TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Piacvezető magyar fajták a rozs- és tritikálé-tömegtakarmány termesztésében

Piacvezető magyar fajták a rozs- és tritikálé-tömegtakarmány termesztésében

Növénytermesztés - 2024.03.05

A magyar szántóföldi növénynemesítés – kormányzati akarat mellett – még képes folytatni több mint 160 éves eredményes küldetését az önellátó és szuverén élelmiszer-gazdaság megteremtésében. Ebben a tekintetben a szuverenitás a biológiai alapoknál (fajta és vetőmag) kezdődik.

A gazdasági szuverenitás legalább olyan fontos, mint a politikai – főként, ha élelmezésbiztonságunk forog veszélyben! Sajnos jelenleg nagymértékben ki vagyunk szolgáltatva – gyarmattá váltunk – ezen a létfontosságú területen, ami jelenleg – és a jövőben is – nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. (Lásd amerikai és ukrán gabona is!) Elsősorban magyar tulajdonban lévő (állami és magán) biológiai alapjainkra kell újból felépíteni a szuverén élelmiszer-gazdaságunkat.

A Kruppa-Mag Kutató Kft., mint kizárólag magyar tulajdonú nemesítőház, ennek szellemében tevékenykedik. A klímaváltozás következtében logikusan várható a tömegtakarmányként (szilázs) történő termesztés és hasznosítás további növekedése, mert ezzel az állattenyésztés biztonságosan termeszthető, magas fehérjetartalmú (18-23%) és sok emészthető (75-80%-ban) rostot tartalmazó rozs- és tritikálészilázst tud felhasználni.

Szilázs-vetőmagkeverékeink

A Ryefood rozsfajtánkat egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozsszilázs), amelynek nagy előnye, hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt – ezzel biztosítva a tömegtakarmány-szükséglet egyre jelentősebb részét. A rozsszilázsnak különösen nagy jelentősége van a tejelőtehenészetek takarmányozási stratégiájában, amit nagyszerűen ki lehet egészíteni tritikálészilázzsal és őszi borsós vagy őszi bükkönyös (szöszös és pannon) keverékeivel. Ugyanezt tudják a Hungaro és Dimenzio tritikáléfajtáink és pillangós keverékeik (őszi bükkönyös és őszi borsós) is – 10-14 nappal később betakarítva. A Dimenzio szilázs1 keverék:  Dimenzio  tritikálé- és őszi borsós szilázs-vetőmagkeverék (30% borsó-, 70% tritikálé-vetőmag). Javasolt vetőmagmennyiség: 150  kg/ha. A Dimenzio szilázs2 keverék:  Dimenzio  tritikálé- és őszi bükkönyös (szöszös és pannon) szilázs-vetőmagkeverék (30% bükköny-, 70% tritikálé-vetőmag). Javasolt vetőmagmennyiség: 150  kg/ha.

A keverékek pillangós társnövényei a Szarvasi Medicago Kft. kiváló fajtái. A Dimenzio tritikáléfajtánk – a Hungaróhoz hasonlóan – önmagában is nagy mennyiségű és kiváló szilázshozamra képes, viszont ezekkel az őszi pillangósokkal társítva – mivel a társított pillangós növények harmonikusan együtt fejlődnek a Dimenzio tritikáléval, és a pillangós ellátja plusz nitrogénnel is – kiváló minőségű, magasabb fehérjetartalmú és kiváló  rostemészthetőségű szilázst produkálnak.

Piacvezető magyar fajták a rozs- és tritikálé-tömegtakarmány termesztésében

 Dimenzio tritikálé-szilázsállomány, 2022. április 26., Hajdúböszörmény

Betakarításukat (kaszálás) a tritikálé kalászolásának kezdetére kell időzíteni, ami átlagos évjáratban április 20–25. között van. A területet a betakarításuk után még tavaszi fővetésű növényekkel eredményesen lehet hasznosítani, nem zsarolják ki a talaj tápanyag- és vízkészletét. A trittikálé később betakarítva (a szem tejes érésekor, amikor a növény még zöld) kiváló és nagy mennyiségű (40-60 t/ha szilázs) tömegtakarmányt biztosít a növendék és hízómarháknak is. Fajtáink a gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kiváló minőséget és jó hozamot biztosítanak. A fajtáinkból előállított rozs- és tritikálészilázs a hazai tömegtakarmányok egyre jelentősebb részét teszi ki, sőt a klímaváltozás miatt egyre inkább ezekre a kiváló gabonaszilázsokra lehet biztonságosan alapozni a tömegtakarmányozást!

A fajtáinkból előállított rozs- és tritikálészilázs a hazai tömegtakarmányok egyre jelentősebb részét teszi ki, sőt a klímaváltozás miatt egyre inkább ezekre a kiváló gabonaszilázsokra lehet biztonságosan alapozni a tömegtakarmányozást!

Kiváló lucernafajtánk gyengébb területre

A hagyományos tömegtakarmányok közül a lucernatermesztéshez is nélkülözhetetlen a kiváló magyar biológiai alapok (fajta és vetőmag) használata, ilyen például az Olimpia lucernafajta, amely gyengébb termékenységű (homok) területeken is eredményesen termeszthető

Piacvezető magyar fajták a rozs- és tritikálé-tömegtakarmány termesztésében

Címkék: vetőmag, rozs, tritikálé, lucerna, kruppa mag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...