­­resletet.


A legjobb megelőzés 
a fajtaválasztás

Az idei, rendkívül csapadékos júniusi időjárás miatt számos kórtani problémával szembesültek a gazdálkodók. Például a kalászfuzáriózis következtében tapasztalható, határérték feletti DON-toxin-tartalom beszűkíti és rendkívül kockázatossá teszi a gabona értékesítését. A Karintia Kft. pannon régióra nemesített fajtái többségében a biogazdaságok számára is elérhetőek. A kiemelkedő betegség-ellenálló képességű fajtáink használata csökkenti a jellemző kalászosbetegségek okozta kockázatot. Nem szabad megfeledkezni továbbá a 2014. évi sárgarozsdajárványról és a tavalyi rendkívül csapadékos májusról, ami nagyon megnehezítette az időben történő kalászvédelmet. Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között felértékelődnek a jelentős toleranciával rendelkező fajták.

Piacot teremtünk

A Karintia Kft. klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Kivételes helyzetet jelentenek számunkra cégcsoportunk nemesítőházai, melyek révén kiváló genetikák elérhetőek számunkra. Cégünk nem csupán értékesíti a prémium- és bőtermő kalászosvetőmagokat és biztosítja a termesztéshez szükséges input anyagokat, hanem szívesen ad Önnek ajánlatot a betakarított termésre is.

Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal az ország egész területén. Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon: 
www.karintia.hu vagy keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon: 
0694/572-054.

EGYEDI MAGTRÁGYAKEZELÉS 
A NAGYOBB BIZTONSÁGÉRT

Cégünk a kalászos vetőmagokat a hazai piacon egyedüli módon speciális kezelésnek veti alá. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a mag felületére 6 számú mik---roelemet viszünk fel (fe, Mn, Cu Zn, B, Mo). Ez a kezelés a csíranövényt a legkri-tikusabb kezdeti fázisban segíti, biztosítva ezzel az egyenletesebb és gyorsabb kelést. A magtrágyánkat a hagyományos csávázási eljárás során, a csávázószerrel egy menetben visszük fel a mag felületére.

Címkék: kalászos, gabona, Karinta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ha nagyobb termést és jobb tápelem-hasznosulást szeretne

Ön nem akar nagyobb termést és jobb tápelem-hasznosulást? Nem javítaná akár 20%-kal a foszforfeltáródást? Nem ...