Hirdetés
Nem fair hárítani – Gazdák a zöldítésről és a nitrátérzékeny területekről

Nem fair hárítani – Gazdák a zöldítésről és a nitrátérzékeny területekről

Növénytermesztés - 2015.03.25

A 2015-ös év komoly fordulópontot jelent a hazai mezőgazdasági támogatáspolitikában, hiszen 
az Európai Uniótól kapott éves keret 30%-át kötelező lesz „zöldítésre” fordítani. Ezen egyrészt 
a diverzifikációt értik (legalább kétféle növénykultúra termesztését), másrészt az állandó gyepterület fenntartását, de fontos előírás az is, hogy 15 hektárnál nagyobb szántóterület esetén, annak legalább 5%-án ökológiai célterületet (ugar, gyepsáv, fasor stb.) kell létrehozni.

 A gazdák számára érezhető terhelést jelent az is, hogy immár Magyarország csaknem 70%-a nitrátszennyezés szempontjából érzékeny területnek számít, így az ide sorolt földeken szigorú előírások sorával találkozhatnak. Egyebek mellett 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredménnyel kell rendelkezniük, a művelés során pedig a helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályait kell alkalmazniuk.

Ezúttal erről kértük ki néhány gazda véleményét.

Szabó BélaSzabó Béla

„Olvastam, hogy 2015-től kötelezővé válik a zöldítés – mondta a baktalórántházi Szabó Béla. – Ezt tulajdonképpen már eddig is betartottam, hiszen az előírás a vetésforgó betartását szorgalmazza, és a monokultúra ellen lép fel. Nekem ez nem okoz gondot, annál inkább 
a nitrátérzékenység. A szerves trágyázás és meszezés alkalmazása költséges eljárás, amit pénz hiányában nem biztos, hogy be fogok tudni tartani. A nitrátérzékeny talajokra nem jár semmiféle támogatás, 
a naplóvezetés pedig az amúgy is sok adminisztrációt és bürokráciát még tovább növeli, a mintavételezés, a talajvizsgálat pedig sokba kerül.”

Kocsis MiklósKocsis Miklós

„Lényegesen többet kell majd dolgozni – mondta a zöldítésről Kocsis Miklós ófehértói gazda. – A határidők betartására nagyon oda kell figyelni, ám ezekre az időigényes feladatokra többletjuttatás nem jár. A nitrátérzékeny talajokra vonatkozó előírás minden tábla földemet érinti. Nagyon sok pluszkiadással jár majd, ha be akarjuk tartani a szabályokat. Az új kötelezettségek hasonlóak az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programhoz, de amíg arra kaptunk támogatást, erre nem.”

 

Németh István

A baktalórántházi Németh István a zöldítés kapcsán megjegyezte, hogy szerinte 
a jó gazda ezt eddig is így csinálta. 
„A nitrátérzékeny talajokra vonatkozó előírásokat viszont túl szigorúnak tartom – mondja. – A kötelező feladatok pluszmunkát, pluszköltségeket rónak a földtulajdonosokra, és senki semmilyen költségtérítést nem fog kapni. A levegő, a víz és a föld tisztaságának megőrzése közös érdek, ezért ezt a munkát nem fair csakis a gazdákra hárítani.”
Szerző: AgrárUnió - NÉVA

Címkék:
Kiemelt hírek