A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Ígéretes új fajták – A Szegedi Gabonakutató szántóföldi bemutatóiról

Növénytermesztés - 2015.07.10

Szilágyi László
 ügyvezető igazgató, Szegedi 
GabonakutatóKöztermesztésbe kerülő új és legújabb fajtáit szerte az országban minden évben szántóföldi bemutatókon tárja a termelők, partnerek, integrátorok elé a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Idén június 2-án a Gabonakutató Szabadkai úti nemesítő telepén a résztvevők – mintegy 450-en – a teljes fajtasort megszemlélhették; őszi és tavaszi búzák, durumok, árpák és tritikálék, továbbá a zabfajták szerepeltek a mustrán.

Ígéretes új fajták – A Szegedi Gabonakutató szántóföldi bemutatóirólA szegedi bemutatón megkülönböztetett figyelem irányult az újdonságokra: a GK Ígéret egy korai érésű őszibúza-fajta, a GK Maros őszi tritikálé, a GK Toma egy tavasziárpa-fajta, és debütál az első két repcehibrid, a GK Csenge és a GK Réka.


A minőség szerepe

Szilágyi LászlóSzilágyi László ügyvezető igazgató, Szegedi Gabonakutató


A minőség nagy hangsúlyt kapott ezen a rendezvényen. Megnyitójában Szilágyi László, a házigazda Gabonakutató ügyvezető igazgatója a hazai búzatermesztés helyzetét, gondjait érintve arról beszélt, hogy tavaly ősszel már 20 százalék alá csökkent a fémzárolt vetőmag aránya; mérséklődött a műtrágya-felhasználás, és több nitrogént alkalmaznak a termelők a foszfor és a kálium rovására. Gond van a szaktudással is. „Hazánkat a talajadottságok, az éghajlat arra predesztinálja, hogy minőséget termeljen – fogalmazott az igazgató –, és nem elsősorban takarmánybúzát, amiből kenyér is készül – adalékanyagokkal.”

Dr. Potori Norbert igazgató, AKI Agrár- és Vidékpolitikai IgazgatóságDr. Potori Norbert igazgató, AKI Agrár- és Vidékpolitikai Igazgatóság

Terménypiaci aktualitásokról tájékoztatta a hallgatóságot dr. Potori Norbert igazgató (Agrárgazdasági Kutató Intézet, Agrár- és Vidékpolitikai Igazgatóság). 
A világpiacra kitekintve nem pozitív a kép, a FAO élelmiszerindexe szerint minden fő mezőgazdasági termék a lejtőn, növekedés csak a húsfélék piacán mutatkozott. Az utóbbi időszakban azonban ott is van visszaesés, mert megtorpant a globális fogyasztás. Ami a búzapiacot illeti (2015/2016), a globális termelés 718,9 millió tonna, a visszaesés 1 százalék. Az EU legnagyobb búzatermelője, Franciaország 2015-ben 38 millió tonnával számol, második Németország 26,54 millió tonnával – ami bő egymillió tonnával kevesebb, mint 2014-ben. Magyarországon 4 millió 555 ezer tonna betakarítását valószínűsítik 2015-ben. A prognózis szerint a világpiacon kisebb lesz az érdeklődés a búza iránt.

Dr. Beke Béla 
tudományos 
munkatárs, 
Szegedi 
GabonakutatóDr. Beke Béla 
tudományos 
munkatárs, 
Szegedi 
Gabonakutató


„A búza hozama és minősége a biológiai alapok fejlesztésének tükrében” címmel tartott előadást a rendezvényen dr. Beke Béla nemesítő, a Szegedi Gabonakutató tudományos munkatársa. Szólt sok egyéb között arról, hogy mindig megújulásra képes a szegedi nemesítés; új és új fajtákat állítanak elő és adnak köztermesztésbe. Bemutatta a legelterjedtebb szegedi érdekeltségű búzafajtákat is, mint a GK Békés, a GK Csillag. A szakember hangsúlyozta: a kiváló minőségű búzák piacképesebbek, exportálni csak ezeket lehet.


Új repcehibridek

Dr. Petróczi István osztályvezető, 
Szegedi
Gabonakutató

Dr. Petróczi István osztályvezető (Szegedi Gabonakutató) „Az intenzitás kérdőjelei búzatermesztésünkben” címmel arról beszélt, hogy a műtrágya és a növényvédő szerek fokozásával nagyobb termés érhető el, ám van az intenzitásnak egy ésszerű feltételrendszere. A termőhely adottságaitól és a vetésszerkezettől is függ, hogy megtérül-e a ráfordítás. 
A nitrogén, a foszfor és a kálium kényes egyensúlyának fenntartása hosszútávon meghatározó.

