TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
A talaj előkészítése a szárlebontással kezdődik

A talaj előkészítése a szárlebontással kezdődik

Növénytermesztés - 2017.04.23

A tápanyagellátásnak mára már fontos részévé vált a szervesanyag-gazdálkodás, amelyben egyre nagyobb szerep jut 
a tarló- és szármaradványoknak.

Mivel már kisebb mennyiségű föld feletti szártömeg is kedvezőtlen hatással van a következő évek növénytermésére, fontos feltétel 
a szármaradványok megfelelő lebontása.

A növények vázának nagy része cellulóz, amely annyira ellenálló, hogy csak erős savakkal vagy ammóniás réz-oxid oldattal lehetséges a bontása. A természetben csak néhány gomba, rovar és baktérium képes lebontani, így a termőtalajban is léteznek cellulózbontó baktériumok, amelyek a cellulózt humusszá alakítják. A szármaradványok lebomlásának gyorsasága egyrészt a talaj általános állapotától, másrészt a szármaradványok aprítási méretétől, kémiai összetételétől függ. 
A szármaradványok széntartalma magas, míg a nitrogéntartalma alacsony, ezért 
a bontó baktériumok a talajból építik be a szervezetükbe a nitrogént, amivel csökkentik a növények által felvehető mennyiséget.

Ezt nevezzük pentozán hatásnak. Ez a hatás megelőzhető a szármaradványok lebontásának felgyorsításával, mert ez esetben a lebomlás végbemegy a növények jelentősebb mértékű nitrogénfelvételi igényét megelőzően.

Erre, valamint általánosságban a szárlebontás elősegítésére kínál megoldást a Bio-Nat Kft. új terméke, amelynek lényegéről Justus Lilla tájékoztatta lapunkat.
„A Mikro-Vital C+ termékünk két olyan új baktériumot is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek segítségével. Ezenkívül a talajban több közvetlen és közvetett funkciójuk is van. A foszfátokat oldható- vá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, valamint nitrogént kötnek. Cellulózbontó hatásukon kívül proteázokat (fehérjebontókat) és kitinázokat is termelnek.

Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását.”

Címkék: talaj előkészítés, szárelbontás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

AMAZONE – Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 m ...

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű ...