TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 84.764,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 240.982,71 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.267,09 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 81.329,25 Ft (tonna)
Repcemag: 211.991,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.015,41 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 597 Ft
Benzin ára: 587 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 408,73000
USD: 359,48000
CHF: 439,89000
GBP: 477,71000
Hirdetés
Veszélyes a teljes kiőrlésű pékáru?

Veszélyes a teljes kiőrlésű pékáru?

Növénytermesztés - 2020.01.04

A búza mikotoxinszintje idén sok 
termőhelyen nagyon magas volt Idén valóban nem javasolt a teljes kiőrlésű gabonatermékek nagyobb mennyiségben történő rendszeres fogyasztása, de eltúlozni sem érdemes a fuzáriumtoxinok emberi egészséget veszélyeztető hatásait – véli az általunk megkeresett malomipari szakember. Egyes malmok idén ezért Graham lisztet és teljes kiőrlésű lisztet sem szállítanak a piacra.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Az idei évben számos helyen érintette a kalászosokat a fuzáriumos gombafertőzés, a búza esetében például az 5 millió tonnás termésnek akár az ötöde is érintett lehetett. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott az ATV-ben 2019 októberében Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a búzatermés legalább egyharmadát egyáltalán nem lehetett humán célra felhasználni, és azok a termékek sem feltétlenül biztonságosak, amelyek teljes kiőrlésű búzalisztből készültek.

„Mindenkit óvnék a teljes kiőrlésű bú­­­­­zából készült péktermékektől, ezeknek ugyanis valószínűleg túlságosan ma­­gas a mikotoxin-tartalma” – mondta a szakember. Raskó György néhány nappal később azt is hozzátette, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek például azokra lehetnek ártalmasak, akik gyermeket szeretnének, a toxintar­talom ugyanis a nemzőképességet is befolyásolhatja például azáltal, hogy a férfiaknál drasztikusan csökkenti a hímivarsejtek számát. A szakember határozottan úgy gondolja, hogy az idei, átlagosnál magasabb toxintartalmú búzából nem szabadna teljes kiőrlésű pékárut készíteni.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: búza, toxin, pékáru, teljes kiőrlésű
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nézzük, hogy miért/mivel vakcináznak itthon a száj- és ...

Március végén olvashattuk a Paraméter-en, hogy a védelmi minisztérium 10 000 adag AFTOPOR vakcinát szállított le a ...