Hirdetés
A stresszkezelés termést ment

A stresszkezelés termést ment

Növénytermesztés - 2018.04.20

A termesztett növényeket sokféle stresszhatás éri a vegetáció alatt, amely a termés komoly vámszedője lehet. A kedvezőtlen téli időjárás, szárazság vagy túlzott csapadék, forróság, esetleg erős lehűlés, a herbicidek vagy más növényvédő szerek káros mellékhatása többmázsás vagy akár -tonnás nagyságrendű veszteséget is okozhatnak.

Ezeknek a hatásoknak a megfelelő kezelése, mérséklése alapvetően meghatározza a termesztés jövedelmezőségét. A FERTIACTYL STARTER biostimulátor hatású levéltárgyával stresszkezelésben szerzett tapasztalatait osztja meg az AgrárUnió olvasóival Bázel-Schneider Éva szörényi és Ökrös Sándor okányi gazdálkodó.


Jobb gyökeresedés, 
ellenállóbb növény

 – Merre, milyen körülmények között gazdálkodnak, mit termesztenek?

Bázel-Schneider Éva Bázel-Schneider Éva
ügyvezető
Bázel Kft., Szörény

 

– A Baranya megyei Szörényen és környékén folytatunk növénytermesztést 800 hektáron, gyenge-közepes adottságú területeken. Talajaink alapvetően savanyúak, egyébként nagyon változatosak, átlagos aranykorona-értékük éppen eléri a tizenötöt. Búzát, repcét, napraforgót, kukoricát, szóját termesztünk.

 

 – Milyen eredményeket érnek el a növényeikkel ezeken a területeken?

 – Az elmúlt évek technológiai váltásának köszönhetően érezhetően javultak a terméseredményeink és a minőségi paraméterek is. Odafigyelünk a növények igényeire, és azokat igyekszünk megfelelően kielégíteni. Az adottságainkhoz és a környezetünkhöz képest igen jónak mondható, 8 tonna feletti búzáink teremnek, repcéből 3-4 t/ha, napraforgóból 
és szójából 3,5-4,5 t/ha, kukoricából 11-13,5 t/ha a jellemző.

 – Hogyan ítéli meg a tápanyag-gazdálkodás szerepét ezekben az eredményekben?

 – Nagyon fontos, mondhatni meghatározó súlyú tényező. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy a termesztéstechnológiát összességében lehet megítélni. Egy-egy elemét nem ragadhatjuk ki, hiszen annak a hatása csak akkor érvényesülhet igazán, ha a növények minden egyéb igényét is 
a lehető legjobban kielégítjük, a talajmunkától a vetésidőn át a növényvédelemig.

 – És persze ott vannak a levéltrágyák, biostimulátorok… Hogyan indult önöknél a FERTIACTYL STARTER használata?

 – Egy évtizedes, nagyon gyümölcsöző szakmai kapcsolatunk van a Timac AGRO-val: nemcsak a termékeikkel, de a szakértelmükkel, tanácsaikkal is sokat hozzátettek már a gazdálkodásunkhoz. Korábban komoly gondjaink adódtak a herbicidek szóját károsító hatásából, illetve rendszeresen voltak minőségi problémák a terméssel. A Timac AGRO akkori szaktanácsadójától, Ritz Józseftől kértünk tanácsot a fitotoxicitás mérséklése, gyorsabb kiheverése érdekében. Ő javasolta, hogy – a gyomirtás jellegétől függően – 
a herbicid mellé vagy azt követően használjuk a FERTIACTYL STARTER levéltrágyát.
Nagyon jól bevált, azóta is hálásak vagyunk neki. A herbicidtől károsodott növényeken olyan látványos javulást tapasztaltunk, amit el sem hittem volna, ha nem a saját szememmel látom, és a végén nagyon jó szóját takarítottunk be. Négy-öt éve rendszeresen használjuk ebben az időszakban a FERTIACTYL STARTERT, és minden évben nagy segítséget jelent a szójának. Később, virágzás előtt FERTILEADER GOLD készítménnyel is kezeljük, és meggyőződésem, hogy ez a két kezelés nagyban hozzájárul, hogy a minőségi problémák is megszűntek: 
a bonifikáció rendszeresen visszaigazolja a kiváló beltartalmi értékeket.

 – Más növényekben is eredményesen használják a FERTIACTYL STARTERT?

 – Búzában és repcében is rendszeresen kijuttatjuk az őszi időszakban, a gyomirtással egy menetben, de ha a búzában nincs őszi gyomirtás, akkor önállóan is. Ezekkel a kezelésekkel azt érjük el, hogy télre sokkal jobban gyökeresednek a növények, erősebb, strapabíróbb állományok mennek a télbe. Arra is volt már példa, hogy búzában az őszi kijuttatás nem valósult meg, ilyenkor tavasszal adtuk ki, és láthatóan segített a kis növényeknek kiheverni a tél viszontagságait.

 – Felhasználáskor milyen véleménye alakult ki a termék minőségéről, keverhetőségéről?

 – A minőség a Timac AGRO termékeinél nem téma – nem véletlenül adunk ki rá ennyi pénzt. Ami a keverhetőséget illeti: gyomirtó szerekkel már kevertünk, semmi gondunk nem volt, de erről mindig egyedileg, az adott tankkombináció alapján kell dönteni.

 – A FERTIACTYL STARTER árát, ehhez viszonyítva a termék értékét hogyan ítéli meg?

