Hirdetés
80%! Ennyivel emelkedett a szója vetésterülete Magyarországon

80%! Ennyivel emelkedett a szója vetésterülete Magyarországon

Növénytermesztés - 2016.02.01

2020-ig pedig további, akár 120 000 hektár termőterület is könnyen elképzelhető. Szójavetőmag-előállítóként, -forgalmazóként és -kereskedőként egyaránt érintett a Karintia Kft. a témában, igaz, így a felelőssége a tájékoztatásban is jelentős. Az ország meghatározó szójavetőmag-előállító és -forgalmazó vállalataként évek óta a legteljesebb tájékoztatást igyekszünk adni a gazdáknak a szójatermesztés és -kereskedelem terén. Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője szerint nagy igény mutatkozik a szója termesztését segítő igényes szakmai rendezvényekre, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az előző évi „KARINTIA-SZÓJAROADSHOW” országjáró előadás-sorozatunk kivétel nélkül telt házas volt, számos hozzászóló véleményével tűzdelve. 2015. év végén és a 2016 elején cégünk az ország nyolc különböző helyszínén folytatja a sok látogatót vonzó SZÓJAROADSHOW sorozatát.

 

A Karintia Kft. három bőtermő fajtát ajánl a gazdák figyelmébe. A SIGALIA (00) és a SINARA (00) korai, többkomponensű, készre oltott fajtáink az ország egész területén biztonsággal termeszthetőek. Az ország délebbi régióira a REGALE középérésű, bőtermő fajtánkat javasolja Fejes Vilmos üzletágvezető. Mindhárom fajtánk csávázva, készre oltva és speciális növekedésserkentő anyaggal a felületén kerül a forgalomba.
Mi is ez a növekedésserkentő anyag?
A növény kezdeti fejlődéséhez olyan könnyen felvehető tápanyagforrásra van szükség, amely a kialakuló gyökér közvetlen közelében biztosítja a makro- és mikroelemeket. Erre válasz a Karintia Kft. fajtái esetében alkalmazott új, két-három komponensű technológia. A mag felületére a fémzárolás előtt az oltóanyagon túl speciális magtrágya is kerül, fokozva ezzel a növények kiváló gyökeresedését és növelve a csírázás időszakában a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni ellenállást.

Mit is jelent a készre oltás?
A vetőmag oltásakor a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, amely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, amely így a növény számára felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést 15–40%-kal, a zöldtermést 10–15%-kal, a nyersfehérje-tartalmat 1–3%-kal is növelheti. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szójavetőmag oltása, különösen ahol már régen vagy még soha nem volt termesztve. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük.
Lesz-e elég fémzárolt SZÓJAVETŐMAG?
Az idei termésű szója esetében a terület növekedésének egyik korlátja a fémzárolt prémiumvetőmagok idő előtti hiánya volt. Okulva az előző szezonból javasoljuk, hogy időben döntsenek a megfelelő szójafajtáról! Bár összes vetőmagmennyiséggel számolva országosan nem várható hiány, a következő szezonban is szűk keresztmetszetet jelenthet az olyan modern genetikájú, topszójafajták rendelkezésre állása vagy esetleges idő előtti hiánya, mint a SIGALIA, a SINARA és a REGALE is – emelte ki Bene Zoltán.

A Karintia kft megújult tavaszi kalászos fajtakínálatáról Fejes Vilmos vetőmag Üzletág vezető nyilatkozott.

A sikerrel termesztett LEGUAN Bőtermő tavaszi búza mellett bemutatkozik a 2016-os évben egy tar kalászú kiváló búza a KWS COLLADA. Így már két tavaszi búza közül választhatnak a termelők!
Tavaszi sörárpában is nő a kínálat. Ezentúl az ismert XANADU tavaszi sörárpa mellett, a KWS AMADORA nevű szintén sör minőségű árpa is választható kimagasló terméspotenciállal!
Továbbra is óriási a kereslet a durumra! A Karintia Kft. tavaszi durumbúza méltán híres kimagasló paramétereiről! A FLORADUR durumbúzát termesztők az idei évben akár 15-20 000 Ft / Tonna ártöbbletet is elérhettek , a kiváló üvegességnek, és rendkívül jó pigmentációnak köszönhetően, melyet a fajta biztosított!
Folytatódik a szója előadássorozat!
Ez év végén és a jövő év elején, az ország számos pontján folytatjuk a nagy látogatottsággal bíró KARINTIA SZÓJA ROADSHOW sorozatot, melyek helyszíneiről és időpontjairól a honalunkon tájékozódhatnak.
www.karintia.hu

 

Címkék:
Kiemelt hírek