A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A stresszkezelés termést ment

Növénytermesztés - 2018.04.20

A termesztett növényeket sokféle stresszhatás éri a vegetáció alatt, amely a termés komoly vámszedője lehet. A kedvezőtlen téli időjárás, szárazság vagy túlzott csapadék, forróság, esetleg erős lehűlés, a herbicidek vagy más növényvédő szerek káros mellékhatása többmázsás vagy akár -tonnás nagyságrendű veszteséget is okozhatnak.

A stresszkezelés termést ment


Ezeknek a hatásoknak a megfelelő kezelése, mérséklése alapvetően meghatározza a termesztés jövedelmezőségét. A FERTIACTYL STARTER biostimulátor hatású levéltárgyával stresszkezelésben szerzett tapasztalatait osztja meg az AgrárUnió olvasóival Bázel-Schneider Éva szörényi és Ökrös Sándor okányi gazdálkodó.


Jobb gyökeresedés, 
ellenállóbb növény

 – Merre, milyen körülmények között gazdálkodnak, mit termesztenek?

Bázel-Schneider Éva Bázel-Schneider Éva
ügyvezető
Bázel Kft., Szörény

 

– A Baranya megyei Szörényen és környékén folytatunk növénytermesztést 800 hektáron, gyenge-közepes adottságú területeken. Talajaink alapvetően savanyúak, egyébként nagyon változatosak, átlagos aranykorona-értékük éppen eléri a tizenötöt. Búzát, repcét, napraforgót, kukoricát, szóját termesztünk.

 

 – Milyen eredményeket érnek el a növényeikkel ezeken a területeken?

 – Az elmúlt évek technológiai váltásának köszönhetően érezhetően javultak a terméseredményeink és a minőségi paraméterek is. Odafigyelünk a növények igényeire, és azokat igyekszünk megfelelően kielégíteni. Az adottságainkhoz és a környezetünkhöz képest igen jónak mondható, 8 tonna feletti búzáink teremnek, repcéből 3-4 t/ha, napraforgóból 
és szójából 3,5-4,5 t/ha, kukoricából 11-13,5 t/ha a jellemző.

 – Hogyan ítéli meg a tápanyag-gazdálkodás szerepét ezekben az eredményekben?

 – Nagyon fontos, mondhatni meghatározó súlyú tényező. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy a termesztéstechnológiát összességében lehet megítélni. Egy-egy elemét nem ragadhatjuk ki, hiszen annak a hatása csak akkor érvényesülhet igazán, ha a növények minden egyéb igényét is 
a lehető legjobban kielégítjük, a talajmunkától a vetésidőn át a növényvédelemig.

 – És persze ott vannak a levéltrágyák, biostimulátorok… Hogyan indult önöknél a FERTIACTYL STARTER használata?

 – Egy évtizedes, nagyon gyümölcsöző szakmai kapcsolatunk van a Timac AGRO-val: nemcsak a termékeikkel, de a szakértelmükkel, tanácsaikkal is sokat hozzátettek már a gazdálkodásunkhoz. Korábban komoly gondjaink adódtak a herbicidek szóját károsító hatásából, illetve rendszeresen voltak minőségi problémák a terméssel. A Timac AGRO akkori szaktanácsadójától, Ritz Józseftől kértünk tanácsot a fitotoxicitás mérséklése, gyorsabb kiheverése érdekében. Ő javasolta, hogy – a gyomirtás jellegétől függően – 
a herbicid mellé vagy azt követően használjuk a FERTIACTYL STARTER levéltrágyát.
Nagyon jól bevált, azóta is hálásak vagyunk neki. A herbicidtől károsodott növényeken olyan látványos javulást tapasztaltunk, amit el sem hittem volna, ha nem a saját szememmel látom, és a végén nagyon jó szóját takarítottunk be. Négy-öt éve rendszeresen használjuk ebben az időszakban a FERTIACTYL STARTERT, és minden évben nagy segítséget jelent a szójának. Később, virágzás előtt FERTILEADER GOLD készítménnyel is kezeljük, és meggyőződésem, hogy ez a két kezelés nagyban hozzájárul, hogy a minőségi problémák is megszűntek: 
a bonifikáció rendszeresen visszaigazolja a kiváló beltartalmi értékeket.

 – Más növényekben is eredményesen használják a FERTIACTYL STARTERT?

 – Búzában és repcében is rendszeresen kijuttatjuk az őszi időszakban, a gyomirtással egy menetben, de ha a búzában nincs őszi gyomirtás, akkor önállóan is. Ezekkel a kezelésekkel azt érjük el, hogy télre sokkal jobban gyökeresednek a növények, erősebb, strapabíróbb állományok mennek a télbe. Arra is volt már példa, hogy búzában az őszi kijuttatás nem valósult meg, ilyenkor tavasszal adtuk ki, és láthatóan segített a kis növényeknek kiheverni a tél viszontagságait.

 – Felhasználáskor milyen véleménye alakult ki a termék minőségéről, keverhetőségéről?

 – A minőség a Timac AGRO termékeinél nem téma – nem véletlenül adunk ki rá ennyi pénzt. Ami a keverhetőséget illeti: gyomirtó szerekkel már kevertünk, semmi gondunk nem volt, de erről mindig egyedileg, az adott tankkombináció alapján kell dönteni.

 – A FERTIACTYL STARTER árát, ehhez viszonyítva a termék értékét hogyan ítéli meg?

