A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

BIOFIL – A növényre váltott tudomány

Növénytermesztés - 2015.05.25

Nyári tarlókezelés hatékonyan BIOFIL baktériumkészítményekkel

BIOFIL – A növényre váltott tudomány


Miért fontos a nyári tarlóbontás?
A növényi maradványoknak (gyökér, szár, levél) repce és gabonatarló esetében is fontos szerepük van a természetes tápanyag visszapótlásában, így „vétek” letakarítani a szántóföldekről! Ha a repce és a gabonatarló lebontása nem irányítottan zajlik, akkor jelentős veszélyként kell számolnunk a patogén mikrobák megjelenésével. A fuzárium ugyanis nagyon jó cellulózbontó képességgel rendelkezik, és ha elterjed, komoly károkat okozhat, így aztán a védekezés ellene súlyos költségeket jelenthet.
A spontán lebomlási folyamatok gazdaságossági és ökológiai szempontból nem hatékonyak. A lebontó folyamatok bonyolult, egymásra épülő mikrobiológiai, biokémiai folyamatokból állnak. Különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) és egyéb, lebontásban részt vevő szervezetek aktív részesei e folyamatnak. Ha talajoltással megindítjuk e természetes lebontási folyamatokat azzal, hogy a bennszülött baktérium- és gombaközösségek lebontó tevékenységét támogatjuk, a különböző növényi részek optimális esetben 1-2 hónap alatt teljesen elbomlanak, humifikálódnak. Azért fontos a baktériumos talajoltás, mert az mintegy indító lökést ad, melyre aztán már aktívan ráépülhet a többi folyamat.

biofil
Mi történik, ha elhagyjuk 
a szárbontást?
1. A le nem bontott növényi részek akadályozzák a megfelelő aprómorzsás magágyak kialakítását.
2. Kiváló búvóhelyet nyújtanak a talajlakó kártevők számára, pl. pocok, csócsárló.
3. A le nem bontott növényi részeken telepednek meg és onnan fertőznek vissza a növénypatogén gombák (pl. fuzárium) és baktériumok.
A szárbontást követően:
1. A talajunk humusztartalma növekszik, 
a talajképződés folyamatát segíti.
2. A mikrobiális élet élénkül.
3. A BIOFIL baktériumkészítmény egyes törzsei hatására a talajszerkezet javul, 
a kapilláris rendszer kiegészül, helyreáll.
4. A BIOFIL készítményben lévő baktériumok sziderofór termelő tulajdonságukkal gátolják a patogén gombák fejlődését, szaporodását (szklerotínia, fuzárium).
5. Jelentős mennyiségű tápanyag (N, P, K, mikroelemek, stb.) válik a növények számára felvehetővé a lebontott szerves anyagból.
6. A BIOFIL készítményben lévő baktériumok egyes törzsei egymást kiegészítő enzimaktivitással (elsősorban celluláz, xilanáz, beta-glikozidáz) rendelkeznek, így hatékonyan bomlanak el a növényi maradványok.
7. A nitrogénkötő Azotobacter chrococcum révén elkerülhető a káros pen-tozán hatás, mely nemcsak nitrogénnel dúsítja a talajt, hanem növényi hormontermelő képessége révén serkenti az új növényállomány növekedését is.
Nyáron – megfelelő talajnedvesség esetén – azért működnek hatékonyan a 
BIOFIL baktériumkészítmények a nyári tarlóbontásban, mert ideálisak a körülmények a baktériumok számára. Ilyenkor bőséges a tápanyagforrás, sok szerves anyag áll rendelkezésre. Optimális a talajhőmérséklet, és nem lép fel stressztényezőként a növényvédőszer-, kemikália- és műtrágyahasználat. A nyári időszakban a legélénkebb a talajélet.

Gondoljon már most a repce- és a gabonatarló szakszerű kezelésére, elbontatására, és keresse szaktanácsadóinkat az alábbi elérhetőségeken!

TERRAGRO Kereskedelmi Kft.
1095 Budapest, Soroksári út 48-54.
Telefon/fax: 06 (1) 793-2670
e-mail: info@terragro.hu 
www.terragro.hu


Címkék: