TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
PHYSIOMAX talajkondicionáló

PHYSIOMAX talajkondicionáló

Növénytermesztés - 2020.04.02

Hatékonyabb termelés savanyú kémhatású területeken A talajokban a kalciumhiány és a vele általában együtt járó savanyú kémhatás több talajtípusnak is jellemző tulajdonsága, és gyakori probléma a hazai növénytermesztésben. 
A csapadék és öntözővíz általi kimosás is hozzájárul a termőréteg kalciumvesztéséhez. 
A kalcium mint tápelem súlyos hiánya önmagában is tápanyagforgalmi zavarokat okozhat, amit tetéz, hogy az elsavanyodott talajok kedvezőtlenül hatnak a gyökérfejlődésre, egyes tápelemek felvételére.

Komjathi GaborKomjáthi Gábor családi gazdálkodó Vanyarc

 

E problémákra kínál megoldást a Timac AGRO prémiumminőségű PHYSIOMAX talajkondicionáló készítménye, melyről írásunkban Komjáthi Gábor vanyarci me­­­zőgazdász osztja meg tapasztalatait.

 – Kérem, mutassa be néhány szóban a gazdaságukat!

 – A Nógrád megyei Vanyarcon és a környező településeken (Szirák, Bercel, Palotás) gazdálkodunk. Többen közösen, köztük a fiam és a lányom művelünk 1000 hektár területet. 550 hektáron szálastakarmányt állítunk elő, ami döntően telepített fűkeverék. Ennek a szénatermését egy szarvasmarhatelepnek és Pest környéki lovardáknak értékesítjük. A fennmaradó területen őszi búzát, napraforgót és egyes években bíborherét termelünk.

 – Milyen adottságok között gazdálkodnak, és mik a jellemző termésátlagok?

 – 12–20 aranykorona-értékű, vályogon képződött barna erdőtalajaink vannak, melyeket savas kémhatás (pH 4,3–5,3) és mészhiány jellemez (<0,08 m/m%), továbbá a legutóbbi talajvizsgálat – amely négy éve volt – nitrogénhiányosnak minősítette a területeinket. Ez utóbbi három tulajdonság egyértelműen korlátozó té­­­­nyezője a termelésnek, így már évek óta azon vagyunk, hogy javítsunk ezeken 
az értékeken, illetve a termesztett növényeink számára megteremtsük a jó termések alapfeltételeit. A foszfor- és káliumellátottság összességében jó, bár hozzá kell tenni, hogy az ennyire savanyú talajokon a foszforműtrágyák hasznosulása lényegesen gyengébb, mint semleges körüli kémhatáson. Ami a termésátlagokat illeti, az őszi búza 5-7 t/ha, a napraforgó 3-4 t/ha között szokott alakulni, a fűtermesztés pedig 4-6 tonna szénatermést ad hektáronként.

A javulás szemmel látható

 – A mészhiány és a talajsavanyúság orvoslásában hogyan jutottak el a Timac AGRO-hoz és a PHYSIOMAX talajkondicionálóhoz?

 – A Timac AGRO-val a kapcsolatunk már több évre nyúlik vissza, még az EUROFERTIL alaptrágyák használatával indult. Tudtam, hogy prémiumminőségű termékeket forgalmaznak, így esett a választásom a PHYSIOMAX talajkondicionáló anyagra.

 – Milyen elvárása volt a PHYSIOMAX-szal kapcsolatban?

 – Az volt a célom, hogy a már említett problémákon javítsunk, és azt vártam 
a PHYSIOMAX használatától, hogy szemmel látható, érzékelhető hatása lesz a nö­­­­­­­­­vényállományon.

 – Hogyan használják a PHYSIOMAX-ot?

 – Elsőként itt azt kell kiemelni, hogy nem a klasszikus, nagy adagokat alkalmazó meszezést végezzük, hanem mésztrágyázását. Ez utóbbit kisebb adagokban – 
a mi esetünkben 200 kg/ha –, rendszeresen végezzük. Erre a PHYSIOMAX gyorsan és jól hasznosuló mésztartalma kiválóan megfelel, és a kalcium mint tápelem pótlásán túl kedvezőbb környezetet teremt a gyökérzet számára. Őszi búzában és napraforgóban is a vetést megelőzően juttatjuk ki, és a magágykészítéssel bekeverjük a talaj felső rétegébe.

A PHYSIOMAX használata mindkét nö­vénynél a tápanyag-gazdálkodásunk szerves részévé vált – van olyan terület, ahol az előző ősszel már negyedik alkalommal juttattuk ki. Lucernában három éve használjuk 50 hektáron. Az erősen savanyú (pH 4,3) kémhatás mellett gyorsan öregedő, gyakran sárguló lucerna szemmel láthatóan zöldebb, életerősebb lett a mész­­­­­trágyázás után. A fűtermesztésben tavaly tavasszal fejtrágyaként próbáltuk ki első alkalommal, 25 hektáron. Ezen 
a területen idén tavasszal is folytatjuk 
a kezelést. Kétségtelen, hogy a fűkeverék is igényli a meszet a talajban, de kisebb költséget bír el, mint a korábban említett növények, ezért itt egyelőre csak próbálgatjuk a PHYSIOMAX-ot, és kíváncsian várom az eredményt.

