A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A talajoltás szerepe a hatékony talajjavításban

Növénytermesztés - 2018.04.27

A 2018-as év csapadékviszonyai ismét országszerte komoly problémát okoznak a szántóföldeken. Több, mint 60 ezer hektár szántóterület érintett a belvíz okozta kárral. A tartósan vízborított területeken pedig hosszú távon is egyaránt romlik a talaj szerkezete, művelhetősége, tápanyagszolgáltató képessége.

A talajoltás szerepe a hatékony talajjavításban


A talaj fizikai és kémiai tulajdonságai jelentős mértékben meghatározzák a talajbiológiát. Egészséges talajbiológia hiányában pedig a talajban lévő tápanyagok nem tudnak feltáródni a növénykultúrák számára.

A talaj fizikai tulajdonságai közül a benne élő élőlények számára kiemelten fontos a talaj pórusmérete, levegőtartalma, nedvességtartalma, hőmérséklete. Viszont nemcsak a talaj tulajdonságai hatnak az élőlényekre az adott helyen, hanem a területen előforduló élőlények is visszahatnak a talaj tulajdonságaira. Fontos tehát, hogy ismerjük talajaink élővilágát és megfelelő talajművelést biztosítsunk a megfelelő élettér kialakításához.

A magyarországi talajok nemcsak szerkezetükben, szervesanyag-tartalmukban, hanem vízháztartásukban is igen nagy változatosságot mutatnak:

A belvíz tartós vízborítottságot eredményez egy területen, amely törvényszerűen maga után vonja, hogy az oxigén igényes élőlények egyedszáma jelentősen leredukálódik ezeken a területeken. A talaj pórusai vízzel telítődnek, kiszorítva az oxigén molekulákat, a vízborítottság megszűnése után maga után hagyva egy tömörödött, levegőtlen, nehezen művelhető, élettelen talajt. Ahhoz, hogy a talajélet újra a lehető leggyorsabban regenerálódjon, feltétlenül szükség van a helyes talajművelésre, a szemcsés talajszerkezet kialakítására, és a hasznos élőlények élettevékenységeire. Amennyiben a mikroba közösség egyedszáma lecsökkent, a leggyorsabban ezt a baktériumtrágyákkal végzett talajoltással pótolhatjuk. A Mikro-Vital® termékcsalád baktériumai olyan talajlakó baktériumtörzseket tartalmaznak, melyek aktív résztvevői az elemek körforgásának, ezáltal a növénytáplálásnak. Segítenek kialakítani a talajaggregátumokat, a humuszvegyületeket. Enzimrendszerük segítségével gyorsabbá teszik a szervesanyagok lebontását és az azokban rejlő tápanyagok feltáródását, továbbá köztes anyagcsere termékeikkel is segítenek az egészséges növényállomány létrejöttében.

A talajok vízgazdálkodása

A baktériumokkal való talajkezelésnek vannak hagyományai: Amerikában már az 1920-as évektől, míg Európában a XX. század második felétől tudatosan alkalmazzák őket a kellő szakmai tapasztalatokkal rendelkező gazdák. A talajmunkák során sérül 
a talaj, nem csupán a szerkezete romlik, tömörödik, hanem a talajlakó mikroorganizmusok is pusztulnak. A helyreállítás folyamatát gyorsítja fel a talajoltás, visszafordítva a művelés során fellépő kedvezőtlen folyamatokat.

A talajmikrobák a humuszvegyületek gyorsabb képződésével elősegítik a talaj tápanyag szolgáltató képességét; morzsalékosabbá teszik a talajszerkezetet, ami így könnyebben művelhető lesz, és megfelelő minőségű termőhelyet nyújt kultúrnövényeink számára. Az aggregátumok azok a mikroszkopikus méretű, egymáshoz kötődő halmazok a talajban, amelyek a talaj stabilitását, porozitását, textúráját, rugalmasságát és víztartó képességét befolyásolják. Amennyiben a talajban nem képződnek aggregátumok, a talaj nem lesz képes jelentős mennyiségű légköri nitrogént és stabil szenet megkötni. Továbbá gyorsabban kiszárad, így jelentős mértékben romlik a növénytermesztés hatékonysága.

A Bio-Nat Kft. idén is részt vesz az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon 2018 május 10. és 12. között. Szeretettel várjuk az érdeklődőket további hasznos információkkal a III. csarnok 
346-os standján.


Címkék: talajoltás, talaj, belvíz, Mikro-Vital, talajjavítás, talajkezelés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...