napraforgó

A napraforgó-termesztés hatékonyabbá tétele agrotechnikai módszerekkel

A hazai olajnövény-vertikum alapját a napraforgó és az őszi káposztarepce adja, azonban az előállított olajnövények termésmennyiségének kétharmadát a napraforgó képezi, amelynek vetésterülete az elmúlt évben meghaladta 
a 640 ezer hektárt.

Az elmúlt évtizedekben végzett tudatos kutatásoknak köszönhető genetikai előrehaladás és a technológiai, valamint gyakorlati fejlesztések egyaránt azt eredményezték, hogy Magyarország a nagy területen napraforgót termesztő országok között kiemelkedő helyet foglal el, és az elmúlt öt évben folyamatos termésnövekedést realizál. A felhasználási lehetőségek folyamatos bővülésének köszönhetően a hagyományos és speciális napraforgóolaj iránti kereslet hazánkban dinamikusan növekszik. A napraforgóolaj alapvető élelmiszerként jelenik meg, a hazai élelmezésben jelentős mennyiségű növényi olaj kerül felhasználásra, a napraforgó-feldolgozó ipar pedig az olajkinyerés során keletkezett melléktermékeket fontos, magas fehérjetartalmú takarmányozási alapanyagként értékesíti. Ezen tényezők miatt még inkább fontossá vált, hogy a termesztéstechnológia folyamatos korszerűsítésen essen át, valamint hogy a legújabb kutatások és a tudományos eredmények mielőbb a gyakorlati agrotechnika részévé váljanak.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Dr. Szabó András adjunktus, Dr. Szabó Éva adjunktus

Tags: napraforgó, napraforgó termesztés, olajos növény, őszi káposztarepce, napraforgóhibridek

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom