TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Növénytermesztés - 2024.03.04

Több hatóanyaggal végzett korai posztemergens kezeléssel megelőzhető a terméscsökkenés

A kukorica gyomirtása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé, hiszen számos hatóanyag és készítmény áll a rendelkezésünkre. A kérdés csak az, hogy milyen fejlettségnél nyerjük a kezeléssel a legtöbbet, ami a legnagyobb termést eredményezi.

A felhasználható készítményekkel gyakorlatilag a kukorica bármely fenológiai fejlettsége mellett hatékonyan tudunk védekezni. Kis túlzással a derékig érő kukoricából is el tudjuk távolítani az azonos nagyságú gyomnövényeket is. Természetesen itt is az a kérdés, hogy mit veszítünk azon, amit nyerünk, hiszen a gyomnövények által okozott termésveszteség ekkor már jelentős. E károkozás addig a legjelentősebb, amíg a gyomok és a kultúrnövény ugyanabból a talajrétegből szerzi be a vizet és a tápanyagokat.

Pont ezért az egyik legjobb időpont a kukorica gyomirtására a gyomnövények 1-3 leveles állapota vagy a kétszikűek 2-4 leveles állapota. Ebben az időpontban a már kikelt gyomnövények ellen levélen keresztül nagy hatékonysággal tudunk védekezni, viszont szükség van még a talajon keresztüli tartamhatásra is az újonnan kelő gyomok ellen. Ebben a védekezési időpontban kiváló hatékonyság mellett a lehetséges károkozás mértékét is minimálisra csökkenthetjük. Az ennél későbbi időpontban elvégzett gyomirtások mellett már bizonyított, hogy a kár bekövetkezett, ami végső soron a termés csökkenésében mutatható ki.

Két termékben három hatóanyag

Ezek után már csak a megfelelő készítményre van szükségünk a korai posztemergens kezeléshez. A BASF Hungária Kft. az Akris® Triót javasolja a kezelés elvégzésére. A csomag három hatóanyagot tartalmaz két készítmény formájában. Az Akris® dimeténamid-P-t és terbutilazint tartalmaz, ami mellé a mezotrion került be a csomagba. A mezotrion és a terbutilazin erős, látványos levélen keresztüli hatékonyságot biztosít, a talajhatásról pedig mindhárom hatóanyag gondoskodik. Összeségében egy jól elvégzett Akris® Trio-kezeléssel biztos gyomirtó hatást kapunk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, megelőzve azok károkozását. 

Az Akris® SE dimeténamid-P hatóanyaga elsősorban magról kelő egyszikű gyomok ellen hatékony, de a legjelentősebb kétszikűek, mint például a parlagfű, a disznóparéjfélék ellen is erős mellékhatással rendelkezik. A másik hatóanyag, a terbutilazin hatásspektruma magról kelő kétszikűek ellen kitűnő, így a gyári kombináció preemergensen alkalmazva, bemosó csapadékkal a magról kelő gyomok teljes köre ellen hatékony.

A mezotrion szisztémikus hatású vegyület, felszívódása gyökéren és levélen keresztül is megtörténik. Elsősorban a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen biztosít gyors és látványos hatékonyságot. Az évelő kétszikű gyomok ellen mellékhatással rendelkezik, azok növekedése a kezelés után egy időre leáll, biztosítva ezzel a versenyelőnyt a kultúrnövény számára.

Az Akris® Trio 2 liter Akris®-t és 125 g mezotriont tartalmaz hektáronként. A hatóanyagok tökéletesen kiegészítik egymást. Használatukkal gyors és látványos levélen keresztüli hatékonyságot és hosszú tartamhatást kapunk.

Az eredmény magáért beszél

A következő képen az Akris® Trio hatékonysága látszik korai posztemergensen kijuttatva, a kétszikű gyomnövények 2-4 az egyszikűek 1-3 leveles fejlettségénél. A területen összetett gyomflóra volt jelen: parlagfű, napraforgó árvakelés, fehér libatop a kétszikűek közül, valamint kakaslábfű és zöld muhar az egyszikűek közül.

Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Akris® Trio gyomirtó hatékonysága május 29-én

Összefoglalva a kukorica gyomirtására az egyik legjobb időpont a korai posztemergens kezelés, hiszen itt a gyomok még éppen csak megjelentek a területen, károkozásuk ezáltal minimálisra redukálható. Ebben az időpontban kihasználhatjuk az Akris® Trio gyors levélen keresztüli hatékonyságát. A biztos gyomirtó hatást az Akris® Trio hosszú tartamhatása biztosítja a magról kelő gyomnövényekkel szemben.Címkék: kukorica, gyomirtás, gyomirtó szer, basf
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert ...