TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Nem csupán vetőmagot értékesítünk

Nem csupán vetőmagot értékesítünk

Növénytermesztés - 2017.02.23

„A Karintia Kft. kiváló minőségű tavaszi és őszi vetőmagvakat szaporít, dolgoz fel 
és forgalmaz, amelyekkel jelen van immáron az egész országban közvetlenül, illetve viszonteladóinkon keresztül” – mondta el lapunknak Körösi Tibor, a cég fejlesztési vezetője, akivel az Agromashon beszélgettünk.Nem csupán vetőmagot 
értékesítünk

Hosszú idő telt el, amióta a Karintia legutoljára részt vett Agromashon. A visszatérés egyik apropója, hogy országos lefedettségű hálózattá fejlődött a cég. Ráadásul a dinamikus fejlődés eredményeként a Karintia Vas megye legnagyobb árbevételű mezőgazdasági vállalkozása.

Búzanemesítés 
 a pannon régióban

Kivételes a helyzetünk. A Mauthner cégcsoport, amelynek 16. éve vagyunk tagja, már három nemesítőházzal büszkélkedhet. Az innen származó, saját nemesítésű kalászos-, szója-, napraforgó- és repcefajták biztosításától kezdve egészen a termés felvásárlásáig jelen tudunk lenni a termők életében. Érdemes beszélni a kutatási háttértőkéről, amellyel a Karintia a Mauthner Csoportnak köszönhetően rendelkezik. Az egyik központ, ahol fajtanemesítések folynak a pannon régióban, a magyar határ közeli Probstdorfban található. A szélsőséges klímájú térségben 500 mm alatt van a csapadékmennyiség, a telek kemények, a nyarak pedig forróak, ezért az ott nemesített anyagoknak a hazai időjárás sem jelenthet komoly kihívást. Idén hetvenéves a kutatóbázis, amelynek munkájával partnereink június elején nemzetközi fajtabemutatónk keretében ismerkedhetnek meg. A legismertebb a tíztonnás fajtaként elhíresült, NAK-termésversenygyőztes BALATON őszi búza, amely hazánkban is köztermesztésben van.

A BALATON-nak ma már vannak házon belüli kihívói, mint például a szálkás kalászú GAUDIO, amely ugyanezt a bőtermő képességet és kicsivel még jobb minőséget képes produkálni.

Az elmúlt év igen csapadékos volt, ám fajtáink ismét jól szerepeltek: a bő termés mellett kiválóan vizsgáztak a gombabetegségekkel szemben. Voltak termelők, akik egy-egy gombaölő kezelést ki is hagytak a technológiából. Ausztriában a gazdák támogatása a permetezés számával is összefügg, vagyis minél kevesebb vegyszert használ a termelő, annál több támogatást kap. A piac igényei régóta rákényszerítik a fejlesztőket, hogy betegségeknek maximálisan ellenálló fajtákat hozzanak létre. A másik fontos különbség a piac többi szereplőihez képest, hogy alacsonyabb tőszámmal kell vetni a vetőmagjainkat. Tévedés azt gondolni, hogy drágábbak vagyunk, mint versenytársaink. A hektárköltség alapján összességében alacsonyabb áron kínáljuk a termékeinket, mint a legtöbb konkurensünk. 2016-ban több mint 30 helyszínen végeztünk kísérleteket Magyarországon. 2017-ben pedig még több kalászoskísérletet helyeztünk ki az Alföldre is. Az eredményeket szeretnénk közszemlére bocsátani, ezért május végétől országszerte számos, előadással egybekötött határszemlét tervezünk. 
A pontos helyszínek és időpontok a 
www.karintia.hu honlapunkon lesznek megtalálhatóak. A fentiekből egyértelmű, hogy a cég egyik „húzóágazata” a BŐTERMŐ és PRÉMIUM kalászos fajtákban rejlik.

Sikernövény lett a szója

Szójavetőmag tekintetében piacvezető vállalat lett a Karintia. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint hogy a bőtermő szójafajták többsége már elfogyott. Az extra támogatás nagy lendületet adott a szójának, megkétszereződött a bevetett területek mérete az utóbbi években. 2016-ban háromtonnás lett az országos átlag, és idén további, akár jelentős növekedéssel számolunk. A szójával százezer hektár fölé is el lehet jutni. A hazai piac ezt könnyedén „felveszi”, erre garancia a jelentős fehérjekiszolgáltatottság mellett a GMO-mentesség.

Mi elsősorban vetőmag-előállító és -kereskedő cég vagyunk, de partnercégeinken keresztül a szója optimális termesztéséhez javaslatokat teszünk növényvédelemre, tápanyag-utánpótlásra is. Fajtáink az éréscsoportokat teljesen lefedik. Három új fajtánk a szuperkorai éréscsoportból garantálja a korai betakaríthatóságot, így másodvetésre kiválóan alkalmazhatóak. A hazai viszonylatban közepes éréscsoportba tartozó, bőtermő SINARA (00) és SIGALIA (00), a két húzófajtánk rendkívül erős kezdeti fejlődésű, jó gyomelnyomó képességű. 
A rövid tenyészidőnek köszönhetően őszi növénykultúra biztonsággal vethető utánuk. Az ország déli területeire a bevált REGALE (I) fajtánk két további fajtával egészült ki. Az ENERGY (0) az univerzalitásával, az ATLANTIC (I) kiemelkedő terméspotenciájával komoly érdeklődésre számíthat. Kiváló genetikáink természetesen idén is többkomponensű oltással ellátott vetőmaggal párosulnak, ami 
a minőség garanciája.

A beszélgetés zárásaként megtudom, hogy a Karintia ez évtől kezdve a sörárpára is kiemelt figyelmet fordít. „A célunk, hogy kezdetektől végigkísérjük a gazdákat. Mi nem csupán vetőmagot értékesítünk, hanem a szükséges inputanyagok biztosítása mellett fel is vásároljuk a termést, immár az ország egész területén.”
Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos kihívások várnak a növényorvosokra

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, ezért a növényorvosok, ...