A napraforgó-termesztés hatékonyabbá tétele agrotechnikai módszerekkel
A hazai olajnövény-vertikum alapját a napraforgó és az őszi káposztarepce adja, azonban az előállított olajnövények termésmennyiségének kétharmadát a napraforgó képezi, amelynek vetésterülete az elmúlt évben meghaladta a 640 ezer hektárt.
Az elmúlt évtizedekben végzett tudatos kutatásoknak köszönhető genetikai előrehaladás és a technológiai, valamint gyakorlati fejlesztések egyaránt azt eredményezték, hogy Magyarország a nagy területen napraforgót termesztő országok között kiemelkedő helyet foglal el, és az elmúlt öt évben folyamatos termésnövekedést realizál. A felhasználási lehetőségek folyamatos bővülésének köszönhetően a hagyományos és speciális napraforgóolaj iránti kereslet hazánkban dinamikusan növekszik. A napraforgóolaj alapvető élelmiszerként jelenik meg, a hazai élelmezésben jelentős mennyiségű növényi olaj kerül felhasználásra, a napraforgó-feldolgozó ipar pedig az olajkinyerés során keletkezett melléktermékeket fontos, magas fehérjetartalmú takarmányozási alapanyagként értékesíti. Ezen tényezők miatt még inkább fontossá vált, hogy a termesztéstechnológia folyamatos korszerűsítésen essen át, valamint hogy a legújabb kutatások és a tudományos eredmények mielőbb a gyakorlati agrotechnika részévé váljanak.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: Dr. Szabó András adjunktus, Dr. Szabó Éva adjunktus
Tags: napraforgó, napraforgó termesztés, olajos növény, őszi káposztarepce, napraforgóhibridek