A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

Növénytermesztés - 2020.03.11

Napjaink szántóföldi mezőgazdálkodása egyre több kihívással néz szembe,ugyanakkor azonban egyre több rendelkezésre álló lehetőséget is hadrendbe tud állítani a magasabb mennyiségű, jobb minőségű,piacos termény előállítása és a nyereséges gazdálkodás érdekében.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor


Kihívások, melyekkel meg kell küzdenünk

Nagy termőképességű fajták, hibridvetőmagok alapozzák meg egyre nagyobb genetikai terméspotenciállal a termesztést. Egyre precízebb gépek készítik elő talajainkat, és centiméterre pontos gazdálkodással vetjük, tápláljuk, védjük és takarítjuk be növényeinket. A technológiai oldalról egyre jobban kiszolgált növényeink viszont sajnos nem tető alatt nőnek, jelentős hatással van rájuk az egyre változó és kiszámíthatatlan időjárás, környezeti tényezők. Ezeket a külső körülményeket sajnos nem tudjuk jelentősen befolyásolni, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a kedvezőtlen körülményekre felkészítsük, megvédjük, illetve támogassuk növényeinket, hogy a termés stabilitását, minőségét meg tudjuk őrizni.


Megváltozott körülmények, megváltozott megoldások

A hagyományos növényvédelmi, agrokémiai módszerek mellett egyre fontosabbá válnak a biostimulátorok, melyek speciális beltartalmuknál és hatásuknál fogva ellensúlyozhatják a növényeket korlátozó negatív tényezőket, valamint táplálják és erősítik a kultúrnövényeket, ezáltal számottevő mennyiségű és minőségileg jobb termést eredményeznek.

A Valagro, a nemzetközi biostimulátor-fejlesztés és -gyártás vezető szakértője a YieldON-nal egy olyan hozamnövelő készítményt kínál szántóföldi használatra, amellyel költséghatékonyan egészíthetők ki a szántóföldi technológiák, és a hozamnövekedés mellett jelentős beltartalmi, minőségi javulás érhető el. A YieldON mögött tudatos nyersanyag-kiválasztáson alapuló, genetikai és teljesítményvizsgálatok segítségével kifejlesztett (GeaPower®) hatásmechanizmus áll, ami egyedülálló a biostimulátorok között. A termék összeállításának fő szempontja az volt, hogy kedvező hektárköltség mellett maximalizálható legyen a hozzáadott termés mennyisége, és több ponton támogassa a minőséget befolyásoló beltartalmi értékeket is. A készítményben található ásványi tápanyag és szerves összetevők jelentős mértékben támogatják a tápanyagfelvételt, a tápanyagtranszportot, a sejtosztódást és a fehérje-, illetve az olaj-bioszintézist. Növényi kivonatokat tartalmaz, amelyek ozmoregulátor hatásukkal csökkentik a növények stresszérzékenységét, előnyt adva ezáltal kedvezőtlen környezeti viszonyok között.


YieldON, a szántóföldre optimalizált biostimulátor

A YieldON-t világviszonylatban több mint 80 országban, hazánkban pedig már az első forgalmazási évben 65 szabadföldi kísérleti helyszínen teszteltük makroparcellás összehasonlító kísérletekben kalászos-, repce-, napraforgó-, kukorica-, szója- és borsókultúrákban. A szántóföldi tesztelés során arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek azok a fejlődési szakaszok és dózisok, melyekkel a legnagyobb hozamot, legjelentősebb beltartalom-növekedést tudjuk elérni, illetve leginkább támogatni tudjuk a növények kedvezőtlen környezeti tényezőkkel szembeni reakcióit.

A YieldON kísérletek kettős eredményt mutattak, amit jól alkalmazhatunk a kü-lönböző növényfajok technológiáiban. Ez a kettős hatás a tudatos hatóanyag-kiválasztáson és az optimális növényélettani összetételen alapul. A YieldON hatóanyagaival támogatja a jobb cukor- és zsírsav-bioszintézist, növeli a tápanyagok szállítási sebességét és beépülését, intenzívebb sejtosztódást eredményez, ezáltal mennyiségében és minőségében is javítja a termést.

Különböző fejlettségi stádiumokban 2 l/ha dózisban, akár növényvédelmi kezeléssel együtt kijuttatva más-más terméskomponensekre gyakorolt pozitív hatást. Statisztikailag bizonyítottan 5-7% hozamnövekedést értünk el a YieldON intenzív növekedési fázisban való alkalmazásával olyan kultúrákban, ahol elsősorban a termés mennyisége a döntő (kukoricában 6-8 leveles állapotban, kalászosban szármegnyúlástól a zászlós levél megjelenéséig). A termés differenciálódásakor kijuttatva jobb kötődést, magasabb beltartalmi értékeket érhetünk el a YieldON alkalmazásával. Csillagbimbós napraforgóban, illetve oldalhajtás képződéskor repcében magasabb olajtartalmat, tavaszi bokrosodáskor gabonában akár 20%-kal nagyobb sikértartalmat mértünk.

 

malagrow min


Címkék: hozamfokozó, YieldON, szántóföldi biostimulátor