 – Prémiumminőségű termék, aminek az árát is ehhez szabták – ezen nincs sok mellébeszélni való. Egy biztos: olyan termékről van szó, ami rendszeresen a hatását is megmutatja, és bőven megtérül a használata. Jó eredményt precíz technológiával, minőségi inputanyagokkal lehet elérni, és mi ezekkel valóban előrébb tudtunk lépni. Régebben a 6 tonnás búzának már örültünk, a 7 tonnás pedig kiválónak számított. A technológiaváltásnak köszönhetően viszont az elmúlt 3 évben nem volt 8 tonna alatti búzaátlagunk.

Látványos és mérhető hatás

 – Kérem, néhány szóban mutassa be a gazdaságát!

Ökrös SándorÖkrös Sándor
családi gazdálkodó
Okány

 

– Családi gazdaságunk a Békés megyei Okányban működik, közel 300 hektár területen. Errefelé eléggé kötött, fekete földek jellemzők, ezeken a csapadékosabb tél és tavasz gyakran okoz belvízgondokat, nyáron pedig gyakran meggyűlik a bajunk az aszállyal. Őszi búzát, őszi árpát, napraforgót, kukoricát, repcét már régebben termesztünk, két éve pedig fénymaggal is foglalkozunk. A termeléshez szükséges gépekkel rendelkezünk, így magunk végzünk minden műveletet.

 – A növénytermesztésben mekkora szerepet szánnak a levéltrágyáknak, biostimulátor készítményeknek? Hogyan látja ezek jelentőségét?

 – Egyre nagyobb szerepet töltenek be napjaink mezőgazdaságában, mi magunk is fontos technológiai elemnek tartjuk ezek használatát. A levéltrágyákkal kiadott tápelemek fontos kiegészítői 
a talajba juttatott műtrágyáknak, sőt gyakran azok hiányosságait, az időjárás vagy 
a talajadottságok miatti rosszabb hasznosulását is kompenzálják. A biostimulátor hatású termékek pedig kedvezően hatnak a növény életfolyamataira: különösen jelentős lehet a hatásuk stresszelt állományban. Nálunk sajnos gyakran okoz komoly stresszt a téli-tavaszi túlzott vízbőség, majd az aszály is, ami persze 
a korábbi víznyomás miatt gyengébb állományokat fokozottan sújtja.

 – Hogyan került a látóterébe a Timac AGRO FERTIACTYL STARTER biostimulátor hatású lombtrágyája?

 – A cég helyi szaktanácsadója, Tóth Bálint körülbelül öt éve keresett meg, hogy a figyelmembe ajánlja ezt a terméket. Nagyon jó benyomást tett rám: szimpatikus fiatalembert ismertem meg a személyében, aki ért is ahhoz, amiről beszél. Meggyőzött, hogy öt hektáron próbáljam ki napraforgóban a FERTIACTYL STARTERT. Az iránymutatásának megfelelően a napraforgó posztemergens gyomirtásával egy menetben adtam ki. Őszintén szólva kicsit kételkedtem benne, hogy a még kis levélfelületű napraforgón valóban elérem a kívánt hatást, de követtem a tanácsát, és nagyon jól tettem… A FERTIACTYL STARTER hatására a napraforgó nem mutatta az adott gyomirtó hatóanyag jellemző tüneteit, töretlen volt a fejlődése, szemben a két oldalán lévő, azonos gyomirtó szerrel kezelt napraforgókkal.

 – Napraforgón kívül más kultúrában is elkezdte a FETIACTYL STARTER használatát?

 – Igen. A napraforgós eset után kedvet kaptam hozzá… Búzában táblafelezéssel próbáltam ki, és hektáronként több mint 5 mázsával adott többet a kezelt fele. Kukoricában egy mély táblarészen használtam először, ahol az állomány besárgult egy nagy eső után összegyűlt víztől. A FERTIACTYL-kezelés után olyan látványosan rendbe jött a kukorica, ami másoknak is feltűnt. Többen kérdezték is, mit csináltam vele. Ma már minden kultúrában, a vetésterület meghatározó részén használjuk – évente 500-600 litert veszek belőle.

 – Jellemzően hogyan, milyen céllal használja a FERTIACTYL STARTERT?

 – Véleményem szerint stresszhatások kivédésében, kezelésében kiválóan használható, legyen az növényvédő szer, víznyomás vagy szárazság következménye, így nálam ez az egyik fő cél a FERTIACTYL használatával. Másrészt jó eredményeket értem el a virágzás előtti kijuttatással is, ami a terméskötésen, közvetve 
a terméseredményen is meglátszik. Ezzel együtt hangsúlyozni szeretném, hogy 
a biostimulátor-használat egy elem a technológián belül. Ha jó eredményt akarok elérni, akkor igyekezni kell a többit is tökéletesíteni.

 – Másoknak is ajánlotta a használatát?

 – Mi, gazdák megbeszéljük egymás között a tapasztalatainkat: mi vált be és mi nem. Biztattam másokat is a FERTIACTYL használatára, és aztán pozitív visszajelzést kaptam, de ugyanúgy én is tanulok másoktól. Sarkadtól Biharugráig szolgáltatok, így sok mindent látok, aminek magam is hasznát veszem.

 – A Timac AGRO-val milyen kapcsolata alakult ki?

 – A területi szaktanácsadójukkal nagyon jól megtaláljuk a közös hangot, sok jó tanáccsal ellátott már. A kialakult bizalomnak köszönhetően más termékeiket is elkezdtem használni. Az eddigi együttműködésünk „jutalmául” idén 20 hektárra való mikrogranulált startert kapok 
a Timac AGRO-tól, így azt is kipróbálom, illetve kedvezményes talajvizsgálatot is végeznek nálunk, aminek köszönhetően a jövőben még észszerűbben tudom 
a tápanyag-gazdálkodást végezni. 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: biostimulátor, stresszkezelés, termés, levéltárgya
Kiemelt hírek