TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Csúcsfajták az Isterra kalászoskínálatában!

Csúcsfajták az Isterra kalászoskínálatában!

Növénytermesztés - 2018.07.04

Az Isterra Magyarország Kft. fajtái már hazánkban is bizonyítottan bőtermő, jó minőségű búzák. Folyamatosan az élmezőnyben végeznek termőhelytől és évjárattól függetlenül.

Hirdetés

Fajtáink termőképességére a 2017-es aratási évben is jellemző a jó adottságú, megfelelő technológiával rendelkező területeken a 8,5–10,4 t/ha nagyüzemi eredmény, párosulva a jó minőséggel.

A magas szemtermést szerényebb műtrágyázási technológiával is elérhetik a minőség rovására. A malmi minőséghez és a 8 t/ha feletti termésszinthez a 100 
kg/ha átlagos N hatóanyag-kijuttatás nem elegendő. Ahhoz hogy a fajtákban rejlő terméspotenciált aratáskor is tapasztaljuk, legalább 150-170 kg/ha N hatóanyagra van szükség. Az osztott 2-3 tavaszi fejtrágyázás elengedhetetlen. Az egyik vezető fajtánkra (Cellule) különösen jellemző, hogy minimális csapadékegység mellett a vizsgált fajták közül a leghatékonyabban építi be, illetve hasznosítja a kijuttatott és a talajban lévő N-mennyiséget, emelve a szemtermést, okszerű műtrágyázással ez még fokozható (dr. Pepó Péter, Debreceni Egyetem, Őszibúza-genotípusok vízhasznosítása 2014–16. Cellule). Fajtáink előnyei: alacsony szár, jó szárszilárdság, de a kiugróan magas terméspotenciál miatt szárszilárdító használata csapadékos tavaszi évjárat esetén ajánlott.

A korszerű nemesítésnek köszönhetően fajtáink sárgarozsdára toleránsak/rezisztensek. A piacon már jól ismert Farmeur, Nogal, Soissons, Apache búzafajtáink mellett a Cellule a termésözön fajtája, az egyik piacvezető Nyugat-Európában és Magyarországon. A GOSZ–SZT őszi búza kisparcellás fajta-összehasonlító kísérletében 2015-ben 2. helyezett 9,76 t/ha, 2016-ban 3. helyezett 8,85 t/ha terméseredménnyel. Vegetációban kevésbé látványos fajta, de magas hektolitersúlyának köszönhetően betakarításkor kiugró hozamot ér el. A külföldi fajták közül abszolút piacvezető. Pozícióját kiemelkedő alkalmazkodóképességének köszönheti. Az ország minden területén sikerrel, eredményesen termeszthető.

• 
Basilio: új fajtánk, amelyben a hozam, a minőség és a koraiság kombinálódik. 2016-ban ismerték el Magyarországon, ahol 2014. évi hivatalos kísérletekben 44,20%-kal haladta meg a standard fajták átlagát. A tavalyi évben került először jelentős területen vetésre hazánkban. A nagy terméspotenciál és az erős malmi minőség egyik vezére.
• 
Euclide: az Isterra történetének első stabil, ma is népszerű, bőtermő fajtája, mely mind a hazai malomipar számára, mind exportcélra – kekszbúzaként – értékesíthető.
• 
Complice: ez a legújabb Isterra-fajta. 
A megszokott magas terméseredménnyel és minőséggel.
• 
Pescadou magas termőképességű, stabil minőségű, őszi és tavaszi vetésre alkalmas durumbúza. Az  Elsadur kitűnik kiváló télállóságával és minőségével.

Az Isterra a sörárpa vetőmagpiac egyik vezető szereplője. E piacon az értékesítés és felvásárlás meghatározója testvérvállalatunk, az Axereal, mely egyik fő értékesítési csatornánk, de természetesen a szabad piacon is vevőink rendelkezésére állunk.

• 
Őszi sörárpák:  Casanova, Calypso, 
Sy Tepee, Etincel
• 
Őszi takarmányárpa: Az elmúlt években megjelentünk egy nagy termőképességű őszi takarmányárpával, a Multie-val. Biztató nagyüzemi 8–11 
t/ha közötti terméseredménnyel, magas hektolitersúlyával tűnik ki.
• 
Őszi tritikálé fajtánk, a Quatrevents szintén az Isterra fajtáinál jellemző hozamszintet képviseli.

Honlapunkon megtekinthetik eredményeinket, kövessenek minket a Facebookon is.
Szerző: Sklánicz Rudolf

Címkék: búza, kalászos, Isterra , tritikálé, takarmányárpa, sörárpa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

PÖTTINGER TEGOSEM – egy tartály, többféle géphez

A PÖTTINGER TEGOSEM tartálya, gépeik széles választékával kompatibilis. A TEGOSEM segítségével a talajművelés, a ...