TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Egészséges vetőmag és növénykultúra, a Cortevával

Egészséges vetőmag és növénykultúra, a Cortevával

Növénytermesztés - 2024.07.01

A magyarországi mezőgazdaságot 2024-ben is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban dúló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. Ilyen körülmények között szükség van egy stabil pontra, amelyre támaszkodni lehet. Ilyen a Corteva, egy globális, tisztán mezőgazdasági vállalat.

Ötvözi az iparág vezető innovációit, a szoros kapcsolattartást az ügyfelekkel, és az operatív végrehajtást, hogy nyereséges megoldásokat kínáljon a világ legégetőbb mezőgazdasági kihívásaira. Előnyös piaci preferenciát teremt a Corteva egyedülálló forgalmazási stratégiája, valamint a vetőmagok, növényvédelmi és digitális termékek és szolgáltatások kiegyensúlyozott és globálisan sokszínű kínálatával. A mezőgazdaság legelismertebb márkáival és a növekedés előmozdítására jól pozícionált technológiai ajánlataival a vállalat maximalizálhatja a mezőgazdasági termelők hatékonyságát, együttműködve az élelmiszer-ellátási rendszer szereplőivel. A cég még csak ötéves jubileumát ünnepli, de egyéb szervezeti formában 220 esztendeje van a piacon, ennek megfelelő tudáskincset és tapasztalatot halmozott fel.

Javítja a termelők és a fogyasztók életminőségét, fejlődést biztosítva az elkövetkező generációknak, a Corteva Agriscience (agrártudományi) nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat, amely fenntartható megoldásokon dolgozik. Ezek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még kihívásokkal teli időszakban is.

Egy csapatban a termelőkkel 

Ha már fenntarthatóságról van szó, a Corteva e fogalomba beleérti a gazdálkodókat is, hiszen ha a termelők bedőlnek, velük dől az egész ország. „Elkötelezettek vagyunk a párbeszédre a gazdálkodókkal, így ismerhetjük meg a kihívásokat, amelyekkel szembesülnek. Számítunk a visszajelzéseikre, hiszen csak velük együtt tudjuk fejleszteni portfóliónkat. A Corteva továbbra is az innovációra és a fenntarthatóságra koncentrál, hogy teljesítse célját és javítsa a gazdálkodók és a fogyasztók életminőségét” – nyilatkozta a cég sajtótájékoztatóján Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

A párbeszéd nem egyszerű dolog. Sok gazda az utolsó pillanatban dönt a kukorica és a napraforgó között. Reggel határozza el, hogy délután melyiket vesse. A több, mint szeszélyes éghajlat miatt alternatív növényeket, vetőmagot és technológiát keresnek. Figyelmük egyre inkább a cirokra, mákra, olajretekre, durumbúzára irányul.

Tudományos alapon

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2024-ben 1,9 millió hektár. A kukoricáé 796.076 hektár, a napraforgóé pedig 699.978 volt, amelyek május közepéig csaknem 100 százalékban teljesültek. Az alacsony terményárak miatt a 2023-as betakarítás után a csekélyebb nyereség kevesebb beruházást eredményezett 2024 tavaszán. A gazdálkodók továbbra is az alacsonyabb árakat és a költséghatékonyságot részesítik előnyben és nyitottak az alternatív, kevésbé inputanyag-igényes kultúrák felé.

A vállalat jelentős erőforrásokat fektet a kutatás-fejlesztésbe, hogy innovatív termékeket és megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe. Ezekkel javítani tudják hatékonyságukat, ugyanakkora területen, kevesebb erőforrásból, többet termelni, a világ növekvő népességét elegendő, egészséges és tápláló élelmiszerrel ellátni. A Corteva közel négymillió dollárt fektet naponta a kutatás-fejlesztésbe és 2023-ra elérte célját, hogy újonnan fejlesztett megoldásainak száz százaléka megfeleljen saját szigorú fenntarthatósági kritériumainak.

A Corteva az idén is az innovációra és a fenntarthatóságra összpontosít, amit a vállalat egyre növekvő, magyar gazdáknak elérhető vetőmag-, növényvédő szer és biológiai termékek portfóliója is tükröz. E munka eredményeként már elérhető a csekély pergési hajlamú és kiváló olajtartalmú Pioneer® őszi káposztarepce hibridek legújabb generációja, a NextGen hibridek. A vállalat a kiváló minőségű vetőmagjai mellett a gazdálkodók figyelmébe ajánlja hatékony növényvédelmi megoldásait, például kalászosokban a Verben™ és a Queen™ gombaölőt, kukoricában és napraforgóban a Teflix® talajfertőtlenítőt, repcében a Runway™ és Belkar™ gyomirtókat, a Magma® és Sherpa Duo® rovarölőket, valamint búzában, árpában és tritikáléban a Bizon™, napraforgóban a Viballa™ gyomirtót.

Biológiai termékek

A Stoller és a Symborg közelmúltbeli felvásárlásával a Corteva globális piacvezetővé vált a biológiai termékek piacán, összhangban azzal a törekvésével, hogy vezető szerepet töltsön be a mezőgazdasági termelőknek világszerte kínált egyedi, fenntartható megoldásokkal. A Corteva biológiai termékei megbízható partnerei a gazdálkodóknak, mivel azok az egyedi helyzetek kezelésével rendkívül hatékony megoldásokat kínálnak, amelyek kiegészítik a jelenlegi gazdálkodási gyakorlatot. Ezek a megoldások a természetből merítenek, és segítik a gazdaságok jó működését, a termelékenység és nyereségesség fenntartását, javítását.

A Corteva portfóliója segít a növényeknek a tápanyagok hatékonyabb felhasználásában, valamint a fiziológiai folyamatok javításában, elősegítve növekedésüket, fejlődésüket. A vállalat jelentős előrelépést tett a biológiai termékek piacán azzal, hogy tavaly év végén bevezette a hazai piacra a BlueN® mikrobiológiai terméket, amely a Methilobacterium symbioticum SB23 törzsű endofita baktériumot használja arra, hogy a levegőben lévő nitrogént a növények számára elérhetővé tegye.

Rozsi József, az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója felszólalt a sajtótájékoztatón, Pázmándi Ritával, a Corteva hazai kommunikációs vezetőjével a pódiumon beszélgetve. Szerinte, aki nem fejlődik, az lefelé indul. Jelenleg hazánkban perspektivikus fejlődés tapasztalható. Javasolja, hogy keveset szántsanak, és minél kisebb mennyiségű kemikáliát juttassanak ki, ezért fontos hatékony szereket használni. Gazdaságukban „mindent használ” a Cortevától, hibrideket vet. A Corteva kukoricából jelentős nyereségük származott. Állandóan számolni kell, és figyelni új lehetőségeket. Javasolja, hogy először kis léptékben, mondjuk, 20 hektáron ki kell próbálni mindent. Nagyon kevés növény van, amelyet biztonsággal be lehet tenni a vetésforgóba, ezért előnyös egy világcég tapasztalatára hagyatkozni.

Címkék: vetőmag, corteva agriscience
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

"Atomenergia nélkül nem lesz klímasemleges Magyarország ...

A nemzeti zöldgázstratégiákkal, a fenntartható biomassza-felhasználás felé vezető utakkal és a nem időszakos ...