TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Növénytermesztés - 2024.07.08

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk az élénk piros, a kisgyermekek által olykor katicabogárnak hitt, fekete foltos bogárral a verőköltő bodobáccsal. A jellemzően csoportokba verődő bodobács szinte minden kertben jelen van, így érthető az aggodalmunk: vajon árt, vagy használ a növényeinknek e rovar jelenléte?

Verőköltő bodobács: barátunk vagy ellenségünk?

A verőköltő bodobács rendkívül gyakori bogár Magyarországon, szinte nem létezik kert nélkülük. Ahhoz, hogy megértsük, vajon ártalmas, vagy hasznos-e számunkra ez a piros apróság, nem árt, ha tisztában vagyunk a fontosabb jellemzőivel, előfordulási helyeivel és táplálkozásával.

A bodobács legfontosabb jellemzői

Megjelenése:

A bodobácsok élénk színűek, vörös alapon fekete mintázatúak, ami nagyon feltűnővé teszi őket.
 

Előfordulási helyei:

A bodobácsok Európa-szerte elterjedtek, különösen Közép- és Dél-Európában, emellett Közép- és Nyugat-Ázsiában is gyakoriak illetve Észak-Afrika bizonyos részein is előfordulnak.
 

A bodobács élőhelye:

Találkozhatunk velük parkokban, kertekben és más zöldterületeken egyaránt. Különösen kedvelik a hársfa és az akácfa környezetét, ahol rendszerint nagy számban gyűlnek össze. Gyakran látni őket a fa kérgén vagy a lehullott levelek között. Szívesen tartózkodnak a növények tövénél, különösen ott, ahol elhalt növényi anyagok találhatóak. Szeretik a napos, meleg helyeket, ezért falak tövében, kövek alatt vagy más napfénynek kitett helyeken is előszeretettel sütkéreznek.
 

Életmódja:

A bodobácsokat ritkán láthatjuk magukban, jellemzően nagyobb csoportokban gyűlnek össze, Főként tavasszal és ősszel aktívak, amikor a hőmérséklet enyhébb. A tavasz első melegebb napjain biztosan találkozhatunk velük a kertekben, és az ősz végét, a hideg közeledtét is jelzik csoportokba gyűlve a fák délre néző tövein. Télen kevésbé, esetenként napos időben láthatóak. 

A bodobácsok a talaj közelében élnek, ahol könnyen megtalálják az elhalt növényi anyagokat. Ezek a területek ideálisak számukra, mivel táplálékot és búvóhelyet biztosítanak nekik.

 

A bodobács táplálkozása

Étrendje többféle táplálékból áll.

A legfontosabb táplálékforrásai közé tartoznak:

 • Elhalt növényi anyagok,
 • Hársfa és egyéb növények lehullott magjai,
 • Különböző, főként sérült növények nedvei (amelyekből könnyebben hozzáférnek a tápanyagokhoz).
 • Elpusztult rovarok maradványai,
 • Bomló szerves anyagok,
 • Alkalmanként más rovarok tojásai és lárvái.

A bodobácsok e sokféle táplálkozási szokása lehetővé teszi számukra, hogy különböző környezetekben is megéljenek, miközben hozzájárulnak az ökoszisztéma egyensúlyához a bomló szerves anyagok feldolgozásával és a tápanyagok visszaforgatásával a talajba.

Szaporodás:

A bodobácsok tavasszal párosodnak, majd a nőstények a talajba rakják a petéiket. A lárvák a nyár folyamán kelnek ki. Sokszor láthatjuk őket összeragadva, mivel a hímek és a nőstények párosodás közben összekapcsolódnak. Ezzel biztosítják a sikeres megtermékenyítést, és megakadályozzák, hogy más hímek megtermékenyítsék a nőstényt.

Viselkedés:

Társas életmódjuk megkönnyíti a párkeresést és a védekezést a ragadozók ellen. A bodobácsok ártalmatlanok az emberekre és az állatokra nézve.

Bodobács hasznos vagy kártékony a kertnek?

A verőköltő bodobács hatásai az emberekre, a növényekre és az ökoszisztémára nézve többféleképpen értékelhetők.

Hasznos tulajdonságai:

 • Az elhullott növényi anyagok és elpusztult rovarok fogyasztásával segítik a szerves anyagok lebontását és a talaj tápanyagtartalmának növelését.
 • Bár főként növényevők, a bodobácsok néha kisebb rovarokat is elfogyasztanak, amelyek potenciális kártevők lehetnek. Ez közvetett módon hozzájárulhat a kert vagy a természetes élőhely egészségének fenntartásához.  
 • A bodobácsok maguk is táplálékul szolgálnak számos madárnak és más rovarevő állatnak, így részei a táplálékláncnak és támogatják a biodiverzitást.
 • A bodobácsok jelenléte segíthet csökkenteni a növényvédelemben használt vegyszerek mennyiségét, mivel természetes módon szabályozzák a növények környezetében található szerves anyagokat és kisebb rovarpopulációkat.
 • Biológiai indikátor szerepük is lehet, hiszen a bodobácsok populációja és viselkedése információt nyújthat a helyi ökoszisztéma egészségi állapotáról. Stabil és egészséges bodobácspopuláció jelezheti, hogy a környezet kevésbé szennyezett és megfelelő élőhelyet biztosít a különböző fajok számára.Kártékony tulajdonságai:

 • Nagy számban megjelenve a bodobácsok károsíthatják a növényeket, különösen a virágokat és a magokat. Ez különösen akkor probléma, ha a bodobácsok nagy kolóniákban élnek és táplálkoznak egy adott területen.

Az emberekre nézve teljesen ártalmatlanok, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket és nem okoznak jelentős károkat.

A bodobács írtása házilag

A bodobácsok a kertészek és a háztulajdonosok számára leginkább esztétikai kellemetlenséget jelentenek, de jelenlétük ellen természetes és környezetbarát módszerekkel hatékonyan védekezhetünk.

Előnyös lehet, ha a bodobácsok természetes ellenségeit támogatjuk a kertünkben, például madarakat és más rovarevő állatokat. Bizonyos madarak, mint például a verebek és cinkék, megeszik a bodobácsokat. Madáretetők és madárházak kihelyezésével ösztönözheti a madarak jelenlétét.

Gyíkok, békák és más rovarevő állatok szintén fogyasztják a bodobácsokat. Biztosítson nekik megfelelő élőhelyet a kertben, például kövekkel vagy farakásokkal..

Tartsa rendben a kertjét, távolítsa el a lehullott leveleket, virágokat és magokat, amelyek vonzzák a bodobácsokat

Egyes illóolajok, például a levendula, borsmenta vagy teafaolaj, természetes rovarriasztóként működhetnek. Készítsen oldatot ezekből az olajokból és permetezze a problémás területekre.

Bár a bodobácsok jelenléte, különösen nagy számban megjelenve, zavaró lehet, általánosságban véve hasznos tagjai az ökoszisztémának. Lebontó szerepük, a kártevők szabályozásában való részvételük és a természetes táplálékláncban betöltött szerepük mind hozzájárulnak a környezet egészségéhez és egyensúlyához.
 

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gazdálkodás nehéz talajon, forgatás nélkül

Legfontosabb termelőeszközünk a talaj! Ahhoz, hogy jól gazdálkodjunk rajta és vele, meg kell ismernünk és ...