 – Miben nyilvánult meg a PHYSIOMAX kedvező hatása? Milyen tapasztalatai vannak az elmúlt évekből?

 – Jól látható volt a növények erőteljesebb kezdeti fejlődése, a nagyobb vitalitás. 
Ez nyilván több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a savanyú, erősen mészhiá­nyos gyökérzónában megjelenő kalcium kedvező mikrokörnyezetet teremt a gyökérfejlődéshez, a tápanyagfelvételhez. Más­­­­­­részt a PHYSIOMAX biostimulátort is tartalmaz, amely szintén kedvezően hat a növény fejlődésére. Mind a búzában, mind a napraforgóban használunk FERTILEADER levéltrágyákat is, amelyek szintén tartalmaznak biostimulátorokat. Ezek hatását természetesen én nem tudom különválasztani, de nem is szükséges. Azt tudomásul kell venni, hogy egy technológiai elem önmagában nem tesz csodát. 
A talajműveléstől a tápanyag-utánpótláson át a növényvédelemig mindent úgy kell csinálni, hogy a növényt a lehető legjobban kiszolgáljuk és megvédjük. Ennek a rendszernek a részeként lehet értékelni a PHYSIOMAX alkalmazását mésztrágyaként és talajkondiciónálóként is.

 – A növények ellenálló képességében, például szárazságstressz ellen, van látható jele a PHYSIOMAX használatának?

 – Erre a tavalyi évből tudok egy példát hozni. A március–április hónapokat jellemző száraz, meleg időjárás sokfelé azt okozta, hogy a búzák bokrosodás nélkül indultak szárba, ami a kisebb kalászszám miatt alapvetően behatárolta a termőképességüket. A mi búzáink ennek ellenére jól bokrosodtak, és 180 hektár átlagában 6,8 tonnás termést értünk el, jó minőségben. Én ezt annak tulajdonítom, hogy a kedvező körülmények között fejlődő, biostimulátorok által is segített erőteljesebb gyökérzet jobban ki tudta szolgálni a növényeket, így azokat kevésbé viselte meg ez a rendellenes időjárás.

Kiváló kezelhetőség

 – A talaj kémhatásában tapasztalt változást?

 – A PHYSIOMAX használata óta idén ké­szül az első átfogó talajvizsgálat. Magam is kíváncsian várom, hogy a kis adagok­­­­­­kal történő, rendszeres mésztrágyázás vajon milyen változást eredményezett ezen a té­­­­­­­­ren.

 – Mi a véleménye a PHYSIOMAX kezelhetőségéről, fizikai tulajdonságairól?

 – Hatmázsás big-bag zsákokban vásáro­lom, ami szerintem egy műtrágyánál op­­­­­timális kiszerelés. Nem áll össze, nem po­­­rosodik, kiválóan szórható anyag. Úgy gondolom, fizikai tulajdonságaiban is pré­­­­­­­­miumminőséget képvisel.

 – Milyen segítséget kap a Timac AGRO szaktanácsadójától a megfelelő termék kiválasztásához, a felhasználáshoz?

 – Gyakorlatilag minden tájékoztatást és támogatást megkapok a cég szaktanácsadójától, Nagy Mártontól. Amikor hozzá fordultam a mészhiány és a savanyúság problémájával, ajánlott egy megfelelő mész­­­­trágyát és hozzá egy optimális technológiát. Ezt megfogadtam, és úgy érzem, hogy az eredménye is megvan.

 – A tapasztalatai alapján hová, kinek ajánlja a PHYSIOMAX talajkondicionálót?

 – Alapvetően a mészhiányos, savanyú talajokra ajánlom, 200-300 kg/ha mennyiségben mésztrágyázásra. Ezeken a területeken javítani tudja a termelés hatékonyságát. Azt azonban ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy csak akkor számíthatunk jó eredményre, ha a technológia egyéb elemeivel is megfelelően kiszolgáljuk a nö­­­­­­vényeket.

 

További részletekért keresse a Timac AGRO szaktanácsadóját, látogasson el honlapjukra vagy kövesse folyamatosan frissülő Facebook-oldalukat.

www.timacagro.hu
https://www.facebook.com/TimacAGROHungaria/

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Timac AGRO, PHYSIOMAX, talajkondicionáló
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Forradalmi Hardi újdonságok az idei Agritechnica kiállításon

Az Agritechnica 2023 kiállítás kapujai ismét megnyílnak a mezőgazdasági világ legújabb és leginnovatívabb ...