TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Hatékony védelem a növény fejlődésének korai szakaszától kezdve

Hatékony védelem a növény fejlődésének korai szakaszától kezdve

Növénytermesztés - 2024.02.27

Minden kiváló genetikájú, hatékony védelemmel ellátott vetőmagban megvan a potenciál, hogy egészséges növénnyé fejlődjön, és remek termést hozzon. Ehhez azonban a gazdáknak már a vetés pillanatától kezdve megfelelő védelmet kell biztosítaniuk, mivel a növénynek már a fejlődés korai szakaszában szembe kell néznie a kórokozók és kártevők okozta kihívásokkal, amelyek megakadályozzák, hogy erős gyökereket és leveleket növesszen, vagy ép és egészséges termést hozzon.

Amikor növényvédelemről beszélünk, az első lépésként a csávázást kell megemlíteni, amely egy olyan folyamat, amelynek során a növényvédő szert közvetlenül a vetőmag felületére juttatják, így az a vetés után azonnal hatni kezd, lehetőséget adva a növénynek a gyors és zökkenőmentes fejlődésre.

Ezenkívül a csávázási technológiák alkalmazása számos pozitív hatással jár. A már elvetett, védett vetőmagok csökkenthetik a gazdák kelés utáni növényvédő szer használatát. Ez minimálisra csökkentheti a további ráfordítások szükségességét, így a gazdálkodó olyan erőforrásokat takaríthat meg, amelyek hozzájárulnak a gazdasága termelékenységéhez. A kezelt vetőmagok jobb stressztűréssel és gyorsabb állománynövekedéssel rendelkeznek. Ez erős, egységes termést és maximális jövedelmezőséget biztosít már a vetéstől kezdve. Emellett a vetőmag alacsony hatóanyagtartalma és a jól célzott kijuttatási terület csökkenti a növényvédő szerek talajfelszínre vagy a hasznos rovarokra gyakorolt környezeti hatását.

A csávázási technológiák ezen pozitív jellemzői összhangban vannak az Európai Bizottság 2020-as "Farm to Fork" stratégiájával, amely az Európai Zöld Megállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése. A stratégia 2050-ig 50%-kal kívánja csökkenteni a növényvédő szerek használatát. A csökkentett hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használata hozzájárul e cél eléréséhez. Emellett nagy hangsúlyt kap a biológiai vetőmagkezelés fejlesztése, amely olyan hatóanyagokból áll, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak. Ezek az innovatív megoldások hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakításához és fenntartásához.

A mezőgazdasági kutató és fejlesztő vállalatok folyamatosan innovatív technológiai megoldásokat keresnek a vetőmagok kezelésére.  Például a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon is elérhető Lumidapt™ Optima biológiai csávázó szere egy olyan biostimulátor, amely optimalizált mikroelem-összetételének köszönhetően elősegíti a gyors, erőteljes kelést, serkenti a gyökérnövekedést, különösen az oldalgyökerek fejlődését, ami zöldebb és erőteljesebb növényeket eredményez. Használata elősegíti a tápanyagfelvételt, ami egyenletesebb állományt és nagyobb tőszámot eredményez.

A Lumidapt™ Optima látványos eredményeiről Gyócsi György, öreglaki termelő így nyilatkozott: „A Corteva agronómusaival szoros a kapcsolatom és mindig is érdekeltek az innovatív megoldások. Rendszeresen együttműködök a vállalattal és közös kísérleteket állítunk be évről évre. 2023-ban azt tapasztaltam, hogy a kísérleti parcellákon elvetett növények egységesebben keltek, gyorsabb növekedési eréllyel rendelkeztek és látható módon üdébbek és egészségesebbek voltak, mint a kísérleti területet körülvevő növényállomány. Így tudtam meg, hogy a Corteva 2023-ban alkalmazta először a Lumidapt™ Optima biostimulátort a kísérleteiben részt vevő vetőmagokon és ez eredményezte ezt a jelentős, egyértelműen látható, pozitív változást. Ürülök, hogy 2024-től már a kereskedelmi forgalomban lévő magokon is megtalálható ez a termék.”

A vetőmag gyakran a gazdálkodók legnagyobb befektetése, és a csávázási technológiák alkalmazása védi ezeket a befektetéseket és biztosítja a gazdálkodók jövedelmezőségét. A Corteva elkötelezett az iparág leghatékonyabb vetőmagkezelő eszközeinek fejlesztése mellett, hogy a vetőmagot már a kezdetektől fogva megvédje, hogy az biztonságosan növekedhessen és maximális termést hozhasson.
Szerző: Sólyom János, a Corteva Agriscience magyarországi vetőmag termékmenedzsere

Címkék: corteva agriscience, növényvédelem, vetőmag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata ...

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében indult el az Agro-ökológiai Program (AÖP), amely tartalmában az ...