A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Ha nagy a termés, alacsony az ár

Növénytermesztés - 2018.11.04

Csak minden harmadik-negyedik hektáron vetünk fémzárolt búzavetőmagot A kalászosokból legfeljebb két évig érdemes visszavetni a saját vetőmagot, utána pedig minősített, fémzárolt vetőmaggal lenne célszerű felújítani az állományt – tanácsolja a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága.

Ha nagy a termés, alacsony az ár


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A gazdák egy része egyelőre nem hallgat a szavára, így például őszi búzánál csak 25-30 százalék az éves felújítási arány, márpedig az elvetett fajta így nem tudja kihozni a benne rejlő teljes genetikai potenciált, és a termelő sem lesz maradéktalanul elégedett.

A fémzárolt vetőmagok használatának fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mezőhegyesi NAK Szántóföldi Napokon szeptember közepén. Véleményük szerint nagy kockázatot vállal az, aki rendszeresen a saját vetőmagját veti vissza, mert a minősített vetőmag hordozza magában a teljes genetikai értékeket, és a termesztő csak általa kap vissza kórtani szempontból is olyan növényállományt, amelyben nem csalódik.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: Nébih, búza, kalászos, vetőmag