A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

A talajoltás szerepe a hatékony talajjavításban

Növénytermesztés - 2018.04.27

A 2018-as év csapadékviszonyai ismét országszerte komoly problémát okoznak a szántóföldeken. Több, mint 60 ezer hektár szántóterület érintett a belvíz okozta kárral. A tartósan vízborított területeken pedig hosszú távon is egyaránt romlik a talaj szerkezete, művelhetősége, tápanyagszolgáltató képessége.

A talajoltás szerepe a hatékony talajjavításban


A talaj fizikai és kémiai tulajdonságai jelentős mértékben meghatározzák a talajbiológiát. Egészséges talajbiológia hiányában pedig a talajban lévő tápanyagok nem tudnak feltáródni a növénykultúrák számára.

A talaj fizikai tulajdonságai közül a benne élő élőlények számára kiemelten fontos a talaj pórusmérete, levegőtartalma, nedvességtartalma, hőmérséklete. Viszont nemcsak a talaj tulajdonságai hatnak az élőlényekre az adott helyen, hanem a területen előforduló élőlények is visszahatnak a talaj tulajdonságaira. Fontos tehát, hogy ismerjük talajaink élővilágát és megfelelő talajművelést biztosítsunk a megfelelő élettér kialakításához.

A magyarországi talajok nemcsak szerkezetükben, szervesanyag-tartalmukban, hanem vízháztartásukban is igen nagy változatosságot mutatnak:

A belvíz tartós vízborítottságot eredményez egy területen, amely törvényszerűen maga után vonja, hogy az oxigén igényes élőlények egyedszáma jelentősen leredukálódik ezeken a területeken. A talaj pórusai vízzel telítődnek, kiszorítva az oxigén molekulákat, a vízborítottság megszűnése után maga után hagyva egy tömörödött, levegőtlen, nehezen művelhető, élettelen talajt. Ahhoz, hogy a talajélet újra a lehető leggyorsabban regenerálódjon, feltétlenül szükség van a helyes talajművelésre, a szemcsés talajszerkezet kialakítására, és a hasznos élőlények élettevékenységeire. Amennyiben a mikroba közösség egyedszáma lecsökkent, a leggyorsabban ezt a baktériumtrágyákkal végzett talajoltással pótolhatjuk. A Mikro-Vital® termékcsalád baktériumai olyan talajlakó baktériumtörzseket tartalmaznak, melyek aktív résztvevői az elemek körforgásának, ezáltal a növénytáplálásnak. Segítenek kialakítani a talajaggregátumokat, a humuszvegyületeket. Enzimrendszerük segítségével gyorsabbá teszik a szervesanyagok lebontását és az azokban rejlő tápanyagok feltáródását, továbbá köztes anyagcsere termékeikkel is segítenek az egészséges növényállomány létrejöttében.

A talajok vízgazdálkodása

A baktériumokkal való talajkezelésnek vannak hagyományai: Amerikában már az 1920-as évektől, míg Európában a XX. század második felétől tudatosan alkalmazzák őket a kellő szakmai tapasztalatokkal rendelkező gazdák. A talajmunkák során sérül 
a talaj, nem csupán a szerkezete romlik, tömörödik, hanem a talajlakó mikroorganizmusok is pusztulnak. A helyreállítás folyamatát gyorsítja fel a talajoltás, visszafordítva a művelés során fellépő kedvezőtlen folyamatokat.

A talajmikrobák a humuszvegyületek gyorsabb képződésével elősegítik a talaj tápanyag szolgáltató képességét; morzsalékosabbá teszik a talajszerkezetet, ami így könnyebben művelhető lesz, és megfelelő minőségű termőhelyet nyújt kultúrnövényeink számára. Az aggregátumok azok a mikroszkopikus méretű, egymáshoz kötődő halmazok a talajban, amelyek a talaj stabilitását, porozitását, textúráját, rugalmasságát és víztartó képességét befolyásolják. Amennyiben a talajban nem képződnek aggregátumok, a talaj nem lesz képes jelentős mennyiségű légköri nitrogént és stabil szenet megkötni. Továbbá gyorsabban kiszárad, így jelentős mértékben romlik a növénytermesztés hatékonysága.

A Bio-Nat Kft. idén is részt vesz az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon 2018 május 10. és 12. között. Szeretettel várjuk az érdeklődőket további hasznos információkkal a III. csarnok 
346-os standján.


Címkék: talajoltás, talaj, belvíz, Mikro-Vital, talajjavítás, talajkezelés