TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Növénytermesztés - 2024.07.06

Nyár elején a repce és a kalászosok aratásával kezdetét veszi a betakarítás várva várt időszaka. A munka sikerét jelentő termés és hasznosítható melléktermékei mellett, a látszólag haszontalannak tűnő tarlómaradványok komoly potenciált hordoznak magukban.

A felvezetőben említett tarlómaradványok a következő kultúra számára hektáronként akár 80-100 kg nitrogén (N), 30-50 kg foszfor (P) és 50-100 kg kálium (K) hatóanyaggal egyenértékű hasznosítható tápanyagforrást is biztosíthatnak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a tarló jelentette agrotechnikai és növényvédelmi problémákról.

Cellulózbontás célkészítménnyel

Magyarországon a Geosan Kft. volt az első, amely cellulózbontó célkészítményt fejlesztett.

Termékük, a GeoCell-1 az elmúlt 20 évben már bizonyított: a szármaradványok bontásán fölül a termék baktériumai nemcsak a kultúrnövényre gyakorolnak kedvező hatást, de a gyökérzónában koncentrálódó talajéletet is serkentik. Ennek oka, hogy a GeoCell-1 baktériumtörzseit (Cellvibrio vulgaris és Pseudomonas fluorescens) az akkor még működő fűzfői papírgyár papíriszap lerakójából spontán konzorciumként izolálta a cég. Ez egy természet alkotta társulás: a baktériumok nagy hatékonysággal és széles hőmérsékleti tartományban (5−30°C) bontják a cellulóz-, hemicellulóz- és lignin tartalmú maradványokat. Aktivitásukat a hideg, de fagymentes időszakokban, savasabb jellegű talajok esetén is megőrzik. A termék serkenti a talaj mikrobiális életét, fokozza a gyökérnövekedést, ezáltal a tápanyagfelvételt.

A GeoCell-1 használatával a növényi kórokozók élettere leszűkül, a termelt szideroforok segítségével a fertőzöttség veszélye is csökken.

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

A GeoCell-1 növénypatogén gombára gyakorolt hatása

A GeoCell-1 elsősorban őszi tarlóbontásra ajánlott, 10−15 L/ha dózisban. Folyékony állaga miatt a termékben lévő baktériumok azonnal munkához látnak, a fagyok beálltáig intenzíven szaporodnak és a hideg elmúltával újra aktivizálódnak.

Amit sokáig nem tudtunk a humuszképződésről

Tavaszi-nyári tarlókezelésére, így a melegebb, szárazabb időben való alkalmazásra, illetve magasabb lignin tartalmú maradványok bontására fejlesztették ki a GeoLignoCell nevű szárbontó készítményt. Az 1−2L/ha dózisban is hatékony GeoLignoCell tarlóbontó összetételének köszönhetően a nehezen bomló, magasabb lignin tartalmú szármaradványok esetében is hatékony. Mivel a tarlómaradványok magas szén:nitrogén (C:N) aránya miatt rövid időn belül a nitrogén válik limitáló tényezővé a táblán, így a pentozánhatás csökkentéséért a termékben található nitrogénkötő Azotobacter beijerinckii felel.

 A szárbontásban domináns Cellvibrio fulvus munkáját a Pseudomonas fluorescens és a Bacillus amyloliquefaciens is segíti, melyek a foszfor gyors hozzáférhetőségét is biztosítják növényeink számára. A termék törzseinek széles eszköztár (antibiotikumok, szideroforok) áll rendelkezésre a csírakori patogének, a gyökérnyak befűződését és palántadőlést okozó baktériumok és gombák ellen is. A hasznos baktériumok munkájával felgyorsított szárbontás előnyei szinte azonnal – akár pár hónapon, egy éven belül – érvényesülnek, de ez csupán a rövid távú előny, hiszen a talaj termőerejének fenntartása unokáink érdeke.

A talaj szerves szénkészlete, a humusz, az elhalt mikrobasejtekből és anyagcseretermékekből halmozódik fel oly módon, hogy ezek a parányi élőlények „megeszik” a növények gyökereit, szármaradványait és a gyökérváladékokat, nem pedig magukból a növényekből, mint azt korábban feltételezték. Mára bebizonyosodott, hogy a humuszanyagok képződésében vezető szerepe a mikrobaközösség változatos összetételének van, nem pedig a talajtípusnak vagy a termesztett növény fajtájának.

Versenyképes termelési viszonyok között a mikrobiológiai talajoltás az egyetlen mód, hogy pótoljuk azokat a mikrobákat, amelyek hatást gyakorolnak a humuszképződésre, a gyors és intenzív szárbontásra, valamint a talajban található lekötött növényi tápanyagok felszabadítására.

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Cellulóz bontása GeoCell-1 baktériumokkal

 

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Címkék: Geosan, Attendsa, tarlókezelés, szárbontás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. ...

A kalászosok, különösen a lágybúza tekintetében Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a ...