 – Prémiumminőségű termék, aminek az árát is ehhez szabták – ezen nincs sok mellébeszélni való. Egy biztos: olyan termékről van szó, ami rendszeresen a hatását is megmutatja, és bőven megtérül a használata. Jó eredményt precíz technológiával, minőségi inputanyagokkal lehet elérni, és mi ezekkel valóban előrébb tudtunk lépni. Régebben a 6 tonnás búzának már örültünk, a 7 tonnás pedig kiválónak számított. A technológiaváltásnak köszönhetően viszont az elmúlt 3 évben nem volt 8 tonna alatti búzaátlagunk.

Látványos és mérhető hatás

 – Kérem, néhány szóban mutassa be a gazdaságát!

Ökrös SándorÖkrös Sándor
családi gazdálkodó
Okány

 

– Családi gazdaságunk a Békés megyei Okányban működik, közel 300 hektár területen. Errefelé eléggé kötött, fekete földek jellemzők, ezeken a csapadékosabb tél és tavasz gyakran okoz belvízgondokat, nyáron pedig gyakran meggyűlik a bajunk az aszállyal. Őszi búzát, őszi árpát, napraforgót, kukoricát, repcét már régebben termesztünk, két éve pedig fénymaggal is foglalkozunk. A termeléshez szükséges gépekkel rendelkezünk, így magunk végzünk minden műveletet.

 – A növénytermesztésben mekkora szerepet szánnak a levéltrágyáknak, biostimulátor készítményeknek? Hogyan látja ezek jelentőségét?

 – Egyre nagyobb szerepet töltenek be napjaink mezőgazdaságában, mi magunk is fontos technológiai elemnek tartjuk ezek használatát. A levéltrágyákkal kiadott tápelemek fontos kiegészítői 
a talajba juttatott műtrágyáknak, sőt gyakran azok hiányosságait, az időjárás vagy 
a talajadottságok miatti rosszabb hasznosulását is kompenzálják. A biostimulátor hatású termékek pedig kedvezően hatnak a növény életfolyamataira: különösen jelentős lehet a hatásuk stresszelt állományban. Nálunk sajnos gyakran okoz komoly stresszt a téli-tavaszi túlzott vízbőség, majd az aszály is, ami persze 
a korábbi víznyomás miatt gyengébb állományokat fokozottan sújtja.

 – Hogyan került a látóterébe a Timac AGRO FERTIACTYL STARTER biostimulátor hatású lombtrágyája?

 – A cég helyi szaktanácsadója, Tóth Bálint körülbelül öt éve keresett meg, hogy a figyelmembe ajánlja ezt a terméket. Nagyon jó benyomást tett rám: szimpatikus fiatalembert ismertem meg a személyében, aki ért is ahhoz, amiről beszél. Meggyőzött, hogy öt hektáron próbáljam ki napraforgóban a FERTIACTYL STARTERT. Az iránymutatásának megfelelően a napraforgó posztemergens gyomirtásával egy menetben adtam ki. Őszintén szólva kicsit kételkedtem benne, hogy a még kis levélfelületű napraforgón valóban elérem a kívánt hatást, de követtem a tanácsát, és nagyon jól tettem… A FERTIACTYL STARTER hatására a napraforgó nem mutatta az adott gyomirtó hatóanyag jellemző tüneteit, töretlen volt a fejlődése, szemben a két oldalán lévő, azonos gyomirtó szerrel kezelt napraforgókkal.

 – Napraforgón kívül más kultúrában is elkezdte a FETIACTYL STARTER használatát?

 – Igen. A napraforgós eset után kedvet kaptam hozzá… Búzában táblafelezéssel próbáltam ki, és hektáronként több mint 5 mázsával adott többet a kezelt fele. Kukoricában egy mély táblarészen használtam először, ahol az állomány besárgult egy nagy eső után összegyűlt víztől. A FERTIACTYL-kezelés után olyan látványosan rendbe jött a kukorica, ami másoknak is feltűnt. Többen kérdezték is, mit csináltam vele. Ma már minden kultúrában, a vetésterület meghatározó részén használjuk – évente 500-600 litert veszek belőle.

 – Jellemzően hogyan, milyen céllal használja a FERTIACTYL STARTERT?

 – Véleményem szerint stresszhatások kivédésében, kezelésében kiválóan használható, legyen az növényvédő szer, víznyomás vagy szárazság következménye, így nálam ez az egyik fő cél a FERTIACTYL használatával. Másrészt jó eredményeket értem el a virágzás előtti kijuttatással is, ami a terméskötésen, közvetve 
a terméseredményen is meglátszik. Ezzel együtt hangsúlyozni szeretném, hogy 
a biostimulátor-használat egy elem a technológián belül. Ha jó eredményt akarok elérni, akkor igyekezni kell a többit is tökéletesíteni.

 – Másoknak is ajánlotta a használatát?

 – Mi, gazdák megbeszéljük egymás között a tapasztalatainkat: mi vált be és mi nem. Biztattam másokat is a FERTIACTYL használatára, és aztán pozitív visszajelzést kaptam, de ugyanúgy én is tanulok másoktól. Sarkadtól Biharugráig szolgáltatok, így sok mindent látok, aminek magam is hasznát veszem.

 – A Timac AGRO-val milyen kapcsolata alakult ki?

 – A területi szaktanácsadójukkal nagyon jól megtaláljuk a közös hangot, sok jó tanáccsal ellátott már. A kialakult bizalomnak köszönhetően más termékeiket is elkezdtem használni. Az eddigi együttműködésünk „jutalmául” idén 20 hektárra való mikrogranulált startert kapok 
a Timac AGRO-tól, így azt is kipróbálom, illetve kedvezményes talajvizsgálatot is végeznek nálunk, aminek köszönhetően a jövőben még észszerűbben tudom 
a tápanyag-gazdálkodást végezni. 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: biostimulátor, stresszkezelés, termés, levéltárgya

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...