Virágné 
Pintér Gabriella kereskedelmi 
igazgatóhelyettes, Szegedi 
GabonakutatóVirágné Pintér Gabriella kereskedelmi igazgatóhelyettes (Szegedi Gabonakutató) a cég hibridrepce újdonságait, a GK Csengét és a GK Rékát mutatta be előadásában. Elöljáróban visszatekintést adott az elmúlt 10 évre, amelyben a hazai repcetermelés dinamikusan növekedett. A vetésterület többszörösére nőtt, a termésátlagok 40%-kal emelkedtek; a gabonatúlsúlyos vetésszerkezetbe könnyű beilleszteni a repcét, mivel az jó előveteménye az őszi kalászosoknak. Elterjedt a korszerű technológia, növekedett a műtrágyahasználat, általánossá vált a regulátor alkalmazása ősszel és tavasszal is. A termőterület idén hazánkban 210 ezer hektár.
A GK Csenge a Gabonakutató új generációs hibrid repcéinek első képviselője. A középérésű csoport átlagánál 1-2 nappal korábban érik, sok elágazást fejleszt. Intenzív viszonyokra ajánlott repce, kimagasló termőképessége eltérő évjáratokban is nagy termésstabilitással párosul. A tőszám exibilitása tág határok között mozog, emiatt a kompenzáló-képessége kiemelkedő. Átlag feletti télállóság és betegség-ellenállóság jellemzi. Termőképessége: 4,0–5,5 t/ha.
A GK Réka a Gabonakutató új generációs hibrid repcéi közé tartozik. Kiemelkedő terméseredményei nagyon jó alkalmazkodóképességgel és télállósággal párosulnak. Középérésű, termőképessége: 4,0–5,0 t/ha. Erőteljes kezdeti fejlődése okán a késői vetést is jól tolerálja. Betegségekkel szemben ellenálló, erős gyökérzetű, robusztus.


A tápanyag szerepe
Virágné Pintér Gabriella hangsúlyozta: fontos a fajtaválasztás, de megfelelő technológia nélkül nem várható jó termés. Mint elmondta: a repce a technológia szempontjából a legigényesebb növény, egyetlen növényfajnak sincs annyi kártevője, mint a repcének. Magyarország nem a legideálisabb repce termőterület, hidegek lehetnek a telek, a vetés idején sokszor mutatkozik aszály, így gond van a keléssel. „Ezek környezeti tényezők, tehát adottak, nem tudunk rajtuk változtatni. A technológia azon elemeit kell tehát jól megválasztani, amelyekkel befolyásolhatjuk a hozamot – sorolta a szakember. – Ezek közül a tényezők közül a legfontosabb a tápanyag. Az ideális NPK-, tehát nitrogén-foszfor-káliumarány a 3:1:1. 
A nitrogént korlátlanul emelhetjük, mindig terméstöbbletet eredményez, de ésszerű határokon belül. Viszont foszfor és kálium nélkül nincs sem télállóság, sem pedig szárazságtűrés!”

Dr. Cseuz László főosztályvezető, 
Szegedi 
GabonakutatóDr. Cseuz László főosztályvezető, 
Szegedi 
Gabonakutató


Az előadások után az őszi és tavaszi kalászos fajtákat és fajtajelölteket – 43 parcellán – dr. Cseuz László főosztályvezető kalauzolásával szántóföldi bemutatón vehették szemügyre a vendégek. Megismerhették közöttük a cég három újdonságát: a GK Ígéret nevet viselő őszi búzát, a GK Maros tritikálét és a GK Toma tavaszi árpát. A GK Ígéret egy korai érésű, tar kalászú, jó sütőipari minőségű őszibúza-fajta, amelyet 2014 szeptemberében nyilvánított államilag elismert fajtának a NÉBIH. Jó fagytűrő, levél- és sárgarozsdával szemben rezisztens, szemtermése a 3 éves kísérleti eredményei alapján 7,06 tonna/ hektár.

 

Garanciában

Hatala Mihály HÓDAGRO Zrt.

Hatala Mihály a HÓDAGRO Zrt. növénytermesztési főmérnöke, harmincöt éve dolgozik a szakmában. 4500 hektáron gazdálkodnak, ebben a búza a meghatározó (1800 hektár), de termesztenek napraforgót, cukorrépát, árpát, borsót, szintén vetőmag-előállításra, szóját, silókukoricát, lucernát. A Hódmezővásárhelyről érkezett szakembert nemcsak a földrajzi közelség, hanem a több évtizedes szakmai kapcsolat is összeköti a Szegedi Gabonakutatóval.
– Zömmel szegedi fajtákat termelünk, vetőmag-előállításra és malmi célra – mondta a főmérnök. – Vevők vagyunk a kalászos vetőmagra, alapelvünk, hogy amit megtermelünk, az minőség legyen. Együttműködésünk erre garancia. A piac sajnos nem mindig fizeti meg a minőséget, nagyon sok az állagjavító, kiegészítő anyag, ami éppen csak elfogadható minőséget ad, de a frissen vett kenyér másnap már sokszor ehetetlen. A jó vetőmag mellett természetesen a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem is legalább ennyire fontos. Az idei termés az időjárási gondok miatt a tavalyinál szerényebbnek ígérkezik, búzából 5-6 tonna/hektár várható a jobb minőségű földeken, az autópályák által felszabdalt, tönkrevágott területeken 2-3 tonna lehet. További probléma, hogy huszonöt éve nagy a versenyhátrány, a termelő nem résztulajdonosa a feldolgozóiparnak, sem a gabonaiparnak, sem a húsiparnak, sem a tejiparnak. A másik gond a jól működő nagyüzemek negatív diszkriminációja. Ha az a cél, hogy az ország versenyképes, egyöntetű minőséget produkáljon meghatározó termékekből, akkor jól működő integrátorokra van szükség.

Szerző: S. F.–T. I. Fotók: Szabó Ákos

Címkék: