A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Szójaroadshow – Szójás Karintia-rendezvények országszerte

Növénytermesztés - 2016.01.14

A szójatermesztés napjainkban a szemünk előtt növi ki magát egyre jelentősebb ágazattá. Akár mondhatnánk, hogy virágkorát éli, de a szakmapolitika céljai további fejlődést ígérnek e növény hazai és európai termesztésében egyaránt. Amennyiben ezeket a célokat sikerül következetesen véghezvinni, a szójatermesztés idén tapasztalt felfutása egy sikeres korszak kezdetét jelenti.

Szójaroadshow – Szójás Karintia-rendezvények országszerteA szójatermesztés eredményességét szolgálja a Karintia Kft. nyolc állomásból álló, országos rendezvénysorozata, amely telt házas nyitórendezvényének a győrvári Birkás Pálinkaház adott otthont december elején. A Karintia Kft. és partnercégei jóvoltából a szójatermesztés kulcskérdéseiről esett szó az előadásokon, amelyek a szójatermesztők számára is hasznos információkkal szolgáltak.
Függőség helyett önellátás
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a rendezvény megnyitójában kiemelte: a szójatermesztés kérdése nem választható el Magyarország és az Európai Unió GMO-hoz való viszonyától. Az európai társadalmak idegenkednek a genetikailag módosított alapanyagokat tartalmazó élelmiszerektől, és számos környezetvédelmi, gazdasági szempont is a GMO-mentes növénytermesztés mellett szól. Jelenleg azonban az unió szójaszükséglete kilencvennyolc százalékát importból fedezi, és a hazai termelés is csak a magyar igények húsz százalékát teszi ki.
A megoldás az lehet, hogy szójaszükségletünk minél nagyobb hányadát saját termelésű, GMO-mentes alapanyaggal elégítjük ki. A termőterület látványos növekedése megindult: hazánkban a szója vetésterülete 2015-ben megközelítette a 77 ezer hektárt, amelyet 2020-ig 120 ezer hektárra kívánnak növelni.
Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője elmondta, hogy a szójatermesztés sikerének fontos pillérei a termeléshez kötött támogatás, a zöldítés, amely jelentős támogatási összeghez juttatja a gazdákat, de ezek mellett kardinális kérdés a megfelelő tájékoztatás, amelynek viszont felbecsülhetetlen az értéke. A termőterület növekedése mellett a szójával foglalkozó gazdaságok száma is jelentősen megnőtt. Csak idén háromezer „új belépő” volt a szójatermesztésben, akiknek különösen „fogni kell a kezét”. A Karintia Kft. vezető szerepet vállal a termelést támogató információk átadásában is. Emellett a vetőmag-előállítás és -forgalmazás, növényvédőszer- és műtrágya-kereskedelem, terménykereskedelem révén is partnere a gazdálkodóknak.
Kulcskérdés a vetőmag
A szójatermesztés sikerét kiváló genetikákkal alapozhatjuk meg, emellett azonban a vetőmag megfelelő kezelése legalább olyan fontos, hogy a fajtákban lévő potenciál tényleg valóra válhasson. Fejes Vilmos (Karintia Kft.) erről beszélt, és bemutatott három bőtermő fajtát.
A szója vetőmagja igen sérülékeny, így a vetőmag kezelését a legmodernebb technikával, kíméletesen hajtjuk végre. 
A Karintia Kft. által előállított vetőmagvakat ezen szempontok alapján egy menetben oltják készre. Az oltás során növekedésserkentő és gombaölő anyagokat is felvisznek a vetőmagra. Fejes Vilmos az oltás jelentőségével kapcsolatban kiemelte: ahogy a szója, úgy a vele szimbiózisban élő Rhizobium japonicum sem őshonos nálunk. A vetőmag oltásával biztosíthatjuk, hogy ez a nitrogénkötő faj a megfelelő időben és mennyiségben jelen legyen a szója mellett, így akár – a gyökérgümők hiányából adódó – harminc-negyven százalékos terméskiesést is elkerülhetünk. A Karintia Kft. által forgalmazott, korai érésidejű Sigalia és Sinara, illetve a középérésű Regale fajták vetőmagját egyaránt készre oltják forgalmazás előtt.
• 
A korai Sigalia és Sinara egyaránt az ország egész területére ajánlott, gabonasortávra vetve. A hektáronként három-négy tonna termésre képes fajtákat közepesen intenzív technológiába is javasolta az előadó, de meghálálják az intenzív termesztési körülményeket. A magas alsó hüvelyszintjüknek köszönhetően biztonsággal betakaríthatók.
• 
A „dél bajnokaként” emlegetett, bőtermő Regale inkább a Balaton vonalától délre javasolt, elsősorban cukorrépasortávra, mechanikai gyomirtással kiegészítve. A jól bokrosodó fajta állománya hamar záródik, és kiemelkedő termésre képes.
A Karintia Kft. nyolc állomásból álló rendezvénysorozatáról a karintia.hu oldalon tájékozódhatnak.
Szerző: AgrárUnió ©


Címkék: