
MA TE mit eszel? – Élelmiszerkönyv fogyasztói szemmel
Hírek - 2025.10.13
A „Ma Te mit eszel?” legújabb adásában a Magyar Élelmiszerkönyvről és az élelmiszerek csomagolásain található jelölésekről tudhatnak meg többet nézőink. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programja által támogatott – tudománynépszerűsítő sorozatának célja, hogy közérthető nyelven, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában.
Legújabb epizódunkból kiderül, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a hazai forgalmazású élelmiszerek és élelmiszer-összetevők csoportjainak, illetve egyes élelmiszereknek a minőségére, biztonságára és jelölésére, valamint vizsgálatuk során alkalmazandó módszerekre vonatkozó szabályozások gyűjteménye. Az Magyar Élelmiszerkönyvben megtalálható kötelező érvényű előírásokat és irányelveket akkor kell alkalmaznia egy gyártónak, ha a termékét szeretné az irányelvben jelölt módon elnevezni. - szakértőink bemutatják néhány élelmiszerelnevezés-követelményei, mint például a párizsi, a virsli a különböző százalékos gyümölcstartalmú gyümölcslevek. Továbbá kitérnek a különleges minőségi jelöléssel ellátható termékekre is, mint például a bejglit.
A Magyar Élelmiszerkönyv gondozásával kapcsolatos munka szakmai irányítása, a kidolgozott előírások és irányelvek elfogadása a 15 fős Magyar Élelmiszerkönyv Bizottságban zajlik. A Bizottság munkájában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének munkatársai is aktív szerepet vállalnak.
A „MA TE mit eszel?” filmsorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast- beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei. A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, és témákról szavazhatnak. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.
Forrás: MATE
Címkék: MA TE mit eszel?, mate, élelmiszer
Újabb halasztás az EUDR alkalmazásában

Újabb két borvidéken igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság ...

Felvehető kálium és foszfor biológiai támogatással – A talajban ...

„Stratégiai növényként kell tekintenünk a szójára” – Nyomós ...

Vízmegtartó, talajkímélő művelésre fejlesztett új ...

Vadászati károk – Alapfogalmak, kárleírások

Dr. Riczu Péter, a KITE Zrt. munkatársa az „Év szaktanácsadója” ...

BiG X – Negyedszázados sikertörténet

Új korszak a gépválasztásban – itt a KUHN Konfigurátor

Termésbiztonságot adó megoldások a KWS-től